Vilken typ av protein är nyttigast?
Är proteiner från kött eller växter bäst? Och är de bästa också de nyttigaste? Vi bad en expert att identifiera de hälsosammaste proteinerna.
Är proteiner från kött eller växter bäst? Och är de bästa också de nyttigaste? Vi bad en expert att identifiera de hälsosammaste proteinerna.
Vi har tagit på oss boxningshandskarna och bett en expert att guida oss genom den snåriga proteinjungeln.
Experten är Nikolaj Bach. Han har en kandidatexamen i medicin med industriell inriktning, är
personlig tränare och en aktiv debattör i debatten om kost och hälsa.
Först och främst behöver kroppen proteiner för att bygga muskler, men de är också viktiga för kroppens hormoner, celler, vävnader och immunsystem.
Proteiner består av aminosyror, och det är viktigt att förstå dessa när vi talar om animaliska och vegetabiliska proteiner. Här följer en kort förklaring.
Animaliska proteiner är därför både lättare för kroppen att utnyttja och kräver mindre mängder mat. Det innebär att du konsumerar mindre fett och kolhydrater, till exempel.
Men – och detta är ett STORT men – innan du överger växtproteiner finns det något annat du får mer av med gröna proteiner, nämligen kostfiber.
Okej. Växtproteiner är det hälsosammaste för oss, men sedan finns det frågan om aminosyrasammansättningen.
Dessutom får du protein från en rad andra livsmedel.
"Människor glömmer ofta att det finns protein i det mesta vi äter, bara inte i så stora mängder. Men du får faktiskt också en viss mängd protein från havregryn, pasta, bröd och så vidare", säger Nikolaj Bach.
| ANIMALISKA PROTEINKÄLLOR | VEGETABILISKA PROTEINKÄLLOR |
|
|---|---|---|
| Proteinkvalitet: | Högt på grund av en komplett sammansättning av essentiella aminosyror. | Mindre fördelaktigt, eftersom källorna vanligtvis saknar en eller flera essentiella aminosyror. |
| Proteinmängd per 100 g: | Generellt sett hög. Detta gör det enkelt att få i sig tillräckligt med protein genom kosten. | Medel-låg. Det innebär att du måste äta större mängder av en rå ingrediens för att få i dig tillräckligt med protein. Eller eventuellt komplettera med proteintillskott. |
| Bonusämnen: | Kött, fågel och fisk innehåller hemjärn, som absorberas lättare av kroppen än icke-hemjärn. De innehåller också B12, zink, selen och kalcium. | Rikligt med hälsosamma kostfibrer (särskilt baljväxter och fullkorn). Olika vitaminer och mineraler, såsom magnesium, vitamin E, kalium, järn och antioxidanter. |
| Risker: | Rött kött och bearbetat kött kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar och vissa typer av cancer. | Inga omedelbara risker. Om du är vegan bör du fokusera på att få i dig tillräckligt med protein och se till att du får i dig tillräckligt med järn. Dessutom rekommenderas ett dagligt tillskott av B12 och vitamin D under vintern. |
| Klimatbelastning: | Hög – särskilt från nötkött, lamm, hummer, räkor, ost och plattfisk. | Låg klimatpåverkan totalt sett. |
KÄLLA: Nikolaj Bach, kandidatexamen i medicin med industriell specialisering och personlig tränare