Är tomaten en frukt eller en grönsak?

Man hör ibland folk stå och diskutera om ett visst livsmedel är en frukt eller en grönsak. Hur skiljer man mellan de två grupperna?

Är tomaten en frukt eller en grönsak?

TOMATEN – De flesta räknar nog tomater som grönsaker, men bli inte överraskad om en botanisk nörd tillrättavisar dig.

© iStock

SVAR:

Botaniskt sett är både tomater, gurka, squash, avokado och majs faktiskt frukter. Tomaten en frukt, eftersom den har kärnor omgivna av fruktkött. Men liksom gurkor och andra växthusgrönsaker kallar man tomaten för grönsak eftersom den är ettårig.

Och du hittar ju tomaterna på grönsaksavdelningen i mataffären, och man kan räkna in tomaterna i de 600 gram grönsaker som vi rekommenderas äta om dagen.

Frukter och grönsaker är nämligen i grunden åtskilda av vilken del av växten de kommer ifrån. Frukter utvecklar sig från växternas blommor och innehåller frön, medan de resterande ätliga delarna av växterna kallas grönsaker, t.ex. stjälkar, rötter och blad. Om en del av en växt kan ätas, men inte är en del av det sätt den sprider sina frön på, så är det alltså en grönsak.

Ändå håller många fast vid den kulinariska definitionen som utgår från smak, där frukter ofta benämns som grönsaker om de används som ingredienser i huvudrätter och inte i desserter.

Läs också: Därför är tomater supernyttiga

Tomatplanta

TOMATPLANTA – Här kan du se hur tomaterna växer på plantan.

© iStock