Enkla hembakade baguetter med grovt mjöl

105 minuter
60 kcal

Recept på enkla baguetter med god spröd skorpa. Perfekta till soppor, mackor och sallad.

Baguetter, recept

BAGUETTER – Det proteinrika mjölet hjälper luftbubblorna och den spröda skorpan på vägen.

© wichmann+bendtsen

Enkla hembakade baguetter med grovt mjöl

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 st

  • 25 g jäst
  • 4 dl ljummet vatten
  • 380 g Tipo 00 vetemjöl, alternativt vanligt vetemjöl
  • 120 g fullkornsmjöl, t ex fullkornsdinkelmjöl
  • 7 g havssalt

Så gör du

  • Lös upp jästen i vattnet.
  • Tillsätt mjöl och salt och knåda degen, gärna i bakmaskin, i cirka 7 min. Degen ska vara lite klibbig men den ska släppa skålens sidor.
  • Låt degen jäsa ljummet och täckt med bakduk i cirka 1 timme.
  • Dra ut degen till två avlånga baguetter på ett mjölat bakbord. Lägg dem på bakplåtspapper och låt dem jäsa i cirka 20 min till.
  • Värm ugnen till 210 grader och låt plåten stå i ugnen.
  • Gör ett snitt i mitten av varje bröd och strö ev lite mjöl på toppen.
  • Ta ut den varma plåten ur ugnen, placera bakplåtspappret med bröden på den och grädda i 16 min.

TIPS! Degen kan också kalljäsa i kylskåpet under natten. Då behöver du bara hälften så mycket jäst. Vid kalljäsning sker jäsningsprocessen väldigt långsamt, vilket får mjölksyrebakterierna att sakta men säkert utveckla smaken.

TIPS! Häll cirka 2 dl kokande vatten i en långpanna och ställ den under bröden. Det avger ånga och du kommer att få extra luftiga och spröda baguetter. Du kan också använda en perforerad plåt om du har en.

TIPS! Om du knådar för hand kan det vara nödvändigt att använda lite mer mjöl, men tillsätt så lite extra mjöl som möjligt.


Newsletter background