Palsternacka - en nyttig och unik smaksättare i köket

Den "vita moroten" är helt sin egen. Använd dess nötaktiga smak som krydda och skäm bort magen med dess höga fiberinnehåll. Det blir palsternacka till middag!

Palsternacka är en nyttig rotfrukt

VAD VET DU OM PALSTERNACKA? Här hittar du recept och svar på dina frågor.

© iStock

Du har köpt en påse med blandade rotfrukter, men när du kommer hem kanske du inte riktigt vet vad du ska göra med den långa, ljusa roten.

En palsternacka är en rotfrukt som tillhör familjen flockblommiga växter. Genom att äta den kan du fylla på med kostfibrer, vitamin B och vitamin E. Den kan ätas rå, kokad, bakad eller stekt och används ofta i soppor, grytor och puréer.

Vi har samlat våra recept med palsternacka och tillsammans med dem ger vi råd om näring, förvaring och tillagning.

1 Varför är palsternacka nyttigt?


Palsternacka ligger längst ner i matpyramiden och är som alla grönsaker en källa till flera viktiga vitaminer och mineraler, bland annat A-, B-, C- och vitamin E, folat och kalium.

Där den verkligen sticker ut är i sitt höga innehåll av kostfibrer. Fibrer ger tarmarna något att arbeta med, så att du får en bra matsmältning, och det ger dig en snabbare och mer långvarig mättnadskänsla.

Läs också: Antiinflammatorisk kostpyramid

Här är listan över de viktigaste sakerna i palsternackor:

Hur mycket kostfiber innehåller palsternacka?

Palsternacka har ett mycket högt innehåll av kostfibrer, 4,6 g per 100 g. Det är nästan tre gånger så mycket fibrer som potatis.

Höga halter av kostfiber ger friska tarmar, god matsmältning och mättnadskänsla.

Här kan du se kostfiberinnehållet jämfört med andra grönsaker.

KÄLLA: DTU

Blomkål
© iStock

Blomkål 1,9 g

© iStock

Rödbeta 2,1 g

Broccoli
© iStock

Broccoli 3,2 g

Palsternacka
© iStock

Palsternacka 4,6 g

Grönkål
© iStock

Grönkål 5,8 g

Hur många kalorier innehåller palsternacka?

Palsternacka innehåller 63 kcal per 100 g. Det gör att de ligger i den övre delen av kaloriskalan för grönsaker – de har till exempel nästan dubbelt så många kalorier som en morot.

Men om du väljer mellan palsternacksmos eller kokt ris eller pasta till middag är den gulaktiga roten fortfarande ett mycket kalorifattigt val.

2 Kan palsternacka förebygga cancer?


Morötter har länge kopplats till förebyggande av cancer.Studier med råttor visar att ämnena falcarinol och falcarindiol hämmar cancer.

Nu ska forskare vid Odense universitetssjukhus i Danmark ta reda på om effekten är densamma hos människor.

Forskningsledaren Gunnar Baatrup är optimistisk: "Som det ser ut nu har två morötter om dagen större effekt än hela det danska screeningssystemet", säger han till Fyens Stiftstidende. Innan du fyller kylskåpet med morötter är det värt att nämna att det här är en speciell sorts morot med ett särskilt högt innehåll av falcarinol och falcarindiol.

Ämnena finns också i andra grönsaker och örter, till exempel palsternacka. Men också i persiljerot, selleri, dill och persilja.

Läs också: 6 kosttips för att sänka din risk för cancer

3 Hur ser man skillnad på palsternacka och persiljerot?


Persiljeroten liknar palsternackan, men du kan se skillnad på de två genom att titta på änden där bladen har suttit.

Där persiljeroten går uppåt i toppen har palsternackan en liten fördjupning mellan roten och stjälken.

Palsternackor har en fördjupning
© iStock
Persiljerot har en topp.
© iStock

4 Hur länge håller en palsternacka?


Roten ska helst förvaras svalt, t ex i kylskåp eller källare. Där håller den sig fräsch i 12–14 dagar, medan det i rumstemperatur bara tar några dagar innan den blir mjuk.

Kan man frysa palsternackor?

Ja, det kan man. Skär grönsaken i tärningar eller skivor och blanchera den i ca 2–3 minuter. För att undvika missfärgning kan du tillsätta citronsyra eller citronklyftor i vattnet.

Frys in i mindre påsar så att det är lätt att lägga roten i grytor eller mos.

5 När är palsternackan i säsong?


Den är i säsong från september till april. Låt den ligga kvar i marken efter den första frosten, eftersom kylan omvandlar en del av kolhydraterna till socker, vilket ger roten mer sötma.

6 Hur länge ska palsternackor koka?


Koktid på palsternacka
© iStock

Koktiden beror på storleken på bitarna, men är cirka 10–15 minuter.

Under tillagningen ändras smaken från något skarp till en sötare smak när stärkelsen omvandlas till glukos.

Palsternackor i ugnen
© iStock

Hur länge ska palsternacka baka i ugnen?

Palsternackor ska bakas i ca 20–40 minuter i ugnen i 180 °C, beroende på snittets storlek.

Kan palsternackor ätas råa?

Den gula roten kan lätt ätas rå i sallader, och den råa grönsaken innehåller också de mest hälsosamma ämnena. Den lite skarpa selleriliknande smaken kan dock avskräcka många, och den försvinner om man värmer upp den.

Kan man äta skalet på en palsternacka?

Palsternackor ska skalas innan de tillagas eftersom smuts lätt kan gömma sig i skalet.

Inuti är köttet helt vitt. Det kan dock bli missfärgat när det får tillgång till syre. Det kan du undvika genom att blötlägga palsternackor i vatten med citronsaft eller blanchera dem i några minuter.

Palsternackor som är skalade.

SKALET PÅ EN PALSTERNACKA bör helst tas bort före tillagning.

© iStock
En palsternacka som fått blasten avklippt

BLASTEN PÅ PALSTERNACKA ska du inte äta, så klipp bort den.

© iStock

7 Hur smakar palsternacka?


Den har en karakteristisk intensiv, lite nötaktig smak som liknar selleri. Rå har den en skarp och grov smak, så det är en bra idé att blanda den med t ex äpple eller morot i en sallad eller råkost.

När den tillagas med värme blir smaken mer söt som morot.

Den läckra nötiga smaken är en utmärkt smaksättare i soppor, grytor och puréer. Palsternackor kan nästan användas som en krydda.

8 Vad kan man använda palsternacka till?


Rotfrukten kan användas på många olika sätt. De mest uppenbara är soppor och grytor, där de kan ge en nötig smak till maträtten.

Som tillbehör är de utmärkta som ugnsbakade rotfrukter eller friterade, och de kan också grillas hela.

Om du bakar pizza är tunna skivor av palsternacka jättegoda att fylla med pesto och färsk ruccola. På grund av sin söta smak kan den hälsosamma palsternackan till och med användas i kakor.

Se våra recept på palsternacka här.

9 11 recept med palsternacka


Ligger palsternackan orörd i grönsakslådan?

Kolla då in dessa nyttiga och mångsidiga recept. Den smakrika rotfrukten kan användas till många saker...

Tillbehör

Grillade palsternackor

Palsternacka på grillen

Prova att lägga grönsaker på gallret istället för kött nästa gång du tänder grillen. Här är ett superenkelt recept på grillade palsternackor.

Se receptet här

Grönsakspommes i airfryer
© Wichmann+bendtsen

Palsternacka och morots pommes i airfryer

Om du använder en airfryer blir dina grönsaks-pommes frites krispiga. Annars kan de också tillagas i ugnen på bara 20 minuter.

Se receptet här

Inlagd palsternacka och morot
© Skovdal Nordic

Syltad palsternacka och morot

Världens snabbaste sätt att sätta smak på din sallad – eller vegoburgare – är att göra dina egna inlagda palsternackor.

Se receptet här

Soppor

Soppa på palsternacka och blomkål
© Wichmann+bendtsen

Palsternacka- och blomkålssoppa

Har du palsternacka över i grönsakslådan? Gör då soppa på den och andra grönsaker. Här är den toppad med kyckling och ägg. Mmmm...

Se receptet här

Sallader

Sallad med palsternacka, kikärtor och fetaost
© wichmann+bendtsen

Sallad med palsternacka, kikärtor och fetaost

Dra nytta av mättnadskänslan som rotfrukter ger. Med palsternackor i salladen kan det faktiskt bli en hel måltid.

Se receptet här

Spenatsallad med palsternacka och persiljerot

Spenatsallad med palsternacka och persiljerot

... eller bara en av de två. Salladen är mättande, hälsosam och tillfredsställer både sallads- och köttälskare.

Se receptet här

Middagsrätter

Korvgryta med palsternacka
© Wichmann+bendtsen

Korvstroganoff med grönsaker och kycklingkorv

Ge denna klassiker en hälsoboost genom att använda palsternackor och morötter i stället för potatis. Det kommer bara att göra gott för smaken!

Se receptet här

Lax i ugn med rotfrukter
© Wichmann+bendtsen

Lax i ugn med bakade rotfrukter

Den här middagen serveras på bara en halvtimme och är full av fibrer och nyttiga fetter.

Se receptet här

Nyttig spaghetti bolognese
© Wichmann+bendtsen

Nyttig spaghetti bolognese

Palsternacka eller rotselleri ger fibrer och smak till köttfärssåsen. Om du har barn i huset kommer de förmodligen inte att märka att de äter grönsaker.

Se receptet här

Grillad kyckling i ugn med rotfrukter
© Wichmann+bendtsen

Grillad kyckling i ugn med bakade rotfrukter

Palsternackor och morötter är det perfekta tillbehöret till kycklingen i denna ugnsrätt som hela familjen kommer att älska.

Se receptet här