Shakshuka

35 minuter
221 kcal

Shakshuka härstammar från Israel och är ägg kokt i tomatsås. Den ät normalt till frukost men passar bra även till lunch och middag.

Shakshuka

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer eller 2 hungriga

  • 1 msk kokosolja, alt jungfruolja
  • ½ lök

  • 1 vitlöksklyftor
  • ½ röd paprika
  • ½ tsk paprikapulver

  • ¼ tsk kummin

  • ¼ chili eller mer efter smak

  • 30 g grönkål (ca 2 stora blad utan stjälken) eller spenat (färsk eller fryst, tinad)

  • ½ stor näve färsk basilika
  • 1 burkar hela tomater

  • 2 ägg
  • Ev bredbladig persilja

Gör så här

  • Hacka lök och vitlök fint och skär paprikan i små bitar.

  • Svetta lök och vitlök i olja i en panna, tills de är gyllene. Lägg i paprikabitarna, krydda med paprikapulver och låt sjuda i ett par minuter.

  • Lägg kål och tomater i en mixer och mixa till en grov tomatsås.

  • Häll såsen i pannan och låt sjuda under lock i 15 minuter.

  • Gör små fördjupningar i såsen och knäck försiktigt ner äggen däri.

  • Lägg på locket igen och låt sjuda i 2–3 minuter, tills äggvitorna har stelnat.

  • Servera med lite bredbladig persilja eller basilika.

Vill du äta vegetariskt till middag oftare? Här hittar du flera nyttiga, vegetariska recept