Enkel couscoussallad med dressing och mynta

Vi älskar couscoussallad. Den här, inklusive spetskål och den goda dressingen, är klar på max 10 min. Kolla in våra andra couscousfavoriter och få de bästa tipsen för denna klassiker från Mellanöstern.

Couscoussallad

COUSCOUSSALLAD – en enkel sallad som smakar gott till allt från fisk till fågel och en god bit bröd.

© wichmann+bendtsen

Enkel couscoussallad med dressing och mynta

Denna vackra couscous-sallad smakar fantastiskt och är snabb och enkel att göra. Prova den till fisk, lamm eller kyckling – eller ät den som den är!

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 50 g couscous (okokt)
  • 150 g lila spetskål
  • ½ äpple
  • 2 salladslök
  • 2 msk mynta
  • ½ tsk havssalt
  • svartpeppar, nymalen

Dressing

  • 1 msk extra virgin olivolja
  • 1 msk vatten
  • 2 msk citronsaft
  • 1 tsk flytande honung

Så här gör du couscoussallad

  • Häll kokande vatten över couscousen. Låt stå i några minuter och häll av överflödigt vatten.
  • Blanda med finhackad kål, äpple, mynta och salladslök. Krydda med salt och peppar.
  • Blanda samman alla ingredienser till dressingen och vänd ner i salladen.

TIPS Istället för couscous kan du använda linser, bulgur eller liknande.


Couscous kommer ursprungligen från Nordafrika och är Mellanösterns motsvarighet till potatis. Med andra ord är det en mycket vanlig och omtyckt del av (varje) måltid i dessa trakter. Couscous är mindre än bulgur, men smaken är liknande.

Den här artikeln handlar om couscous i sallad. Vad smakar det bra med och vad ska man ha i, vilken dressing är god osv.

1 Vad passar couscoussallad bra till?


Du kan äta den både som huvudrätt och som tillbehör.

Som tillbehör är sallader med de små gyllene kornen perfekta för sommarens grillbufféer. Under resten av året är den en ständig favorit tillsammans med klassiker från Mellanöstern som falafel, medelhavsfavoriter som fisk eller afrikanska och vegetariska favoriter.

Couscoussallad är hälsosamt och gott, och eftersom förberedelsetiden är mycket kort går det även snabbt att göra den.

Den smakar utmärkt både varm och kall och en couscoussallad är mer mättande än en traditionell grönsallad.

2 Goda ingredienser till din couscoussallad


  • Örter, t ex färsk mynta, koriander eller persilja
  • Lök, t ex salladslök, vitlök eller picklad rödlök
  • Dressing, t ex citronsaft och olivolja
  • Kryddor, t ex spiskummin eller saffran
  • Färska grönsaker, t ex gurka eller körsbärstomater
  • Feta smaksättningar, t ex fetaost, avokado eller pesto
  • Ugnsbakade grönsaker, t ex paprika, rödlök, aubergine och morot
  • Krispiga element, t ex hackad saltad mandel, pinjenötter eller pistagenötter
  • Söta frukter, t ex torkade aprikoser eller russin
  • Färgglada inslag, t ex granatäpplekärnor
  • Bladgrönsaker, t ex sallad eller spenat

3 Vilka dressingar är goda till couscoussallad?


Den perfekta dressingen behöver inte bestå av något annat än olivolja och citron. Men du kan krydda den med salt, peppar, örter, vitlök och kanske en nypa socker eller honung efter smak.

Tahini eller gräddfil blandat med pesto fungerar också bra.

4 Hur tillagar man couscous?


Till couscous-sallad

Tillagning av couscous

Till en sallad för 4 personer behövs vanligtvis ca 2-2½ dl couscous.
Ofta är de små kornen förkokta, så de behöver bara mjukas upp före användning. Tillaga enligt anvisningarna på förpackningen. Det kan variera. Om du har kastat förpackningen, följ dessa instruktioner.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 1 dl couscous
  • msk extra virgin olivolja
  • Havssalt
  • 1 dl vatten

Så här gör du

  • Häll couscousen i en skål och massera in oljan i grynen.
  • Lös upp saltet i kokande vatten och häll blandningen över couscousen i förhållandet 1:1.
  • Låt dra i 5-10 min.
  • Smaka på couscousen. Om den har för mycket tuggmotstånd, häll lite kokande vatten över den igen och låt den dra i ytterligare några minuter.
  • När det är klart, rör om med en gaffel eller sked för att lossa kornen.

TIPS
Du kan också köpa pärlcouscous. Koka dem i rikligt med saltat vatten i 12 minuter och häll sedan av vattnet.

TIPS
En nypa spiskummin i den färdiga couscousen ger en smak av Mellanöstern.


5 Video: Så här tillagar du couscous


6 Är couscous nyttigt?


Couscous är framförallt rik på energi i form av kolhydrater och protein, men innehåller också en god mängd B-vitaminer, inklusive folat. Dessutom är de små kornen rika på mineralet kalium. Couscous finns också i en fullkornsversion, där du får lite mer fibrer, vitaminer och mineraler.

7 Innehåller couscous gluten?


Ja.

Couscous görs av vete, så som standard innehåller den alltid gluten.Du kan dock köpa glutenfri "couscous" i vissa special- och hälsokostbutiker. Den är vanligtvis gjord på malet majs.

Om du letar efter en glutenfri version kan du också göra en couscous helt gjord på blomkål Det är en extra krispig, kalorisnål och helt kolhydratfri sidorätt. Här är vårt favoritrecept:

8 Recept på blomkålscouscous


Blomkål som förvandlas till en fin couscousstruktur. Smakar utsökt med ett strössel av frön och kan användas i alla rätter där du normalt äter couscous.

Blomkålscouscous

Blomkålscouscous

Mums - Så förvandlar du blomkål till den finaste couscousen. Redo att användas i en matig sallad.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • ½ st. stort st. blomkål
  • ½ näve persilja
  • ½ näve mynta
  • 25 g pinjenötter
  • 12 g parmesanost

Dressing

  • 1 fett vitlök
  • ½ tsk senap
  • ½ tsk honung
  • 1½ msk extra virgin olivolja
  • ½ st. citron, saften
  • Havssalt
  • svartpeppar, nymalen

Så här gör du

  • Riv blomkålshuvudet fint. Eventuellt i en matberedare.
  • Vispa ihop alla ingredienser till dressingen. Häll över blomkålen.
  • Toppa med hackade örter, rostade pinjenötter och flagad parmesan.

TIPS
Med blomkålscouscous får du i dig betydligt färre kolhydrater och kalorier. Perfekt för dig som vill gå ner i vikt, undvika stärkelse, äta glutenfritt eller bara vill äta mycket grönsaker. Perfekt som tillbehör till t ex kyckling eller fisk.

TIPS
Om du inte har en matberedare kan du använda ett rivjärn eller en stavmixer (lite i taget så att det inte bränns vid).

TIPS
Om du vill att blomkålen ska se ut som couscous häller du kokande vatten med lite gurkmeja över blomkålen och låter det dra en stund innan du blandar med örterna. Eller så kan du baka blomkålskornen i ugnen tills de är gyllene innan du blandar med resten.


9 Hur länge håller couscous?


Okokta små korn bör förvaras på en mörk och sval plats, t ex i skafferiet. Tillagade rester av couscous håller sig i ca 4 dagar i kylen.

Om du är sugen på couscous kan du prova dessa recept också:

couscous
© wichmann+bendtsen

Couscous med lamm

Prova vårt läckra couscousrecept med lamm, spenat, morötter och tomat. En perfekt rätt för en hektisk dag!
Du hittar receptet här.

pärlouscous
© Betina Hastoft

Pärlcouscous med morötter och kyckling

Sätt en exotisk prägel på vardagen med denna marockanska morotssallad med couscous, russin och en härligt kryddig dressing. Ett utmärkt tillbehör till allt från köttbullar, kyckling, lamm och fisk.
Gå till receptet

Blomkalscouscous
© wichmann+bendtsen

Blomkålscouscous

Ha middagen klar på 15 minuter med detta goda recept på blomkåls”couscous" med ärtor, fetaost och örter.
Här kan du gå direkt till receptet