Borde du ta extra C-vitamin?

Frukt och grönt är generellt rikt på C-vitamin, men när har man egentligen användning för en extra dos av den populära vitaminen?

Apelsiner i skål

C-vitamin

Vem är det bra för?

Väldigt många tar C-vitamin för att stärka immunförsvaret vid en förkylning. Men det är lite dumt för effekten är inte så väl dokumenterad och i bästa fall mycket liten. I de fall där C-vitamin har visat sig göra något är det för att bygga upp starka leder, senor och bindväv och dessutom förbättrar C-vitamin upptaget av järn från din mat.

Hur mycket behöver jag?

Från officiellt håll rekommenderar man att vi dagligen får 75 mg C-vitamin från kosten för att ge kroppen de byggstenar den behöver. Gravida och ammande ska lägga till 25 mg för att kompensera för det som deras kroppar behöver för barn och modersmjölk.

Vilka matvaror ger samma effekt?

  • Generellt är frukt och grönsaker rika på C-vitamin. Ett halvt kilo grönsaker kan i de allra flesta fall ge dig flera hundra milligram C-vitamin.

  • Mest C-vitamin får du från bär, röd paprika och kål, men citrusfrukter som apelsin, citron och mandarin ger också en rejäl dos C-vitamin.

Bonusinfo! Om du äter mer C-vitamin än rekommenderad dos kommer du att kissa ut den för att inte bli förgiftad. För mycket kan dock ge dig diarré.

Se här hur du får i dig C-vitamin på naturlig väg

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background