Forskare: Så sköljer du dina bär på bästa sätt
Räcker det att rengöra bären under rinnande vatten? Eller bör man använda andra metoder? Norska forskare har tagit fram den bästa sköljtekniken.
Räcker det att rengöra bären under rinnande vatten? Eller bör man använda andra metoder? Norska forskare har tagit fram den bästa sköljtekniken.
Jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär - naturen är en riktig godisbutik under sommarmånaderna! Och om du väljer svenska bär är risken för att bli sjuk mycket liten.
Men även lokala bär kan innehålla jordrester, maskar och andra överraskningar. Så hur sköljer man bär på bästa sätt?
Läs även: Antiinflammatorisk kost - så ska du äta
Ett forskarlag bestämde sig för att testa detta genom att förorena blåbär och hallon med tre typer av parasiter som orsakar kräkningar, illamående och diarré. Efteråt provade de tre sköljtekniker:
Experimentet visade att bär som sköljdes under rinnande vatten blev av med 80 procent av två typer av parasiter, men bara 35 procent av den tredje.
Däremot gjorde både tvätt med ättikevatten och salladsslunga att 80 procent av alla tre typerna av parasiter försvann. Så, metod 2 och 3 var de bästa.
Läs också: Lingon - därför du ska äta de sura, nyttiga bären