Gör det lilla extra med din hamburgare – baka brödet själv!

3,5 timmar

Det finns inga likheter mellan dessa saftiga, hembakade dinkelhamburgerbröd och de svampiga, vita bröden du köper i mataffären. Här får du receptet.

Dinkelhamburgerbröd

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 st

  • ½ dl ljummet vatten
  • 3 g jäst
  • ¼ tsk salt
  • ¼ dl kallpressad rapsolja
  • ½ msk honung
  • 30 g dinkelmjöl fullkorn
  • 74 g siktat dinkelmjöl
  • ¼ ägg
  • ½ msk sesamfrön, gärna svarta

Så här gör du

  • Degen gör du enklast i en degmaskin, annars går den även bra att göra för hand.

  • Blanda vatten, jäst, salt, olja och honung i degmaskinens skål. Tillsätt båda mjölsorterna.

  • Låt maskinen arbeta på medelhastighet i 2–3 minuter.

  • Täck över skålen och låt jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur – cirka 2–3 timmar.

  • Skrapa ut den lite klistriga degen på ett väl mjölat bakbord. Skär i 10 lika stora bitar och forma till runda, platta bröd (cirka 1 cm tjocka). Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och nagga på flera ställen med en gaffel. Pensla med vispat ägg och strö sesamfrön över. Låt jäsa i 30–45 minuter och grädda i 180 grader tills bröden är gyllene – cirka 12 minuter.