Blomkålssoppa med kyckling, ägg & rågbrödscrunch

30 minuter
538 kcal

En fulländad måltid till en hektisk dag – en blomkålssoppa med kyckling, ägg och rågbrödscrunch. Rätten innehåller, utöver de fyra viktiga byggstenarna – proteiner, kolhydrater, fett och kostfibrer – även massor av mättande fullkorn, vitaminer och mineraler.

Djup tallrik med blomkålssoppa, kyckling och ägg

ALLT I ETT-RÄTT - Blomkålssoppa med kyckling, ägg & rågbrödscrunch

© wichmann+bendtsen
Djup tallrik med blomkålssoppa, kyckling och ägg

Blomkålssoppa med kyckling, ägg & rågbrödscrunch

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 200 g palsternacka
  • 300 g blomkål
  • 8 dl hönsbuljong
  • Havssalt
  • Svartpeppar, färskmald
  • 200 g kycklingfilé
  • 1 msk extra jungfruolja
  • 2 ägg
  • 2 skiva rågbröd
  • ½ squash
  • ½ knippa dill
  • 1 dl rödbetsskott
  • 2 msk chiliolja, se recept

Chiliolja

  • 3 chilifrukter
  • 1 fett vitlök
  • 1 msk chiliflakes
  • ½ dl vatten
  • 45 g tomatpuré
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 tsk honung
  • 1 dl extra jungfruolja

Så gör du

  • Skär palsternacka och blomkål i grova tärningar. Lägg dem i buljong i en gryta och koka tills de är mjuka.
  • Mixa allt med en stavmixer till en passande konsistens. Tillsätt lite vatten om soppan är för tjock. Krydda med salt och peppar och håll soppan varm på låg värme.
  • Stek kycklingen i olivolja tills den är gyllene och genomstekt, ca 5 min på varje sida. Ställ åt sidan.
  • Koka två ägg i 5 min så de blir mjukkokta och skala dem.
  • Hacka rågbröd och rosta med 1 knivsudd salt i en torr panna tills det är sprött.
  • Skär squash i tunna strimlor på längden, ev på ett mandolinjärn. Klipp dill i mindre bitar.
  • Häll soppan i två skålar, skär kycklingen i skivor, halvera äggen och lägg upp med squash, rågbrödscrunch, dill och rödbetsskott. Ringla chiliolja över.

Chiliolja

  • Hacka chili och vitlök fint.
  • Blanda alla ingredienser och skaka ihop oljan ordentligt.
  • Förvara chilioljan svalt.