Shakshuka

Shakshuka härstammar från Israel och är ägg kokt i tomatsås. Den ät normalt till frukost men passar bra även till lunch och middag.

Shakshuka

4 personer eller 2 hungriga

2 msk kokosolja, alt jungfruolja
1 lök

2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 tsk paprikapulver

½ tsk kummin

½ chili eller mer efter smak

60 g grönkål (ca 2 stora blad utan stjälken) eller spenat (färsk eller fryst, tinad)

1 stor näve färsk basilika
2 burkar hela tomater

4 ägg
Ev bredbladig persilja


Gör så här

  • Hacka lök och vitlök fint och skär paprikan i små bitar.
  • Svetta lök och vitlök i olja i en panna, tills de är gyllene. Lägg i paprikabitarna, krydda med paprikapulver och låt sjuda i ett par minuter.
  • Lägg kål och tomater i en mixer och mixa till en grov tomatsås.
  • Häll såsen i pannan och låt sjuda under lock i 15 minuter.
  • Gör små fördjupningar i såsen och knäck försiktigt ner äggen däri.
  • Lägg på locket igen och låt sjuda i 2–3 minuter, tills äggvitorna har stelnat.
  • Servera med lite bredbladig persilja eller basilika.

Vill du äta vegetariskt till middag oftare? Här hittar du flera nyttiga, vegetariska recept

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar