Kvinna äter Verum för att stärka sitt immunförsvar.
Stärk ditt immunförsvar

Ja, du kan äta dig till ett starkare immunförsvar, t ex via en portion Verum varje dag. 

© iStock

8 råvaror som stärker ditt immunförsvar

Fyller du på med rätt råvaror kan du boosta ditt immunförsvar, så att det lättare kan bekämpa virus och bakterier.

6 februari 2018 av Inge Eriksen

Vi ska fatta oss kort. Äter du Verum, kål, fet fisk, fullkorn och mörka bär – så har du tagit ett stort steg i riktning mot starkare immunförsvar och färre sjukdagar. 

Här får du 8 konkreta råvaror som alla innehåller minst ett verksamt och aktivt ämne, som kan göra skillnad.

1. Stärk ditt immunförsvar med A-FIL

Varför: Över 50 procent av din kropps immunförsvar är kopplat till tarmfloran. Därför är det smart att integrera probiotiska bakterier i din kost. De kan nämligen motverka skadliga bakterier och boosta ditt immunförsvar så det blir bättre på att bekämpa virus. Bäst effekt ger mjölksyrabakterier av arten Lactobacillus acidophilus, som du hittar massor av i A-fil. Välj den naturella varianten utan frukt och socker.

Så kan du äta den: Ät den som frukost med färsk frukt eller eller müsli, använd den i din smoothie eller i dipper och dressingar till dina sallader och grönsaksstavar. 

Rekommenderad mängd: Sikta på ca 2–3 dl A-fil om dagen.

Alternativ: Andra mjölkprodukter syrade med probiotika ger dig samma effekt, som t ex Verum. Gillar du inte surmjölksprodukter kan du istället äta fermenterad kål som t ex surkål, som också innehåller många probiotiska bakterier.

2. Stärk ditt immunförsvar med MAKRILL

Varför: Makrill är fullspäckad med D-vitamin som aktiverar kroppens mycket viktiga T-celler, som bäst kan beskrivas som immunsystemets mördarceller, som gör sig redo för att slå ut din vinterinfluensa. Dessutom bjuder makrillen också på massor av omega-3-fett, som också stärker immunförsvaret genom att påverka kroppens produktion av hormonet prostaglandiner.

Så kan du äta den: Grilla den och servera den till middag. Ät den rökt tillsammans med en god sallad, eller varför inte en skiva rågbröd med makrill i tomatsås till frukost.

Rekommenderad mängd: 200 gram fet fisk i veckan, exempelvis en middag och tre gånger lunch. 


Alternativ:
Alla former av fet fisk, t ex sill, lax, öring, ål och hälleflundra, innehåller det ack så viktiga D-vitaminet samt omega-3-fettsyror. Variera gärna mellan olika varianter.

LÄS OCKSÅ: Makrill minskar risken för åderförkalkning

3. Stärk ditt immunförsvar med GRÖNKÅL

Varför: De mörkgröna, krulliga bladen bågnar av C-vitaminer, som bidrar till att skydda kroppen mot virus och bakterier. 

Så kan du äta den: Den enklaste lösningen är att stoppa grönkålsbladen i mixern i din smoothie. Eller ät den finhackad i sallader, t ex med apelsiner i tärningar och granatäpple, eller med bär, nötter, bacon och vitlök, som också passar bra med den beska grönkålen. Grönkålen är också god i soppor och matpajer, eller varför inte en hemlagad grönkålspesto? 

Rekommenderad mängd: 50 g grönkål ger dig den dagliga, rekommenderade mängden C-vitamin, men du får gärna äta mer. 

Alternativ: Andra i kålfamiljen har också ett högt innehåll av C-vitamin och kostfibrer, för att inte tala om röd paprika och nypon som ligger i toppen.

Läs mer om den supernyttiga grönkålen

4. Stärk ditt immunförsvar med BLÅBÄR

Varför: De små, blå bären är fullspäckade med antocyaniner, en aktiv antioxidant, som uträttar små mirakel för ditt immunförsvar. De flesta av de sunda ämnena sitter i skalet, och då bär har en stor skalyta i förhållande till innehållet är de i särklass när det gäller hälsa. Blåbär innehåller dessutom massor av C- och E-vitamin, som också stärker ditt immunförsvar.

Så kan du äta dem: Ät dem som godis, lägg dem på kvarg, havregrynsgröt, pannkakor eller i dina smoothies och sallader.

Rekommenderad mängd: Du kan inte äta för mycket blåbär. Mellan 100 och 250 gram blåbär eller ca 2 dl om dagen ser ut att kunna ge en mätbar hälsoeffekt.

Alternativ: Alla blåaktiga bär innehåller massor av antocyaniner, så det är bara att frossa loss i svarta vinbär och björnbär.

5. Stärk ditt immunförsvar med PARANÖTTER

Varför: Paranötter har ett högt innehåll av selen, som många av oss får för lite av. Mineralet sätter fart på produktionen av vita blodkroppar, som försvarar kroppen mot angrepp från t ex virus och bakterier.

Så kan du äta dem: Ät dem enklast som snacks, eller grovhackade på din A-fil eller på dina sallader.

Rekommenderad mängd: Håll dig till 30–50 gram nötter om dagen.

Alternativ: Du hittar massor av selen i inälvsmat, räkor och tonfisk samt generellt i fisk, ägg och skaldjur.


6. Stärk ditt immunförsvar med VITA BÖNOR

Varför: Kostfibrer är en viktig faktor när det gäller att äta sig till ett optimalt immunförsvar. Fibrer är nämligen näring för tarmens sunda bakterier. Det ger en stark tarmflora, vilket är en viktig förutsättning för att hålla ditt immunförsvar i toppform. Torkade bönor har ett högt fiberinnehåll, och de vita ligger allra högst. 

Så kan du äta dem: I sallader, soppor och gryträtter.

Rekommenderad mängd: Den rekommenderade dagliga mängden kostfibrer är 25–35 gram. 100 gram vita bönor ger dig 18,6 gram.

Alternativ: Alla baljväxter har ett högt fiberinnehåll liksom fullkornsprodukter, gröna ärter och de flesta typerna av kål och grova grönsaker.

7. Stärk ditt immunförsvar med RAPSOLJA

Varför: Rapsolja ger dig E-vitamin, en mycket effektiv antioxidant, som stimulerar ditt immunförsvar, bl a genom att skydda kroppen mot fria radikaler från bl a rökning och luftföroreningar.

Så kan du äta den: Använd rapsolja i vinägrettdressingar, marinader, i bakverk och till stekning.

Rekommenderad mängd: 2–3 tsk olja till en huvudmåltid.

Alternativ: Andra växtoljor, mandlar, hasselnötter, äggulor och björnbär är alla goda källor till E-vitamin.

8. Stärk ditt immunförsvar med MÖRK CHOKLAD

Varför: Det höga kakaoinnehållet i choklad ger dig stora mängder fenoler, som bl a får immunsystemet att göra sitt bästa i kampen mot virus.

Så kan du äta den: Ät den som den är, drick en kopp hemlagad choklad gjord på mörkt kakopulver, eller doppa frukt som t ex jordgubbar och ananas i smält, mörk choklad.

Rekommenderad mängd: Håll dig till 20–30 gram mörk choklad, minst 70 procents kakaohalt, dagligen. 

Alternativ:
Drick ett glas rödvin, som innehåller samma mängd fenoler som 41 g choklad.


LÄS OCKSÅ: 8 fantastiska anledningar till att äta choklad

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar