Boosta ditt immunförsvar med sunda råvaror

Naturen är full av sunda råvaror som stärker immunförsvaret. Genom att i tre dagar välja varje råvara med fokus på att stärka kroppen kan du stärka immunförsvaret.

Kvinna håller i kål, stärk ditt immunförsvar

3 DAGAR MED SUNDA RÅVAROR... ... som stärker ditt immunförsvar.

© wichmann+bendtsen

3 dagar med sunda råvaror stärker ditt immunförsvar

Vad innebär det att äta sunt?

Tre dagar med massor av råvaror som stärker ditt immunförsvar.

Läs också: Stärk ditt immunförsvar

Fördelar med att äta sunt:

  • Du får äta en massa delikata måltider.
  • Du är inte hungrig och energin dyker inte.
  • Kroppen svarar spontant med att vara nöjd.

Nackdelar med att äta sunt:

  • Vissa saker kan vara lite svåra att vara utan.
  • Familj och vänner kan vara mot den nya kostplanen.
  • För många är de nyttiga råvarorna dyrare än den vanliga maten.

Så äter du sunt i 3 dagar

Dag 1

Morgon

Välj blåa bär som vinbär, björn­­bär, blåbär och boysenbär till frukost. De är fyllda med anto­cyaniner som skyddar mot många skador från till exempel rökning och luftföroreningar. Njut till exempel av 3–4 dl naturell yoghurt med 50–75 gram blåa bär och en liten näve mandlar.

https://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/07749.pdf

Lunch

Gillar du matlåda är det inte mycket som slår en skiva fullkornsrågbröd med makrill i tomatsås och tillbehör som blomkåls­buketter, paprika och tomater. Fisken bjuder på omega-3-fettsyror och D-vitamin, som båda stärker immunförsvaret.

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170823093831.htm

Eftermiddag

Ät en avokado och en skiva grovt knäckebröd. Mellanmålet stabiliserar ditt blodsocker och ger kroppen ämnen som är kanon för immunförsvaret.

Kväll

Kål är fantastiskt. Utöver ett brett spektrum av växtämnen, som skyddar din kropp, innehåller kålen vissa beska ämnen som möjligtvis är lite giftiga. Denna lätta förgiftning antas sätta igång immunförsvaret så att det kommer upp i varv och gör dig starkare. Ät gärna en rejäl sallad med 150–200 gram kål till kyckling, fisk eller skaldjur.

Dag 2

Morgon

Ägg innehåller massor av stärkande ämnen. Gör en omelett på två ägg med skivad tomat ovanpå, och låt den få sällskap av en skiva rågbröd med jordnötssmör och vinbärssylt.

https://www.health.harvard.edu/heart-health/are-eggs-risky-for-heart-health

Lunch

Fyll halva tallriken med kål. Ärter och paprika är bra, men skippa isbergssallad och gurka.

Eftermiddag

Njut av en powersmoothie på bär, banan, juice, mandelsmör och kanske acaipulver. Det stärker immun­försvaret och ger krafter till träning efter jobbet, gärna en hård omgång intervallträning. Det får till en början immun­försvaret att dyka, men sedan kommer kroppen starkt tillbaka.

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200331162314.htm

Kväll

Fermenterad kål, som surkål, är guld värd för immunförsvaret. Utöver kålens starka växtämnen har den probiotiska bakterier som bosätter sig i tarmen. Flera experter menar att en stark tarmflora står för 70–80 procent av immunförsvarets styrka. Ät gärna fet fisk, till exempel lax, till din kål.

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/fermented-foods-can-add-depth-to-your-diet

Sen kväll

Skäm bort dig med koffeinfritt kaffe och några bitar mörk choklad.

Dag 3

Morgon

Maxa immunförsvaret genom att dricka en kopp ingefärste till frukost. Ingefära är rik på så kallade gingeroler, som motverkar inflammationer. Det får ditt immunförsvar att slappna av och förbereda sig på kampen mot angrepp från virus och bakterier.

Lunch

Försök att få fet fisk på menyn igen och komplettera den med så många grönsaker du kan hitta.

Eftermiddag

Ta en kopp te och en rågbrödsmacka/grovt knäckebröd med smör och honung. Teet ger dig massor av anti­oxi­danter medan brödet ger dig fibrer, som fungerar som näring för tarmens goda bakterier. Och om du väljer kall­slungad honung så ger den dig en extra laddning goda bakterier.

Kväll

Det är inte säkert att familjen backar upp den nya kostplanen till 100 procent, men det behöver inte att hindra er från att mötas vid middagsbordet. Servera en rejäl laddning spaghetti med nyttig köttfärssås. Ta massor av tomat, lök och vitlök i såsen. Om du byter nötfärsen mot kyckling, och byter (en del av) pastan mot finskuren spetskål så får du en fantastiskt stärkande måltid.