Konsten att bygga en nyttig hemlagad burgare

30 minuter
446 kcal

Serverar du hemgjorda hamburgare blir du populär – även om burgarna är lite nyttigare än vanligt. Kolla vårt goda recept och få massor av nyttiga tips till både hamburgare och tillbehör.

En hemgjord hamburgare med grovt bröd.

VI ÄLSKAR HAMBURGARE – som de flesta andra. Därför är vi säkra på att I FORMs lite nyttigare version kommer bli succé även på ditt middagsbord.

© wichmann+bendtsen

Hemgjord burgare med gurksallad och fetaostkräm

Varsågod! Ett enkelt recept på hemgjord burgare med grova hamburgerbröd, saftig biff med kapris, hemlagad gurksallad, krispiga groddar och en läcker fetaostkräm. Nyttigt OCH gott!

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 Personer

Deg till grova hamburgerbröd

  • 1 ägg
  • 3 dl vatten
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk extra virgin olivolja
  • 1 tsk honung
  • 12 g jäst
  • 150 g fullkorns­vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 2 tsk sesamfrön

Biffar

  • 1 dl solrosfrön
  • 1 liten burk kapris minus vätskan
  • 300 g nötfärs

Gurksallad

  • 1 gurka
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • havssalt
  • svartpeppar, nymalen

Fetaostkräm

  • 2 dl kvarg
  • 100 g fetaost

Grönt

  • 1 näve groddar, här pumpagroddar
  • 4 skiva rödlök

Så gör du en nyttig hemlagad hamburgare

Hamburgerbröd:

  • Börja med degen. Vispa ägget och ta bort 1 msk till pensling.
  • Lägg ägg, vatten, mjölk, olja och honung i en skål och lös upp jästen där i.
  • Tillsätt mjöl, lite i taget, under omrörning. Knåda degen grundligt och tillsätt salt.
  • Låt degen jäsa under bakduk vid rumstemperatur i 30 min.
  • Forma två hamburgerbröd av degen, tryck dem platta och låt de jäsa 10 min på en plåt.
  • Pensla bröden med ägg och strö över sesamfrön. Grädda bröden vid 200 grader i cirka 15-20 min, och låt dem svalna på ett galler.

Hamburgare och fyllning

  • Rosta solrosfrön i en stekpanna.
  • Rör ner kapris och solrosfrön i kött- färsen. Forma två biffar och stek dem i en varm stekpanna.
  • Strimla gurka med en potatisskalare. Låt strimlorna dra i äppelcidervinäger, salt och peppar i en skål i 10 min.
  • Mixa kvarg och fetaost med en stavmixer. Dela bröden och bred på krämen på båda ytorna.
  • Sätt ihop hamburgarna med gurksallad, groddar, rödlök och biff.

TIPS Baka ev några extra bröd – så har du till matlådan dagen efter.


De allra flesta gillar hemlagade hamburger och eftersom det oftast är en bygg-själv-rätt, är en av de stora fördelarna att alla runt bordet kan göra precis den burgare de tycker bäst om.

Du bestämmer förstås helt själv, men om du vill försöka, så får du massor av tips till nyttigare – och inte minst lika goda – burgare. Vi delar upp tipsen i de olika bygglagren: brödet, biffen, den gröna fyllningen, alla såser och dressingar, och tillbehören. Om du vill fixa och justera på alla lager på en gång eller ta ett lager i taget är helt upp till dig.

Smaklig måltid!

Läs mer om hemlagade hamburgare här:

1 Hur många kalorier är det i en hamburgare?


Svaret beror förstås på vilka ingredienser du har i din burgare – och om du äter pommes frites och dipp till. Här får du en fingervisning om kalorierna:

  • I FORMs hamburgare med kaprisbiff: 446 kcal.
  • McFeast från McDonalds: 596 kcal.
  • Pommes frites, mellanstor från McDonalds: 330 kcal.

2 Hembakade hamburgerbröd – recept och tips


Brödet är ett bra ställe att börja på om du vill göra din hamburgare nyttigare. Här finns flera möjligheter. Du kan välja de grövre varianterna, nöja dig med den nedre delen av brödet eller ersätta hela brödet med grönsaker. Det är upp till dig.

Nedan hittar du både hälsosamma tips och nyttiga recept.

Hembakade hamburgerbröd

Så här gör du hamburgerbrödet nyttigare

Välj fullkorn

Oavsett om du köper dina hamburgerbröd eller bakar dem själv, kan du göra dem nyttigare genom att välja fullkornsutgåvan. Fullkorn bidrar med massor av kostfibrer, som håller dig mätt länge och stärker din matsmältning.

Om du bakar själv:

  • Använd 100 procent fullkornsmjöl eller
  • Använd 1/3 grahamsmjöl, rågmjöl eller havregryn och 2/3 vetemjöl.

Skippa det övre brödet

Du får all den goda smaken, men sparar några kalorier om du skippar den översta delen av hamburgerbrödet. Och ja, detta gör det lite svårt att äta sin burgare med fingrarna, men den smakar lika gott med kniv och gaffel.

Välj ett grönt “bröd”

Väljer du att skippa brödet och istället byta ut det mot grönsaker, sparar du många kalorier. Du kan också välja att behålla det undre brödet och låta toppen vara t ex en portobellosvamp.

Kalorisnåla alternativ till hamburgerbrödet:

  • Portobellosvamp
  • Avokado, skuren på längden
  • Kålblad, skuret i passade bitar
  • Stora ugnsbakade skivor av sötpotatis

Recept på grova hamburgerbröd

Prova våra enkla recept på hembakade hamburgerbröd här:

Grova hamburgerbröd, recept
© wichmann+bendtsen

Grova hamburgerbröd med grahamsmjöl

Spröda onyttiga burgarbröd med grovt mjöl. Fyll dem med det du tycker bäst om, t ex pulled pork, biff eller spröda grönsaker.

Här hittar du receptet

Hembakat hamburgerbröd med dinkel

Grova hamburgerbröd med dinkelmjöl

Det finns inga likheter mellan dessa saftiga, hembakade dinkelhamburgerbröd och de svampiga, vita bröden du köper i mataffären. Här får du receptet.

Här hittar du receptet

TIPS!

När du formar bröden får du det snyggaste resultatet om du gör alla 'skarvar' åt samma håll och lägger det neråt på plåten. Därmed får du en fin, jämn yta.

Kan jag baka kalljästa hamburgerbröd?

Absolut. Använd hälften eller en tredjedel av den angivna mängden jäst och ställ i kylskåp under natten. Forma bröden dagen efter och låt dem jäsa en timme.

Så bakar du platta hembakade hamburgerbröd

Hemgjord hamburgare – så här bakar du platta hamburgerbröd

När du har format degen till burgerbröden, och de är redo för jäsning så placera en bit bakplåtspapper på, och lägg sedan en plåt ovanpå.

Vikten från plåten ser till att bröden jäser utåt och inte uppåt, och därmed förblir platta som hamburgerbröd ska vara. Smart!

Recept på hamburgare med gröna hamburgerbröd

Hemlagad hamburgare med avokadobröd
© wichmann+bendtsen

Hemlagad hamburgare med avokadobröd

Prova vår läckra hamburgare med kryddig biff, bbq-sås och avokado'bröd'

Här hittar du receptet

Hemlagad hamburgare med portobellobröd
© wichmann+bendtsen

Hemlagad hamburgare med portobellobröd

Älskar du svamp? Prova vår burgare med nötkött, guacamole, rödlök, riven rödbeta och portobello'bröd'

Här hittar du receptet

3 Kan man frysa hamburgerbröden?


Det är klart att man kan. Ta ut dem ur frysen i god tid och låt dem tina på köksbänken. Värm dem i ugnen eller – mer energieffektivt – på en brödrost.

4 Hemlagade hamburgare – recept och tips


Gillar du den klassiska versionen med nötkött får du nyttiga tips här. Men du kan också gå steget längre och helt skippa nötköttet. Kolla våra förslag till både kycklingburgare, vegetarisk burgare, portobelloburgare och pulled pork-burgare.

Nötkött till burgare

NÖTKÖTT TILL BURGARE | Vill du ha en biff med mycket smak? Blanda köttfärsen med t.ex. pressad vitlök, finhackad chili eller lök, senap eller ketchup.

© wichmann+bendtsen

Så här gör du biffen nyttigare

Föredrar du nötkött i din burgare finns det flera små knep du kan använda för att göra din hamburgare lite nyttigare.

Blanda grönsakerna i köttet

Här kan du t ex använda riven rödbeta och morot. Välj ungefär 1⁄4 grönsaker och 3⁄4 kött, och använd lite ägg för att binda ihop det med.

Gör en mindre biff

Istället för en stor hamburgare på 250 gram, så testa att skära ner till 125-150 gram. Enligt kostråden rekommenderas vi att äta max 500 gram kött i veckan.

Skippa den höga fettprocenten

Nötfärs finns med olika fettinnehåll. Välj bort kött med en hög fettprocent. Ofta är en fettprocent på cirka 10 den bästa till hamburgare. Du kan hitta nötfärs med en lägre fettprocent, men om köttet blir för magert blir biffen lätt “smulig” och torr.

Press för hemlagade hamburgare
© iStock

Perfektionist?

Då kommer du att älska en hamburgerpress. Den består av en form och en press med ett handtag och ser till att alla biffar får samma storlek.

Recept på kycklingburgare

Prova våra goda recept på kycklingburgare här:

Hemlagad kycklingburgare med broccolibröd
© wichmann+bendtsen

Hemlagad kycklingburgare med coleslaw och broccolibröd

Det behöver varken vara svårt eller tidskrävande att göra sina egna glutenfria hamburgerbröd. På bara 30 minuter kan du baka bröden, steka kycklingen, skära grönsakerna och servera en sund och smaskig burgare.

Här hittar du receptet

Kycklingburgare med portobellosvamp

Sliders med kyckling, grillad avokado och portobellosvamp

Vill du testa något riktigt bra till nästa grillkväll? Testa dessa glutenfria minikycklingburgare med grillad avokado och portobello.

Här hittar du receptet

Recept på vegetariska hamburgare

Prova våra goda recept på vegetarisk burgare här:

En burgare på en skärbräda
© wichmann+bendtsen

Saftig vegansk burgare med kikärtsbiff

Vi har ersatt nötfärsen med en utsökt vegansk färs gjord på kikärtor och massor av kryddiga kryddor. Prova vår version av den perfekta växtbaserade burgaren.

Här hittar du receptet

Vegetarisk burgare med sallad, gurka, tomat, picklad rödlök och ost
© wichmann+bendtsen

Vegetarisk burgare med biff av svarta bönor och syltad rödlök

En burgare som är nyttig för både dig och klimatet – testa I FORMs goda och mättande vegetariska burgare med biff av svarta bönor och syltad rödlök.

Här hittar du receptet

5 Kan jag frysa hamburgare?


Ja det kan man, men de blir helt klart godast om man fryser in dem råa och steker dem efteråt. Forma biffarna i förväg och lägg en bit bakplåtspapper mellan varje biff. Då fryser de inte ihop, och du kan ta upp så många du behöver.

6 Tips på nyttig fyllning i en hemgjord hamburgare


Med massor av grön fyllning kan du göra din hamburgare lite nyttigare. Och så bidrar allt det gröna med massor av smak, spröd konsistens och vackra färger. Kolla våra bästa tips här.

Hemgjord hamburgare

5 tips på nyttig fyllning i en hemgjord hamburgare

Tomat och gurka hör till

Tomat och gurka är nästan obligatoriskt i en hamburgare och bidrar med god smak. Köp gärna de stora bifftomaterna, och skär gurkskivorna diagonalt så att de blir större. På så sätt glider de inte ur burgaren så lätt när du äter den. Tillsätt gärna även lite inlagd gurka. De ger riktigt god smak.

Kål är gott

Testa också att klämma in ett lager finskuren rödkål eller spetskål i din hamburgare. Du får fler kostfibrer och något sprött att tugga på.

Lägg på avokadoskivor

Avokado bidrar med nyttiga fettsyror, mättande kostfibrer och en god, krämig konsistens sm gör det lite lättare att spara in på dressingen.

Byt isbergssallad mot spenat

Isbergssallad består mest av vatten så här kan du med fördel istället välja babyspenat som ger dig fler kostfibrer och inte minst mycket C-vitamin.

Lök ger smak

Rå lök är nästan ett permanent inslag – inte minst på grund av sin distinkta smak. Tänk på att skära löken i ringar och inte i tärningar som lätt hoppar ur din hamburgare. Om du inte gillar rå lök, prova istället picklad rödlök.

7 Hemgjord burgardressing – recept och tips


Vi erkänner! Utan godsaker som ketchup, hamburgerdressing och majonäs blir en hamburgare inte lika god. För att inte tala om dipp till pommes fritesen. Ofta gömmer det sig många kalorier här, men så behöver det inte vara.

De flesta dressingar är gjorda på antingen majonäs eller creme fraiche. Räknar du kalorier har du mycket att vinna på att helt – eller delvis – byta ut dem mot kvarg.

Kolla här, hur du ennkelt kan servera en nyttig dressing eller dipp till din hamburgare.

Hemlagad burgardressing - så gör du den nyttigare

3 såser och dressingar till hemgjord burgare:

Hemlagad burgardressing
© wichmann+bendtsen

Hamburgerdressing med kvarg

Ingredienser:

  • 1 1⁄2 dl kvarg
  • 2 tsk. ketchup
  • 1 tsk. sött paprikapulver
  • 1 tsk. söd fransk senap
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • Havssalt
  • Peppar, färskmalen

Så här gör du:
Rör ihop dressingen och smaka av.

Fetaostdipp till hemgjord hamburgare
© wichmann+bendtsen

Fetaostdipp

Gillar du fetaost, så testa den här dippen med massor av smak.

Ingredienser:

  • 100 g fetaost
  • 2 dl kvarg
  • 1 kruka basilika
  • 1⁄2 ekocitron, saft och skal

Så här gör du:
Mixa alla ingredienser till en krämig konsistens, smaka av med salt och citronsaft.

Aioli till hemgjord hamburgare
© wichmann+bendtsen

Aioli med kvarg

Den klassiska spanska majonäsdippen blir nyttigare om man gör den på kvarg.

Ingredienser:

  • 1 hel vitlök
  • Havssalt
  • 2 dl kvarg

Så här gör du:
Skär toppen av vitlöken, salta och baka den i 20 min vid 200 grader. Pressa ut vitlöksklyftorna. Mosa med en gaffel och rör ihop med kvarg.

Älskar du chilimajonäs? Så smaka gärna av med lite chilipulver.

Hemgjord tomatsalsa - god till hemgjord burgare
© iStock

Tomatsalsa

Hemgjord salsa med tomat, lök och chili

Ingredienser:

  • 2 tomater
  • ½ paprika
  • ½ rödlök
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1 frisk chili (½ om den är väldigt stark) eller strö över torkade chiliflakes
  • 2 msk. koriander
  • ½ lime, saften
  • Havssalt
  • Svartpeppar, färskmalen

Så här gör du:
Hacka alla ingredienser fint (ev i en mini-hackare eller mixer) och rör ihop dem.

8 Tillbehör till hemgjord burgare – recept och tips


Vad serverar man till en hamburgare? Pommes är nog det vanligaste svaret, så dem serverar vi naturligtvis också här i en lite nyttigare version.

Morotspommes frites med parmesan och aioli.

TILLBEHÖR TILL HEMGJORD BURGARE – Morots pommes frites med parmesan ger kostfibrer och A-vitamin.

© wichmann+bendtsen

4 recept på nyttiga pommes

Vill du servera lite nyttigare pommes, är det första steget att skippa friteringen och istället göra dem i ugnen. Nästa steg är att byta ut potatisen mot andra grönsaker. Här får du några tips på våra favoriter.

SÖTPOTATIS-POMMES

Om du byter ut vanlig potatis mot sötpotatis är kalorierna i stort sett samma. Men du får fler vitaminer och mineraler och dubbelt så mycket kostfibrer.

Så här gör du:

  • Skala potatisen, skär dem i långa
  • Tunna stavar
  • Vänd i olja och salt
  • Grädda dem i cirka 40 min vid 200 grader.

Läs mer om Sötpotatis i ugn

MOROTSPOMMES MED PARMESAN

Du får färre kalorier, fler kostfibrer och mycket mer A-vitamin och antioxidanter.

Så här gör du:

  • Skala morätter i långa, tunna stavar.
  • Vänd i äggvuta och sedan i en blandning av majsmjöl, riven parmesan och salt.
  • Baka dem sedan vid 200 grader i 20 min.

BÖNPOMMES

Gröna bönor innehåller mindre än hälften av potatisens kalorier. Samtidigt får du fler kostfibrer och mer A-vitamin.

Så här gör du:

  • Vänd de frysta bönorna i lite olja och salt och lägg dem i ett enkelt lager på en plåt med bakplåtspapper.
  • Baka dem i cirka 20 min vid 190 grader.
  • Vänd runt med jämna mellanrum och håll koll – de får inte bli svarta.

Testa I FORMs recept på bönpommes med bakad torsk

SELLERIPOMMES

Rotselleri är en av växtrikets kungar när det gäller kostfibrer. Samtidigt är det väldigt få kalorier, så den grova riten är ett bra alternativ till pommes frites under hela vintersäsongen.

Så här gör du:

  • Skala rotselleri
  • Skär i långa, tunna stavar
  • Vänd med olja och salt och baka dem i cirka 25-30 min vid 200 grader.

Gör världens godaste sallad

Istället för att göra nyttiga pommes frites kan du helt skippa dem och istället servera en sallad som tillbehör. Välj alla dina favoritgrönsaker, så att salladen blir så god att du inte sitter och tittar avundsjukt på de andras pommes frites. Är det barn med vid matbordet, så gör också ett stort fat med plockgrönsaker.

Se alla I FORMs salladsrecept

Grönkålssallad till hemgjord burgare

HEMGJORD BURGARE TILLBEHÖR – För att spara kalorier kan du göra en god sallad som tillbehör istället för pommes frites.

© Skovdal Nordic

I FORM 13/23