Lär dig mer om hudens superämne – kollagen

Kollagen är viktigt för en fast och elastisk hud, men också för skelett och brosk. Du tappar i kollagen med åldern, men kan mat och kollagenpulver kompensera för det?

Mogen kvinna

KOLLAGEN – Ju äldre du blir, desto mindre kollagen har du kvar i såväl huden som resten av kroppen.

© iStock

Kollagen finns överallt i din kropp – i din bindväv, ledband, muskler, senor, brosk, organ, skelett, naglar, hud och hår. Det ser bland annat till att hålla huden fast och elastisk, och det håller ditt skelett starkt och dina leder rörliga. Med åldern minskar kroppens produktion av kollagen. Du kan dock ta kollagen som kosttillskott och äta kollagenrika råvaror, men har det någon effekt? Det kan du läsa mer om här där vi tittar närmare på hudens superämne.

1 Vad är kollagen?


Kollagen är ett protein som din kropp själv producerar. Det är faktiskt det protein som du har allra mest av i din kropp. Det finns i din bindväv, i skelett och brosk och finns därmed överallt i kroppen – t ex i ledband, muskler, senor, organ, skelett, hud och hår.

Med åldern sjunker kroppens egen produktion av kollagen. Proteinet kan dock också köpas som kosttillskott i form av pulver eller tabletter. Mest uppmärksamhet har kollagentillskott fått för sin möjliga effekt på huden.

2 Vad gör kollagen i min kropp?


Kollagen är den viktigaste byggstenen i huden. Det finns i det lager som kallas dermis eller läderhuden, där det ger din hud styrka och spänst. När hudens innehåll av kollagen sjunker, i takt med att du blir äldre blir huden mer slapp, vilket med tiden leder till linjer och rynkor.

Lika viktigt är kollagen för ditt skelett och brosk. Proteinet ser till att du har styrka, struktur och en viss rörlighet i ditt skelett och det ser också till att hålla ditt brosk friskt. Om du får problem med brosket kan du få ont i dina leder. Det sker ofta med åldern, och kollagenförlusten gör också ditt skelett skörare.

Kollagen är också avgörande i den process som sker i kroppen när du har fått ett sår som ska läka.

Kollagen finns överallt i din kropp. I huden befinner det sig nere i läderhuden, där det ger styrka och spänst.
Bilden här till vänster visar en yngre hus och till höger en åldrande hud. I den åldrande huden ses minskningen av kollagen och skadat elastin.

Tip: Tryck på punkterna för att läsa mer
collagen-illustration

Muskler

Fettceller

Högt kollageninnehåll

Elastin

Överhuden

Läderhuden

Underhuden

Jämn kollagenrik hud

Rynkig hud där kollageninnehållet i huden har sjunkit

Djup rynka

Lågt kollageninnehåll

YNGRE OG ÆLDRE HUD | Mängden kollagen i huden faller med åldern vilket leder till att huden blir mer rynkig.

3 Funkar kollagen som kosttillskott?


Först ska vi understryka att forskarna inte är eniga om huruvida kollagen som kosttillskott fungerar. Kollagen från kost och kosttillskott tas upp bra av kroppen. Så långt, så gott. Men kollagens verkan på hud, brosk och skelett är mer osäker.

Flera studier pekar på att så kallade kollagenpeptider som tillskott kan hjälpa till att återuppbygga en del av hudens spänst, elasticitet och fuktbindande egenskaper. Studierna är dock för få och för små för att man ska kunna dra någon tydlig slutsats. Preliminära resultat tyder på att det funkar för vissa, medan det för andra inte gör någon skillnad. Oavsett vilken av grupperna du tillhör kan du inte förvänta dig någon mirakulös föryngringskur.

När det kommer till bildandet av brosk och därmed förebyggande av artos som just är en sjukdom där brosk och vävnad kring lederna bryts ner, visar de kliniska studierna lika blandade resultat. Effekterna verkar i bästa fall blygsamma.

Sammantaget kan man dra slutsatsen att området kräver mer forskning.

4 Hur tar jag kollagen?


Du kan ta kollagen i form av tabletter, kapslar eller som pulver som finns både med och utan smak. Pulvret kan du blanda i båda varma drycker som kaffe och te eller i kalla drycker som vatten eller saft. Du kan också röra ner det i t ex din yoghurt, gröt eller smoothie.

Välj en produkt som använder hydrolyserade kollagenpeptider, som är den form som kroppen har lättast att ta upp. Ibland har tillskottet också tillsatt C-vitamin, som sägs kunna stärka kroppens egen kollagenproduktion. Är du vegetarian eller vegan så var uppmärksam på att kollagentillskott oftast är en animalisk produkt framställd av antingen fisk eller nötkreatur.

En enda röd paprika ger dig tillräckligt med C-vitamin – hela tre gånger den rekommenderade dosen. Vitaminet sägs kunna öka kroppens produktion av kollagen.
© iStock

5 Finns det biverkningar med kollagentillskott?


Det finns inga välkända biverkningar med kollagentillskott. Men studierna som gjorts är generellt små och har pågått i relativt korta perioder. På lång sikt, efter 4-6 månaders behandling känner man inte till hur säkert det är eller om kroppen ev vänjer sig vid tillskottet, så det bör begränsas till korttidsförbrukning. Av säkerhetsskäl bör gravida och ammande undvika att ta kollagentillskott.

6 Kan jag äta mig till mer kollagen via maten?


Ja, det kan du absolut. Du bör dock veta att i stort sett all forskning är gjord på tillskott. Det är därför inte dokumenterat huruvida du t ex kan stärka din hud via kollagenrika matvaror och i så fall hur mycket du bör äta.

Kollagen finns i alla däggdjur och fisk, framförallt de delar av djuren som vi vanligtvis inte längre äter så ofta, t ex ben och skinn. Kollagen frigörs från skelettet efter ungefär en timmes kokning, så gryträtter eller hemgjord buljong där hel fisk, kyckling och stora bitar kött med ben har småkokat i flera timmar är rena kollagenbomberna

Kollagenrika matvaror:

  • Fiskben
  • Fiskskinn
  • Kycklingskinn
  • Kycklinglår och -vingar
  • Köttbitar som bog, bringa och lägg

7 Kan jag stärka kroppens egen kollagenproduktion?


Ja, förmodligen. Och det som krävs för att kunna göra det är hälsosamt för dig på många
andra sätt också.

  • Ät massor av C-vitamin: Kroppen behöver C-vitamin för att kunna bilda och ta upp kollagen, så genom att tanka upp med vitaminet kan öka produktionen av kollagen, enligt studier. C-vitamin hittar du framförallt i frukt och grönt och här är röd paprika, brysselkål, grönkål och broccoli bland höjdarna.

  • Se upp för solen: UV-strålar bryter ner hudens kollagen, så undvik solen mitt på dagen och skydda dig med solkräm.

  • Undvik rökning: : Nikotin hämmar kroppens produktion av kollagen.

  • Få din nattsömn: En tillräcklig nattsömn sägs kunna ha betydelse för din kollagenproduktion.

Källa: Morten Dahl, speciallæge, forsker og underviser. Medstifter af @laegeogfamilie
Artikeln publicerades i I FORM nr 6/2021