Hembakade grova hamburgerbröd

2½ timmar
208 kcal

Spröda onyttiga burgarbröd med grovt mjöl. Fyll dem med det du tycker bäst om, t ex pulled pork, biff eller spröda grönsaker.

Grova hamburgerbröd, recept

GROVA HAMBURGERBRÖD – Trots att det är mättande fullkornsmjöl i, är bröden lätta och luftiga. Precis som vi älskar dem!

© wichmann+bendtsen

Hembakade grova hamburgerbröd

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 st

  • 7 g jäst
  • ½ dl vatten
  • ½ dl yoghurt
  • ¼ tsk socker
  • 1 g havssalt
  • 35 g grahamsmjöl eller annat fullkornsmjöl
  • 71 g vetemjöl
  • ¼ ägg till pensling
  • Sesamfrön

Så gör du

  • Lös upp jästen i vattnet.
  • Lägg alla ingredienser utom sesamfrön och ägg i en skål och knåda ihop i cirka 5 min, gärna i en matberedare.
  • Jäs med bakduk i cirka 1 timme.
  • Forma degen till 14 lika stora bollar. Lägg dem på 2 plåtar med bakplåtspapper. Det ska finnas gott om plats mellan varje bröd. Tryck på varje bröd med fuktade händer, de ska vara cirka 1½ cm tjocka.
  • Värm ugnen till 180 grader och låt bröden jäsa 30 min.
  • Pensla med vispat ägg och strö över sesamfrön. 7. Grädda en plåt i taget i 18 min. Låt svalna på ett galler.

TIPS! Lägg ev en tom plåt ovanpå bröden medan de jäser färdigt, så de förblir platta.

TIPS! Lägg ev liten vatten i ägget så får du en konsistens som är lättare att pensla med.

TIPS! Grahamsmjöl kan ersättas av annat fullkornsmjöl.