Studie: Mikrovågsugnar är fulla av bakterier
Du rengör säkert köksbänken, spishällen och matbordet. Men hur är det med mikrovågsugnen? Efter att ha läst den här artikeln kommer du säkert att göra det.
Du rengör säkert köksbänken, spishällen och matbordet. Men hur är det med mikrovågsugnen? Efter att ha läst den här artikeln kommer du säkert att göra det.
Pling! Det har bara gått några minuter sedan du ställde in lådan med rester i mikrovågsugnen och nu är den redo att servera.
Hemligheten bakom den blixtsnabba uppvärmningen är ugnens elektromagnetiska vågor, som får vattenmolekylerna i maten att röra sig och skapa värme.
Läs också: Airfryer – hälsosamt eller bara varmluft?
När mat värms så snabbt och effektivt kan man tro att det skulle vara svårt för bakterier att överleva i mikrovågsugnen – men så är tyvärr inte fallet, enligt en studie.
I en ny spansk studie undersökte forskarna 30 mikrovågsugnar – 10 från privata hem, 10 från mikrobiologiska laboratorier och 10 delade mikrovågor (t ex från kontor).
Läs också: Den mentala bördan – dela upp arbetsuppgifterna och få en bättre relation
De hittade inte mindre än 747 olika bakteriesläkten. Bland bakterierna i ugnarna från privata hushåll fann de flera sjukdomsframkallande bakterier som Klebsiella, som finns i tarmarna hos de flesta människor.
Klebsiellabakterier kan, särskilt hos personer med nedsatt immunförsvar, leda till lunginflammation och i värsta fall blodförgiftning.
Till NewScientist konstaterar forskarna dock att fynden i mikrovågsugnar inte utgör någon större hälsorisk för oss än andra ytor i köket. Kom bara ihåg att rengöra den lilla ugnen – precis som du gör med diskbänken, köksbordet etc.
Läs också: Listeria – så undviker du smitta