Ta reda på max- och vilopulsen
Din vilopuls och maxpuls är viktiga att känna till för att du ska kunna träna optimalt. Se här hur du mäter både max- och vilopulsen. Se också vad som räknas som låg, normal och hög vilopuls.
Din vilopuls och maxpuls är viktiga att känna till för att du ska kunna träna optimalt. Se här hur du mäter både max- och vilopulsen. Se också vad som räknas som låg, normal och hög vilopuls.
Din vilopuls är viktig att känna till för att du ska kunna träna optimalt. Träning efter vilopuls och maxpuls gör att din träning blir anpassad just för dig.
Det är relativt enkelt att mäta sin vilopuls. Maxpulsen kräver däremot lite mer jobb.
Frågor och svar om vilopuls
Vilopuls tabeller
Frågor och svar om maxpuls
Som en tumregel ligger en normal vilopuls på mellan 60 och 80. Och en vilopuls mellan 40 och 100 är inte heller onormalt.
Generellt kan man säga att en låg vilopuls är lika med bra fysisk form. Det beror på att hjärtat blir starkare och bättre på att transportera ut mer blod i kroppen för varje slag ju mer man tränar. Därför behöver ett vältränat hjärta inte slå lika många gånger som ett otränat hjärta. Proffscyklister och längdskidåkare kan t.ex. ha en vilopuls ända ned mot 30. Tour de France-fenomenet Miguel Indurain's vilopuls var så låg som 28.
Vilopulsen är dock mycket individuell från person till person. Och den kan också variera beroende på ålder, kön, om du är sjuk, stressad eller äter medicin. Det går alltså inte att jämföra sin egen vilopuls med en träningskompis vilopuls.
Din vilopuls är en bra indikator på om du blir bättre tränad. Särskilt om du börjar mäta din vilopuls vid en tidpunkt då du är relativt otränad och i dålig form. Då kommer du antagligen kunna se mycket tydligt att din vilopuls sjunker efter bara tre-fyra veckors träning.
Kom alltså ihåg att mäta vilopulsen regelbundet när du tränar.
Din vilopuls är lika med antalet pulsslag per minut när din kropp är i total vila. Din vilopuls får du lättast fram genom att du tar din pulsklocka och mäter din vilopuls på morgonen innan du kliver upp.
Har du en pulsklocka som kan registrera den lägst uppnådda vilopulsen, så kan du alternativt sova med klockan på dig och läsa av resultatet nästa dag.
En pulsklocka ger den mest exakta mätningen av din vilopuls. Men du kan även klara dig utan en pulsklocka:
Här nedan kan du se en tabell med ungefärliga värden för normal, hög och låg vilopuls, och vad dessa säger om din form – beroende på din ålder och om du är man eller kvinna.
Om du t.ex. är en man på 32 år med en vilopuls på 80, så är du sämre tränad än genomsnittet. Om du är en kvinna på 43 år med en vilopuls på 62, så är du mycket bra tränad. Värdena i schemat är dock bara ungefärliga eftersom det som tidigare nämnts finns stora individuella skillnader.
Artikeln publicerades i Aktiv Träning nr 10/2010