Palsternacka - en nyttig och unik smaksättare i köket
Den "vita moroten" är helt sin egen. Använd dess nötaktiga smak som krydda och skäm bort magen med dess höga fiberinnehåll. Det blir palsternacka till middag!
Den "vita moroten" är helt sin egen. Använd dess nötaktiga smak som krydda och skäm bort magen med dess höga fiberinnehåll. Det blir palsternacka till middag!
Du har köpt en påse med blandade rotfrukter, men när du kommer hem kanske du inte riktigt vet vad du ska göra med den långa, ljusa roten.
En palsternacka är en rotfrukt som tillhör familjen flockblommiga växter. Genom att äta den kan du fylla på med kostfibrer, vitamin B och vitamin E. Den kan ätas rå, kokad, bakad eller stekt och används ofta i soppor, grytor och puréer.
Vi har samlat våra recept med palsternacka och tillsammans med dem ger vi råd om näring, förvaring och tillagning.
Palsternacka ligger längst ner i matpyramiden och är som alla grönsaker en källa till flera viktiga vitaminer och mineraler, bland annat A-, B-, C- och vitamin E, folat och kalium.
Där den verkligen sticker ut är i sitt höga innehåll av kostfibrer. Fibrer ger tarmarna något att arbeta med, så att du får en bra matsmältning, och det ger dig en snabbare och mer långvarig mättnadskänsla.
Läs också: Antiinflammatorisk kostpyramid
Här är listan över de viktigaste sakerna i palsternackor:
Palsternacka innehåller 63 kcal per 100 g. Det gör att de ligger i den övre delen av kaloriskalan för grönsaker – de har till exempel nästan dubbelt så många kalorier som en morot.
Men om du väljer mellan palsternacksmos eller kokt ris eller pasta till middag är den gulaktiga roten fortfarande ett mycket kalorifattigt val.
Morötter har länge kopplats till förebyggande av cancer.Studier med råttor visar att ämnena falcarinol och falcarindiol hämmar cancer.
Nu ska forskare vid Odense universitetssjukhus i Danmark ta reda på om effekten är densamma hos människor.
Forskningsledaren Gunnar Baatrup är optimistisk: "Som det ser ut nu har två morötter om dagen större effekt än hela det danska screeningssystemet", säger han till Fyens Stiftstidende. Innan du fyller kylskåpet med morötter är det värt att nämna att det här är en speciell sorts morot med ett särskilt högt innehåll av falcarinol och falcarindiol.
Ämnena finns också i andra grönsaker och örter, till exempel palsternacka. Men också i persiljerot, selleri, dill och persilja.
Läs också: 6 kosttips för att sänka din risk för cancer
Persiljeroten liknar palsternackan, men du kan se skillnad på de två genom att titta på änden där bladen har suttit.
Där persiljeroten går uppåt i toppen har palsternackan en liten fördjupning mellan roten och stjälken.
Roten ska helst förvaras svalt, t ex i kylskåp eller källare. Där håller den sig fräsch i 12–14 dagar, medan det i rumstemperatur bara tar några dagar innan den blir mjuk.
Ja, det kan man. Skär grönsaken i tärningar eller skivor och blanchera den i ca 2–3 minuter. För att undvika missfärgning kan du tillsätta citronsyra eller citronklyftor i vattnet.
Frys in i mindre påsar så att det är lätt att lägga roten i grytor eller mos.
Den är i säsong från september till april. Låt den ligga kvar i marken efter den första frosten, eftersom kylan omvandlar en del av kolhydraterna till socker, vilket ger roten mer sötma.
Den gula roten kan lätt ätas rå i sallader, och den råa grönsaken innehåller också de mest hälsosamma ämnena. Den lite skarpa selleriliknande smaken kan dock avskräcka många, och den försvinner om man värmer upp den.
Palsternackor ska skalas innan de tillagas eftersom smuts lätt kan gömma sig i skalet.
Inuti är köttet helt vitt. Det kan dock bli missfärgat när det får tillgång till syre. Det kan du undvika genom att blötlägga palsternackor i vatten med citronsaft eller blanchera dem i några minuter.
Den har en karakteristisk intensiv, lite nötaktig smak som liknar selleri. Rå har den en skarp och grov smak, så det är en bra idé att blanda den med t ex äpple eller morot i en sallad eller råkost.
När den tillagas med värme blir smaken mer söt som morot.
Den läckra nötiga smaken är en utmärkt smaksättare i soppor, grytor och puréer. Palsternackor kan nästan användas som en krydda.
Rotfrukten kan användas på många olika sätt. De mest uppenbara är soppor och grytor, där de kan ge en nötig smak till maträtten.
Som tillbehör är de utmärkta som ugnsbakade rotfrukter eller friterade, och de kan också grillas hela.
Om du bakar pizza är tunna skivor av palsternacka jättegoda att fylla med pesto och färsk ruccola. På grund av sin söta smak kan den hälsosamma palsternackan till och med användas i kakor.
Ligger palsternackan orörd i grönsakslådan?
Kolla då in dessa nyttiga och mångsidiga recept. Den smakrika rotfrukten kan användas till många saker...