Handtvål vs handsprit – vad ska du välja?

Vatten med tvål och handsprit är två effektiva metoder för att få rena händer, fria från virus och bakterier men vad ska du använda när? Vi går igenom hur de två metoderna används mest effektivt och visar dig den rätta tekniken.

Tvål och handsprit

TVÅL OCH HANDSPRIT Spelar det någon roll om jag tvättar händerna med tvål eller om jag använder handsprit? Få svaret här

© iStock
Handtvätt

Här är handtvätt med vatten och tvål det bästa valet

Har du jord under naglarna eller deg på fingrarna? Då är det ingen tvekan: Du ska tvätta med tvål och vatten. Dessa två ihop verkar nämligen bäst mot synlig smuts som matrester, spyor eller lera, där spriten kommer till korta. Är dina fingrar fuktiga av t ex svett, köttsaft eller smutsigt städvatten, ska de också tvättas med tvål. Spriten förtunnas bara och förlorar sin effekt.

SÅ HÄR SKA DU TVÄTTA HÄNDERNA

  • Ta av smycken och klocka och blöt händerna i ljummet vatten

  • Fördela tvålen på händer och handleder. Tvätta handflata mot handflata med lätt flätade fingrar. Kom ihåg båda tummarna, fingertoppar och naglar.

  • Tvätta i minst 15 sek och skölj noga av tvålen.

  • Torka händerna med pappersnäsdukar eller en helt ren handduk.

  • Stäng av kranen med en pappersservett eller din armbåge.

TIPS – Flytande tvål är mest hygieniskt, men innehåller konserveringsmedel som är tufft mot händerna. Om du föredrar fast tvål så använd en tvålhållare med magnet, så att tvålen hinner torka helt mellan varje tvätt.

Handsprit

Här är handsprit ett bra val

Sprit är smart när du inte har tillgång till vatten och tvål, t ex om du är ute och vandrar eller reser i länder där hygienstandarden inte är som hemma.

Eftersom handsprit är mer skonsamt mot händerna än vatten och tvål, kan det dessutom vara en fördel att sprita jämfört med att tvätta, om du har ett jobb där du behöver göra rent händerna många gånger om dagen eller om du riskerar att få handeksem. Det är ofta vanligt om du hade eksem som barn.

Sprit verkar dock bara när händerna inte är synbart smutsiga, då sprit inte kan tränga igenom organiska material som proteiner i blod, rester av jord, mat eller spyor.

SÅ HÄR SKA DU SPRITA HÄNDERNA

  • Ta av alla smycken och din klocka.
  • Använd en stor klick sprit – cirka 5 ml.

  • Fördela spriten överallt på händer och handleder. Var extra noga runt naglarna. Fortsätt tills händerna känns helt torra. Minst 30 sekunder.

  • Avsluta gärna med kräm.

TIPS – Välj en alkoholbaserad handsprit med tillsatt glycerol, så din hud tillförs fett istället för att bli avfettad.

Artikeln publicerades i I FORM nr 16/2018