Tonfiskbiffar, sushi med tonfisk, tonfisksallad och kanske en snabb macka med tonfiskmousse. Om du älskar tonfisk är det nog en bra idé att läsa den här artiklen. För även om tonfisk som utgångspunkt är nyttigt, är den långt ifrån oproblematisk. Det handlar både om överfiske och kvicksilver.
Lär dig mer om den populära fisken här, och få nyttiga tips och goda recept.
Tonfisken är en saltvattenfisk, som tillhör en undergrupp av makrillfamiljen. Vanligtvis hittar du tonfisken i lite ljumnare vatten än i de skandinaviska. Tonfisken är mager och proteinrik fisk.
Det finns 8 tonfiskarter som varierar i färg och storlek. De största kan bli över 3 meter långa och väga över 600 kg. De fem viktigaste arterna av tonfisk är:
- Albacore/vit tonfisk
- Bigeye
- Bluefin
- Yellowfin
- Skipjack
Skipjack utgör 58 procent av den globala tonfiskfångsten och används framförallt till tonfisk på burk.
Det korta svaret är: både ja och nej.
Tonfisk är en mager och proteinrik fisk med viktiga vitaminer och mineraler som jod, järn och selen samt A-, D- och E-vitamin. Så som utgångspunkt är tonfisk nyttigt. På grund av föroreningar i haven, inte minst av kvicksilver, kan det dock finnas en risk att äta rovfisk som tonfisken. Så undvik att äta det varje dag.
Hoppa direkt till avsnittet om kvicksilver här
Tonfisk är en mager och proteinrik fisk, som också innehåller nyttiga vitaminer och mineraler, framförallt A- och D-vitamin, järn, jod och selen. Kolla näringsinnehållet per 100 g tonfisk här.
Som utgångspunkt, ja. Världshaven är förorenade, bl a av tungmetaller som kvicksilver som samlas i kroppen hos både sjur och människor. Tonfisken är en rovfisk som äter mindre fiskar och därför kan tonfisk innehålla stora mängder kvicksilver.
Ju äldre och ju större tonfisk, desto större mängder kvicksilver är det risk för. Det är framförallt de stora tonfiskarna som används till tonfiskbiffar.
Vi äter generellt för lite fisk i Sverige. De officiella rekommendationerna anger att du bör äta fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan och gärna variera mellan feta och magra sorter.
Tyvärr har mängderna kvicksilver i mark, vatten och havsbotten har ökat på grund av vårt sätt att leva. Det gör att ohälsosamma mängder kvicksilver samlas i de fiskar som lever där.
De högsta halterna finns i stora rovfiskar. Tonfisken är en av våra största rovfiskar och vi bör därför inte äta färsk tonfisk oftare än en gång i veckan. Kvinnor som är gravida, ammar eller planerar att skaffa barn, bör inte äta fisk som kan innehålla kvicksilver oftare än 2-3 gånger per år.
Det är viktigt för barn att få i sig fisk, gärna 2-3 gånger i veckan. Råden för barn är dock lite liknande som för gravida kvinnor. Tonfisk på burk går bra att ge till barn. Men eftersom färsk och fryst tonfisk kan innehålla kvicksilver kan barn som äter färsk tonfisk oftare än en gång per vecka få i sig mängder som på sikt kan vara skadliga.
Andra fiskar som kan innehålla miljögifter är abborre, gädda, gös och lake.
Tonfisken är väldigt eftertraktad. Den är faktiskt så populär att fångsten enligt organisationen MSC (Marine Stewardship Council) utgör 20 procent av allt fiske i hela världen. Populariteten har i vissa områden lett till överfiske, men enligt MSC går det åt rätt håll med det hållbara fisket.
Om du vill vara säker på att den tonfisk du köper kommer från certificerat hållbart fiske kan du som utgångspunkt titta efter den blåa MSC-märkningen.
Du kan också läsa fiskguiden för hållbart fiske från WWF, Världsnaturfonden, på wwf.se/fiskguiden. Här kan du se vilken tonfisk WWF rekommenderar och avråder från att du köper. Det handlar både om arten, fångstmetoden och fiskeområden. Värst verkar det, enligt WWF, vara för den blåfenade tonfisken som har varit hotad länge.
Tonfisk på burk kan förvaras i flera år i skafferiet. När burken är öppnad ska tonfisken läggas i en annan behållare. Då håller den i 1-2 dagar i kylen.
Färsk tonfisk ska förvaras i kylskåp. Den bör ätas samma dag som den köps om du inte väljer att frysa den. Tina upp i kylskåpet.
Rå fisk kan innehålla parasiter. Livsmedelsverket rekommenderar att man fryser all fisk som skall ätas rå för att eliminera eventuella parasiter.
Artikeln publicerades i I FORM nr. 13/2022