Fiskoljans egenskaper

Vem är fiskolja bra för?

Fiskolja, även känd som omega-3-fettsyror, är mycket populärt. Och det är inte så underligt. Man har upptäckt att fiskolja har en antiinflammatorisk effekt, och det menar man spelar en stor roll i allt från artrosbesvär till eksem, hjärt- och kärlsjukdomar, överbelastningsskador samt depression.

LÄS OCKSÅ: Vad är inflammation i kroppen?

Hur mycket fiskolja bör jag äta?

Om du vill förebygga ska du äta cirka ett gram fiskolja dagligen, vilket motsvarar den mängd du skulle få genom att äta ett par hundra gram fet fisk i veckan. Om du däremot vill använda fiskolja som behandling ska du istället äta 1–1,5 gram omega-3- ­fettsyror för varje 25 kilo du väger.

Vilka matvaror ger samma effekt som fiskolja?

  • Fiskolja får du företrädesvis från fet fisk som makrill, sill och lax, som har 2–3 gram omega-3-fettsyror per 100 gram.

  • Även skaldjur och fiskrom är bra källor, även om de innehåller mindre än fisken.

  • I växtriket ska du främst välja linfrön, rapsolja och valnötter. De omega-3-fettsyror som finns här kan dock inte utnyttjas lika bra som de som finns i fisk och skaldjur.

Bonusinfo! Fiskoljan kan härskna. Det bästa du kan göra är att köpa flytande olja eller bita i kapslarna så att du kan provsmaka oljan i dem.

Förstå innehållsdeklarationen på din fiskolja

Kapslarna kan innehålla annat än fiskolja, till exempel andra fettsyror, gelatin och antioxidanter. Det är innehållet av de egentliga fiskoljorna DHA och EPA som räknas.

  • DHA bygger upp din hjärna.

  • EPA motverkar inflammation.

Vid inflammationer ska du välja en fiskolja som har ett stort innehåll av EPA.