Kvinna ligger i soffan och snyter näsan
Influensa

Prosit! Se hur du tar dig helskinnad genom influensasäsongen.

© iStock

Så tar du dig igenom influensasäsongen

Vinter och influensa hör tyvärr ihop. Men hur är det nu igen? Kan du undvika influensa genom att äta C-vitamin och inte gå ut med blött hår? Och blir män verkligen sjukare? Få svar på alla dina frågor om influensa här.

13 februari 2018 av Irene Brøndum
 
 

Vad är influensa?

Influensa är en inflammation i luftvägarna som beror på virus. Viruset irriterar och skadar dina slemhinnor och sprider sig till blodet, vilket innebär att du inte bara får hosta och rinnande näsa, utan du drabbas även av muskelömhet och illamående. 

Hur smittar influensa?

På våra breddgrader är det högsäsong för influensa under höst- och vintermånaderna så det är nu du ska vara på din vakt. Risken att drabbas av influensa är stor.

Influensavirus sprids via luften och via händer som är förorenade med virus. Du kan alltså bli smittad om du står bredvid någon som hostar eller om du kysser eller tar någon i handen som är smittad.

Du kan dock också bli smittad om du tar i ett dörrhandtag eller en kopieringsmaskin som en smittad person har tagit i eller hostat på.

Det tar normalt ca en till fyra dagar från att du har blivit smittad tills du känner dig sjuk. 

Hur länge smittar influensa?

Influensa är extremt smittsamt. Du kan smitta både före och efter du själv har fått symptom på influensa.

Ett helt dygn innan symptomen bryter ut kan du smitta dina kollegor, väninnor och folk på bussen. Mängden av det virus som sprids är dock helt klart störst de dagar då du hostar, snorar och nyser som mest.

Du kan undvika att smitta andra genom att nysa och och hosta i en näsduk eller i armbågsvecket och tvätta händerna ofta.

Kan jag förebygga influensa?

Kom ihåg halsduken, undvik att gå ut med blött hår, ät C-vitamin och drick massor av ingefärsshots. Husmorstipsen är många när det handlar om att förebygga influensa. Och du kan till en viss grad undvika att bli sängliggande av influensa.

Så förebygger du influensa:

 • Tvätta händerna ofta, för vatten och tvål är det mest effektiva medlet för att bekämpa influensavirus.
 • Vädra ut – det minskar luftfuktigheten och ger viruset sämre förutsättningar.
 • Klä dig varmt (ja, det stämmer faktiskt). Du kan inte få influensa av att frysa, men du blir lättare smittad om dina slemhinnor är kalla.
 • Rör på dig. Motion är nämligen grundläggande för immunförsvaret och fysisk aktivitet ökar blodcirkulationen, vilket hjälper de vita blodkropparna att ta sig runt och bekämpa virus i kroppen. Hård träning kan dock få motsatt effekt på kort sikt. 
 • Stressa av, för stress försvagar immunförsvaret och gör dig till ett lätt offer för vinterns infektioner. Du kan förebygga stress med meditation och genom att göra något åt det som pressar dig hemma och på jobbet.
 • Fimpa för gott. Om du röker finns det mycket att vinna på att sluta. Rökning försvagar immunförsvaret och gör slemhinnorna i näsan mer sårbara, så att virus lättare får fäste.
 • Drick vatten. När du får tillräckligt med vätska blir dina slemhinnor i näsan mer fuktiga och bättre på att motverka virus innan du blir sängliggande.
 • Ät sunt. Fyll på med bär, grönsaker och örtkryddor då den här sortens mat stärker ditt immunförsvar. Satsa på starka färger eftersom det innebär mest skyddande ämnen. 

8 matvaror som stärker ditt immunförsvar

RECEPT: Enkel ingefärsshot som stärker ditt immunförsvar

Influensavaccin – ska jag välja det?

Ska jag eller ska jag inte? Ett stick i armen och du slipper flera veckors hosta och rinnande näsa, eller?

Du kan faktiskt vaccinera dig mot influensa. Men för att influensavaccinet ska hjälpa måste det matcha de virusproteiner som är i omlopp just i år. Det gör det inte nödvändigtvis, för det finns många olika och experterna kan inte alltid förutse vilken virustyp som kommer att ödelägga gatorna den här vintern.

Det finns alltså ingen garanti för att du inte blir sängliggande även om du har vaccinerat dig mot influensa. Är du frisk och sund finns det således ingen anledning att ta vaccinet.

Däremot rekommenderas influensavaccin för dig som är :

 • Över 65 år, då äldre drabbas hårdare av influensa.
 • Gravid, då gravida ofta blir sjukare av influensa och det finns en ökad risk för att influensan utvecklas till andra infektioner.
 • Kroniskt sjuk, då influensan kan förvärra andra sjukdomar.  
 • Arbetar inom sjukvården, då du här kan smitta försvagade patienter innan du ens märker att du är sjuk.

Influensavaccinet ska tas innan influensasäsongen börjar. Det tar ca två veckor från det att du får influensavaccinet tills det verkar.

Är du redan smittad med influensa när du får vaccinet kommer du alltså inte undan sjukdomen.

Vissa menar att man kan få influensa av att bli vaccinerad, men det är en myt. Du kan dock bli lite öm där du har blivit stucken, få lite feber och bli lite trött efteråt.

Vaccinet verkar i 6–12 månader, så du behöver förnya det varje år. 

Vilka är symptomen på influensa?

En influensa kan verkligen få dig att gå ner för räkning. Här är de typiska symptomen som kan uppträda var för sig eller tillsammans.

Symptom på influensa:

 • Ömma muskler och leder
 • Huvudvärk
 • Feber
 • Torrhosta
 • Rinnande näsa
 • Ont i halsen
 • Bristande aptit
 • Magont eller illamående
 • Kräkningar
 • Frossa

Har jag influensa eller är jag bara förkyld?

Halsen svider och papperskorgen är full av blöta snorpapper. En mild influensa kan likna förkylning, och de kan lätt förväxlas, men det är två helt olika virus

Medan förkylningen kommer smygande med en alltmer täppt näsa och snuva, uppstår influensan relativt plötsligt med hög feber på nolltid.

Särskilt febern med smärtor i muskler och leder är det som skiljer influensan från en vanlig förkylning.

Vad gör jag när jag har fått influensa?

Det finns tyvärr inga övertygande bevis för att det hjälper att äta massor av vitaminer eller dricka särskilda shots när influensan väl har slagit till.

Smärtstillande medicin som Panodil kan dock motverka symptom som feber eller muskelömhet, men det gör dig inte frisk och förkortar inte heller sjukdomsförloppet.

Antibiotika har ingen effekt alls, då den bara är verksam mot bakterier och inte gör den minsta skillnad mot virus. För att bli frisk så fort som möjligt kan du istället se till att få:

 • Massor av vila och lugn och ro då kroppen återhämtar sig medan du sover.
 • Rikligt med vätska, ev varma drycker som kan lindra en öm hals.
 • Näringsrik mat som innehåller protein – t ex god ost, så du inte förlorar för mycket muskelmassa medan du är sängliggande.
 • Vädrat ut, då en hög luftfuktighet ger influensan bättre förutsättningar att överleva. 

Hur länge varar en influensa?

En influensa varar normalt i ca en vecka. Efter det kan du fortsätta att känna dig trött och hosta i flera veckor, även om viruset har försvunnit. 

Kan jag träna och arbeta när jag har influensa?

Tumregeln är att så länge sjukdomen blommar för fullt och du har feber, så varken kan eller ska du gå till jobbet eller snöra på dig löparskorna. Det kommer bara att försvaga dig ytterligare.

När du är feberfri kan du börja röra dig mer fritt, men undvik att hosta eller nysa på andra och tvätta händerna ofta. 

Är influensan värre för män – finns "The Man Flu"?

Ja, så är det faktiskt, män drabbas lite hårdare av influensa. Mycket tyder på att män faktiskt mår lite sämre när de drabbas av influensavirus. Könshormonerna har nämligen inflytande på ditt immunförsvar och det är det som ska hjälpa dig att bekämpa influensan.

Det kvinnliga könshormonet, östrogen, ökar antalet immunceller och hur snabbt de agerar, vilket innebär att kvinnor generellt klarar sig bättre igenom en influensa.

Kan influensa vara farligt?

Det kan den vara. Influensa kan beskrivas lite som en storm som välter de svagaste träden i dess väg, och man uppskattar att influensa varje år dödar ca 1 500 personer bara i Sverige.  De som inte klarar sig är dock redan försvagade personer, där influensan lätt kan leda till andra och mer allvarliga infektioner.

Är du frisk och rörlig är influensa normalt inte farligt. Har du varit sjuk i mer än en veckan kan det vara ett tecken på att din influensa har slagit följe med bakteriella infektioner som lunginflammation, öroninflammation eller bihåleinflammation, och då bör du söka läkare.  

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar