Vegetarisk bolognese med pasta

40 minuter
575 kcal

Kan mat vara nyttig, god och barnvänlig på en och samma gång? Svaret är JA. Här får du receptet på en smarrig vegetarisk bolognese med pasta, som är bra för de små och som i en handvändning kan göras ännu nyttigare för de stora.

Tallrik med pasta bolognese

VEGETARISK BOLOGNESE MED PASTA Om du inte skyltar med det är det ingen som kan gissa att den här rätten är proppfull av grönsaker – och inte innehåller kött.

© wichmann+bendtsen

Vegetarisk bolognese med pasta

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • ½ morot
  • ¼ squash
  • ½ lök
  • 1 fett vitlöksklyftor
  • 50 g champinjoner
  • ½ msk extra virgin olivolja
  • ¾ dl röda linser
  • ½ burk hackade tomater
  • 2½ dl grönsaksbuljong
  • 1 msk tomatpuré
  • ¾ msk akaciahonung
  • ½ tsk torkad basilika
  • ½ tsk torkad timjan
  • 1 msk parmesan, finriven
  • Havsalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • 200 g fullkornspasta
  • ½ näve färsk basilika

Vuxentvist:

  • 2 squash
  • ½ liten röd chili

Så här lagar du vegetarisk bolognese med pasta

  • Riv morot, squash och lök. Hacka vitlök och champinjoner.
  • Häll olja i en kastrull och stek grönsakerna ett par minuter.
  • Tillsätt resten av ingredienserna, utom pasta och basilika. Koka upp och skruva där efter ner värmen. Låt rätten sjuda under lock i 25 minuter, tills linserna är kokta och har sugit upp vätskan.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Om du vill göra squashpasta skär du bort ändarna på squashen och strimlar den, till exempel med en potatisskalare. Tillsätt finhackad chili om du vill ge rätten extra sting.
  • Servera (squash)pasta med linsbolognese och färsk basilika

VUXENTVIST: Servera med kryddade squashstrimlor istället för pasta. Det besparar dig riktigt många kalorier.