Hemgjord turkisk pitakebab

25 minuter
542 kcal

Vi kan nästan höra syrsorna. Häng med söderut med det här snabba och enkla receptet på kebab i pitabröd.

pita kebab

Hemgjord turkisk pitakebab

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 150 g entrecote
  • 2 fullkornspitabröd

Marinad

  • ½ fett vitlöksklyfta
  • 1 msk extra virgin olivolja
  • ½ tsk spiskummin
  • ½ tsk koriander
  • ½ tsk sött paprikapulver
  • ¼ tsk rökt paprikapulver
  • ¼ tsk kanel
  • ¼ tsk chiliflagor
  • havssalt
  • svartpeppar

Fyllning

  • ½ morot
  • 75 g kål
  • ¼ gurka
  • 50 g körsbärstomater
  • 2 msk syltad rödlök
  • ½ näve bredbladig persilja

Dressing

  • ½ fett vitlöksklyfta
  • 1 dl cremefraiche, 13 %
  • ¼ dl vatten
  • ¼ tsk chilipulver
  • ½ tsk äppelcidervinäger
  • ½ tsk akaciahonung eller socker
  • ¼ tsk spiskummin
  • ¼ tsk koriander
  • havssalt
  • svartpeppar

Gör så här

  • Pressa vitlök och vispa ihop med de övriga ingredienserna till marinaden.
  • Skär köttet i tunna skivor och vänd i marinaden. Låt köttet vila i kylen medan du förbereder resten.
  • Riv moroten och skär kål, gurka och tomat i små bitar.
  • Vispa ihop pressad vitlök med de övriga ingredienserna till dressingen och värm pitabröden i ugnen.
  • Stek köttet på hög värme. Det ska bara brynas.
  • Fyll pitabröden med kebab, grönsaker, syltad rödlök, persilja och 2 msk dressing per pitabröd.

TIPS
Hitta ett recept på hemgjord, syltad rödlök här

Vad är skillnaden på shawarma och kebab?
Shawarma är den arabiska termen för snurrande kött, medan kebab är det turkiska ordet för samma sak. För att lägga till förvirringen kallar grekerna det gyros. I vilket fall som helst är det strimlat, kryddat kött. Du kan enkelt göra det själv genom att marinera köttstrimlor i olja, spiskummin, salt och peppar och sedan steka dem i en stekpanna. Om du lägger köttet i tunnbröd kan du kalla det kebab, och gyros om du lägger det i pitabröd.