Lax med tomatsallad, basilikapesto och potatis

30 minuter
617 kcal

I vardagens stress kan det vara svårt att vara kreativ med middagen. Vi hjälper dig på vägen, och ger dig ett gott recept som täcker en del av veckans fiskbehov. Och så tar det bara 30 minuter att trolla fram den här goda rätten!

Lax med tomatsallad, basilikapesto och potatis

ÄT MER FISK I VARDAGEN – med den här goda laxrätten.

© wichmann+bendtsen

Lax med tomatsallad, basilikapesto och potatis

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 400 g potatis, gärna små
  • 300 g små tomater
  • 2 små schalottenlökar
  • 1 näve basilikablad
  • 1 msk basilikapesto
  • 2 laxfiléer a 125 g
  • Extra virgin olivolja
  • 1 näve dill
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • 1 citron eller lime

Basilikapesto:

  • 2 dl pinjenötter
  • 1 knippa basilika
  • 100 g parmesan
  • 2 dl Extra jungfruolja
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • Lite citronsaft

Så gör du

  • Skala potatisen och koka den.
  • Rosta pinjenötterna till peston och mixa dem med basilika, finriven parmesan och olja. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  • Skär tomaterna i halvor eller klyftor, skär lök i fina skivor och nyp av basilikablad. Lägg upp tomaterna med lök, basikila och pesto.
  • Stek laxfiléerna gyllene på bägge sidor i olivolja, cirka 3-4 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar.
  • Nyp av dill, skär citron i fina skivor och lägg laxen vid sidan av tomatsalladen. Servera potatis till – med lite dill på.