Om du var strandsatt på en öde ö och bara kunde ta med dig en ingrediens skulle potatis vara ett riktigt bra val. Få livsmedel är så mättande som potatis, och den har dessutom otaliga användningsområden och innehåller viktiga vitaminer och mineraler.
Vi börjar veckan med några goda, mer traditionella rätter. Stekta rödspättafiléer med kokt potatis och persiljesås – ja tack! Vi serverar detta med ångad blomkål och spetskål, så att du också får i dig tillräckligt med grönsaker. Koka gärna extra potatis till nästa dag, då du kan använda den i en matig omelett.
Veckan bjuder också på en härlig potatis- och purjolökssoppa och en nyttigare version av den danska rätten brændende kærlighed (lite som en skomakarlåda). Vi har lagt till palsternackor och morötter i moset, lagt till svamp som topping och ersatt den traditionella baconen med kalkonbacon. Om du frågar oss smakar den här versionen annorlunda men lika gott som klassiskern.
Om du har gäster över helgen föreslår vi ett potatis- och jordärtskocksmos, serverat med en god rostad topping och grillad flankstek. Moset kan enkelt förberedas i förväg.
Bon appétit!
Veckans tips
6 tips för kokt potatis
Alla kan koka potatis, men med de här tipsen blir de snäppet godare:
Koka potatisen med skal så bevarar du flest näringsämnen och mest smak.
Undvik att dela de stora potatisarna – de tappar smak. Koka istället alla potatisarna hela och fiska upp de små ur vattnet innan de större.
Häll bara på vatten så att de precis täcks med vatten och inte mer.
Lägg ett par kvistar dill i kokvattnet – det ger god smak.
Lägg ett lock på kastrullen och låt potatisen sjuda, inte stormkoka.
Använd en potatissticka för att känna när potatisen är klar.
I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten
Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.