Borde du ta extra C-vitamin?
Frukt och grönt är generellt rikt på C-vitamin, men när har man egentligen användning för en extra dos av den populära vitaminen?
Frukt och grönt är generellt rikt på C-vitamin, men när har man egentligen användning för en extra dos av den populära vitaminen?
Väldigt många tar C-vitamin för att stärka immunförsvaret vid en förkylning. Men det är lite dumt för effekten är inte så väl dokumenterad och i bästa fall mycket liten. I de fall där C-vitamin har visat sig göra något är det för att bygga upp starka leder, senor och bindväv och dessutom förbättrar C-vitamin upptaget av järn från din mat.
LÄS OCKSÅ: Förkylning – vad ska du göra?
Från officiell webbplats rekommenderas att kvinnor får i sig 95 mg C-vitamin dagligen via kosten för att förse kroppen med de nödvändiga byggstenarna. För män är motsvarande siffra 110 mg. Rekommendationerna gäller för vuxna i åldern 17 år och äldre.
Gravida kvinnor rekommenderas att inta 105 mg och ammande kvinnor 155 mg för att kompensera för vad deras kroppar behöver för barnet och bröstmjölken.
Generellt är frukt och grönsaker rika på C-vitamin. Ett halvt kilo grönsaker kan i de allra flesta fall ge dig flera hundra milligram C-vitamin.
Mest C-vitamin får du från bär, röd paprika och kål, men citrusfrukter som apelsin, citron och mandarin ger också en rejäl dos C-vitamin.
Bonusinfo! Om du äter mer C-vitamin än rekommenderad dos kommer du att kissa ut den för att inte bli förgiftad. För mycket kan dock ge dig diarré.
LÄS OCKSÅ: Är C-vitamintillskott nödvändigt?