Enkel couscoussallad med dressing och mynta
Vi älskar couscoussallad. Den här, inklusive spetskål och den goda dressingen, är klar på max 10 min. Kolla in våra andra couscousfavoriter och få de bästa tipsen för denna klassiker från Mellanöstern.
Vi älskar couscoussallad. Den här, inklusive spetskål och den goda dressingen, är klar på max 10 min. Kolla in våra andra couscousfavoriter och få de bästa tipsen för denna klassiker från Mellanöstern.
Couscous kommer ursprungligen från Nordafrika och är Mellanösterns motsvarighet till potatis. Med andra ord är det en mycket vanlig och omtyckt del av (varje) måltid i dessa trakter. Couscous är mindre än bulgur, men smaken är liknande.
Den här artikeln handlar om couscous i sallad. Vad smakar det bra med och vad ska man ha i, vilken dressing är god osv.
Du kan äta den både som huvudrätt och som tillbehör.
Som tillbehör är sallader med de små gyllene kornen perfekta för sommarens grillbufféer. Under resten av året är den en ständig favorit tillsammans med klassiker från Mellanöstern som falafel, medelhavsfavoriter som fisk eller afrikanska och vegetariska favoriter.
Couscoussallad är hälsosamt och gott, och eftersom förberedelsetiden är mycket kort går det även snabbt att göra den.
Den smakar utmärkt både varm och kall och en couscoussallad är mer mättande än en traditionell grönsallad.
Den perfekta dressingen behöver inte bestå av något annat än olivolja och citron. Men du kan krydda den med salt, peppar, örter, vitlök och kanske en nypa socker eller honung efter smak.
Tahini eller gräddfil blandat med pesto fungerar också bra.
Till en sallad för 4 personer behövs vanligtvis ca 2-2½ dl couscous.
Ofta är de små kornen förkokta, så de behöver bara mjukas upp före användning. Tillaga enligt anvisningarna på förpackningen. Det kan variera. Om du har kastat förpackningen, följ dessa instruktioner.
TIPS
Du kan också köpa pärlcouscous. Koka dem i rikligt med saltat vatten i 12 minuter och häll sedan av vattnet.
TIPS
En nypa spiskummin i den färdiga couscousen ger en smak av Mellanöstern.
Couscous är framförallt rik på energi i form av kolhydrater och protein, men innehåller också en god mängd B-vitaminer, inklusive folat. Dessutom är de små kornen rika på mineralet kalium. Couscous finns också i en fullkornsversion, där du får lite mer fibrer, vitaminer och mineraler.
Ja.
Couscous görs av vete, så som standard innehåller den alltid gluten.Du kan dock köpa glutenfri "couscous" i vissa special- och hälsokostbutiker. Den är vanligtvis gjord på malet majs.
Om du letar efter en glutenfri version kan du också göra en couscous helt gjord på blomkål Det är en extra krispig, kalorisnål och helt kolhydratfri sidorätt. Här är vårt favoritrecept:
Blomkål som förvandlas till en fin couscousstruktur. Smakar utsökt med ett strössel av frön och kan användas i alla rätter där du normalt äter couscous.
Mums - Så förvandlar du blomkål till den finaste couscousen. Redo att användas i en matig sallad.
TIPS
Med blomkålscouscous får du i dig betydligt färre kolhydrater och kalorier. Perfekt för dig som vill gå ner i vikt, undvika stärkelse, äta glutenfritt eller bara vill äta mycket grönsaker. Perfekt som tillbehör till t ex kyckling eller fisk.
TIPS
Om du inte har en matberedare kan du använda ett rivjärn eller en stavmixer (lite i taget så att det inte bränns vid).
TIPS
Om du vill att blomkålen ska se ut som couscous häller du kokande vatten med lite gurkmeja över blomkålen och låter det dra en stund innan du blandar med örterna. Eller så kan du baka blomkålskornen i ugnen tills de är gyllene innan du blandar med resten.
Okokta små korn bör förvaras på en mörk och sval plats, t ex i skafferiet. Tillagade rester av couscous håller sig i ca 4 dagar i kylen.