Shakshuka

Shakshuka härstammar från Israel och är ägg kokt i tomatsås. Den ät normalt till frukost men passar bra även till lunch och middag.

Shakshuka

4 personer eller 2 hungriga

TIDSÅTGÅNG

Förberedelsetid: 10 minuter

Tillagningstid: 25 minuter

Tid totalt: 35 minuter

INGREDIENSER

2 msk kokosolja, alt jungfruolja

1 lök


2 vitlöksklyftor

1 röd paprika

1 tsk paprikapulver


½ tsk kummin


½ chili eller mer efter smak


60 g grönkål (ca 2 stora blad utan stjälken) eller spenat (färsk eller fryst, tinad)


1 stor näve färsk basilika

2 burkar hela tomater


4 ägg

Ev bredbladig persilja

Gör så här

  • Hacka lök och vitlök fint och skär paprikan i små bitar.
  • Svetta lök och vitlök i olja i en panna, tills de är gyllene. Lägg i paprikabitarna, krydda med paprikapulver och låt sjuda i ett par minuter.
  • Lägg kål och tomater i en mixer och mixa till en grov tomatsås.
  • Häll såsen i pannan och låt sjuda under lock i 15 minuter.
  • Gör små fördjupningar i såsen och knäck försiktigt ner äggen däri.
  • Lägg på locket igen och låt sjuda i 2–3 minuter, tills äggvitorna har stelnat.
  • Servera med lite bredbladig persilja eller basilika.

Vill du äta vegetariskt till middag oftare? Här hittar du flera nyttiga, vegetariska recept

näringsinnehåll per person

Energi: 221 kcal

Protein: 10,75 g

Fett: 13,8 g

Kolhydrat: 15,3 g

Kostfiber: 4,5 g

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar