Forskare: Så sköljer du dina bär på bästa sätt

Räcker det att rengöra bären under rinnande vatten? Eller bör man använda andra metoder? Norska forskare har tagit fram den bästa sköljtekniken.

En skål med blandade bär som sköljts under vatten.

BÄR kan behöva rengöras lite mer noggrant än du kanske tror om du vill vara helt säker på att slippa oinbjudna gäster.

Jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär - naturen är en riktig godisbutik under sommarmånaderna! Och om du väljer svenska bär är risken för att bli sjuk mycket liten.

Men även lokala bär kan innehålla jordrester, maskar och andra överraskningar. Så hur sköljer man bär på bästa sätt?

Läs även: Antiinflammatorisk kost - så ska du äta

Ett forskarlag bestämde sig för att testa detta genom att förorena blåbär och hallon med tre typer av parasiter som orsakar kräkningar, illamående och diarré. Efteråt provade de tre sköljtekniker:

  1. Bären sköljdes i en sil under kallt vatten i 1 minut. Silen skakades försiktigt så att alla bär fick vatten.
  2. Bären placerades i en skål med 1 del ättika och 3 delar vatten och rördes om försiktigt. Bären sköljdes sedan i 30 sekunder på samma sätt som ovan.
  3. Bären placerades i en salladsslunga med kallt vatten och "tvättades" för hand i 1 minut. Därefter avlägsnades vattnet genom att salladsslungan vreds tio sekunder medurs och tio sekunder moturs.

Läs även: Är det sant att rabarber kan vara giftigt?

Experimentet visade att bär som sköljdes under rinnande vatten blev av med 80 procent av två typer av parasiter, men bara 35 procent av den tredje.

Däremot gjorde både tvätt med ättikevatten och salladsslunga att 80 procent av alla tre typerna av parasiter försvann. Så, metod 2 och 3 var de bästa.

Läs också: Lingon - därför du ska äta de sura, nyttiga bären

KÄLLA: MDPI, Removal of Parasite Transmission Stages from Berries Using Washing Procedures Suitable for Consumers