Borde du ta extra C-vitamin?
Frukt och grönt är generellt rikt på C-vitamin, men när har man egentligen användning för en extra dos av den populära vitaminen?
Frukt och grönt är generellt rikt på C-vitamin, men när har man egentligen användning för en extra dos av den populära vitaminen?
Väldigt många tar C-vitamin för att stärka immunförsvaret vid en förkylning. Men det är lite dumt för effekten är inte så väl dokumenterad och i bästa fall mycket liten. I de fall där C-vitamin har visat sig göra något är det för att bygga upp starka leder, senor och bindväv och dessutom förbättrar C-vitamin upptaget av järn från din mat.
LÄS OCKSÅ: Förkylning – vad ska du göra?
Från officiell webbplats rekommenderas att kvinnor får i sig 95 mg C-vitamin dagligen via kosten för att förse kroppen med de nödvändiga byggstenarna. För män är motsvarande siffra 110 mg. Rekommendationerna gäller för vuxna i åldern 17 år och äldre.
Gravida kvinnor rekommenderas att inta 105 mg och ammande kvinnor** 155 mg för att kompensera för vad deras kroppar behöver för barnet och bröstmjölken.
Generellt är frukt och grönsaker rika på C-vitamin. Ett halvt kilo grönsaker kan i de allra flesta fall ge dig flera hundra milligram C-vitamin.
Mest C-vitamin får du från bär, röd paprika och kål, men citrusfrukter som apelsin, citron och mandarin ger också en rejäl dos C-vitamin.
Bonusinfo! Om du äter mer C-vitamin än rekommenderad dos kommer du att kissa ut den för att inte bli förgiftad. För mycket kan dock ge dig diarré.
LÄS OCKSÅ: Är C-vitamintillskott nödvändigt?