Squash-spagetti med köttbullar i tomatsås, parmesan och örter

30 minuter
513 kcal

Vi ger dig ett nyttigare och fräschare alternativ till köttbullarna i tomatsås genom att byta spagettin mot squash. Då ligger inte rätten lika tungt i magen och smaken blir bara bättre. Prova själv!

Squash-spagetti med köttbullar i tomatsås, parmesan och örter

DET TAR BARA 5 MIN ATT GÖRA SPAGETTI AV ZUCCHINI – och du får väsentligt färre kalorier än med vanlig pasta på tallriken.

© wichmann+bendtsen

Squash-spagetti med köttbullar i tomatsås, parmesan och örter

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Köttbullar:

  • 1 liten gul lök
  • 3 fett vitlök
  • 200 g nötfärs, 4-7 %
  • 1 litet ägg
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk mjölk
  • 1 tsk havssalt
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad timjan

Tomatsås:

  • ½ gul lök
  • 2 fett vitlök
  • 2 tsk extra virgin olivolja
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • 1 nypa socker
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • ½ dl vatten
  • 1 dl grädde, 8 %

Tillbehör:

  • 400 g squash
  • ½ dl parmesan
  • Färska örter, t ex basilika, oregano och/eller timjan

Så här gör du

  • Värm ugnen till 180 grader.
  • Börja med köttbullarna. Hacka lök och vitlök fint. Blanda med nötfärs, ägg och salt.
  • Tillsätt mjöl, mjölk och kryddor.
  • Forma till cirka 10 små köttbullar. Baka i ugnen i 15 min.
  • Hacka lök och vitlök till såsen fint. Stek i olja i en kastrull och tillsätt sedan kryddor och tomatpuré.
  • Lägg i krossade tomater och vatten och låt sjuda 10 min.
  • Mixa såsen jämn med en stavmixer och tillsätt grädde.
  • Lägg i de ugnsbakade köttbullarna i såsen.
  • Skär zucchinin till pasta med en spiralizer och servera med köttbullar, parmesan och örter.

TIPS! Om du inte har en spiralizer kan du använda en potatisskalare.

Tips! Är du begetarian är både såsen och squash-pastan god till “köttbullar” gjorda på vegofärs eller ägg, bönor och ost.