Nyttiga omeletter

Perfekt till både frukost, snabb lunch eller enkelt middag. Men hur är det nu – ugn eller stekpanna? Spröd eller luftig? Med stärkelse eller utan? Frågorna är många och här får du svar, när vi visar dig flera sätt att göra omelett!.

Recept på omelett i ugn

OMELETT I UGN – med sötpotatis och keso.

© wichmann+bendtsen

Omelett är en säker hit hos både stora och små. och här på I FORM älskar vi också den enkla och nyttiga rätten. Den är nämligen fylld med muskeluppbyggande och mättande proteiner, och så går den snabbt att laga och du kan använda nästan allt du har i kylskåpet.

Om du vill ha i mjöl så använd maizena eller potatismjöl istället för vetemjöl, för då blir den inte lika klistrig.

1 Omelett-recept


Recept på omelett i ugn
© wichmann+bendtsen

Äggakaka i ugn med sötpotatis och keso

En härligt krispig äggakaka i ugn med sötpotatis och keso – en mättande, nyttig och smakrik måltid för hela familjen.

Hitta receptet HÄR

© wichmann+bendtsen

Omelett med sparris och parmesan

15 minuter. Mer tid behöver du inte för att laga en läcker omelett med sparris och parmesan. Smaklig måltid!

Hitta receptet HÄR

© wichmann+bendtsen

Omelett med squash, jordgubbar och dragon

20 minuter. Längre tid tar det inte att laga och servera en lätt och sund middag, som dessutom smakar himmelskt!

Hitta receptet HÄR

Indisk inspireret æggekage
© wichmann+bendtsen

Indisk-inspirerad omelett

Det smarta med att göra omelett i ugnen istället för i stekpannan är att du slipper att spekulera i om den bränner fast. Här får du receptet på en nyttig och god omelett med en indisk touch.

Hitta receptet HÄR

© wichmann+bendtsen

Kesopannkaka med broccoli och äpple

Börja morgonen med en omelett med keso som håller dig mätt långt in på förmiddagen.

Hitta receptet HÄR

2 Omelett i ugn eller stekpanna?


© iStock

OMELETT I UGN

  • Fördel: Omeletten är lättare att få luftig. Och du kan hålla koll under tiden.
  • Tid: Cirka 30 min vid 175-200 g mitt i ugnen.
  • Tips: Låt gärna omeletten dra lite i ugnen när du har stängt av den innan du tar ut den, då faller den inte ihop lika lätt.
  • Obs: Om du ställer in i en panna i ugnen så kom ihåg att handtaget blir varmt och att du ska använda en stekpanna som är gjord för att vara i ugnen

© iStock

OMELETT I STEKPANNA

  • Fördel: Den får den klassiska, lätt karamelliserade smaken.
  • Tid: Cirka 20 min vid låg värme, så den inte blir för mörk i botten innan den är färdig på toppen.
  • Tips: Lägg ev en stor tallrik eller ett kastrullock på stekpannan och vippa över omeletten dit och lägg tillbaka i stekpannan om du vill ha den stekt på båda sidorna.
  • Obs: Ha tålamod – rör inte runt i omeletten under tiden.

3 Tips för en nyttigare omelett


Klassikern med stekfläsk eller bacon smakar gott, men det är också enkelt att göra den lite nyttigare. Kolla bara de här goda bytena, som inte påverkar smakupplevelsen men som ger dig färre kalorier, fler grönsaker och nyttigare fett.

  • Fetaost → Keso
  • Bacon/korv → Kyckling/rökt makrill
  • Potatis → Spenat/svamp/broccoli
  • Grädde → Mjölk

Artikeln publicerades i I FORM nr 7/2022

Newsletter background