Konsten att bygga en nyttig hemlagad burgare
Serverar du hemgjorda hamburgare blir du populär – även om burgarna är lite nyttigare än vanligt. Kolla vårt goda recept och få massor av nyttiga tips till både hamburgare och tillbehör.
Serverar du hemgjorda hamburgare blir du populär – även om burgarna är lite nyttigare än vanligt. Kolla vårt goda recept och få massor av nyttiga tips till både hamburgare och tillbehör.
Varsågod! Ett enkelt recept på hemgjord burgare med grova hamburgerbröd, saftig biff med kapris, hemlagad gurksallad, krispiga groddar och en läcker fetaostkräm. Nyttigt OCH gott!
TIPS Baka ev några extra bröd – så har du till matlådan dagen efter.
De allra flesta gillar hemlagade hamburger och eftersom det oftast är en bygg-själv-rätt, är en av de stora fördelarna att alla runt bordet kan göra precis den burgare de tycker bäst om.
Du bestämmer förstås helt själv, men om du vill försöka, så får du massor av tips till nyttigare – och inte minst lika goda – burgare. Vi delar upp tipsen i de olika bygglagren: brödet, biffen, den gröna fyllningen, alla såser och dressingar, och tillbehören. Om du vill fixa och justera på alla lager på en gång eller ta ett lager i taget är helt upp till dig.
Smaklig måltid!
Svaret beror förstås på vilka ingredienser du har i din burgare – och om du äter pommes frites och dipp till. Här får du en fingervisning om kalorierna:
Brödet är ett bra ställe att börja på om du vill göra din hamburgare nyttigare. Här finns flera möjligheter. Du kan välja de grövre varianterna, nöja dig med den nedre delen av brödet eller ersätta hela brödet med grönsaker. Det är upp till dig.
Nedan hittar du både hälsosamma tips och nyttiga recept.
Absolut. Använd hälften eller en tredjedel av den angivna mängden jäst och ställ i kylskåp under natten. Forma bröden dagen efter och låt dem jäsa en timme.
Det är klart att man kan. Ta ut dem ur frysen i god tid och låt dem tina på köksbänken. Värm dem i ugnen eller – mer energieffektivt – på en brödrost.
Gillar du den klassiska versionen med nötkött får du nyttiga tips här. Men du kan också gå steget längre och helt skippa nötköttet. Kolla våra förslag till både kycklingburgare, vegetarisk burgare, portobelloburgare och pulled pork-burgare.
Ja det kan man, men de blir helt klart godast om man fryser in dem råa och steker dem efteråt. Forma biffarna i förväg och lägg en bit bakplåtspapper mellan varje biff. Då fryser de inte ihop, och du kan ta upp så många du behöver.
Med massor av grön fyllning kan du göra din hamburgare lite nyttigare. Och så bidrar allt det gröna med massor av smak, spröd konsistens och vackra färger. Kolla våra bästa tips här.
Vi erkänner! Utan godsaker som ketchup, hamburgerdressing och majonäs blir en hamburgare inte lika god. För att inte tala om dipp till pommes fritesen. Ofta gömmer det sig många kalorier här, men så behöver det inte vara.
De flesta dressingar är gjorda på antingen majonäs eller creme fraiche. Räknar du kalorier har du mycket att vinna på att helt – eller delvis – byta ut dem mot kvarg.
Kolla här, hur du ennkelt kan servera en nyttig dressing eller dipp till din hamburgare.
Vad serverar man till en hamburgare? Pommes är nog det vanligaste svaret, så dem serverar vi naturligtvis också här i en lite nyttigare version.
Istället för att göra nyttiga pommes frites kan du helt skippa dem och istället servera en sallad som tillbehör. Välj alla dina favoritgrönsaker, så att salladen blir så god att du inte sitter och tittar avundsjukt på de andras pommes frites. Är det barn med vid matbordet, så gör också ett stort fat med plockgrönsaker.
I FORM 13/23