Här är den mest ultraprocesserade maten

Det är nästan omöjligt att undvika ultraprocessade livsmedel helt och hållet. Och kanske behöver du inte göra det. Med hjälp av en expert har vi prioriterat dem åt dig. Se vilka livsmedel som är mest ultraprocessade.

en massa ohälsosamma och ultrabearbetade livsmedel

ULTRAPROCESSADE PRODUKTER FINNS ÖVERALLT. Kolla ingredienslistan om du vill undvika de dolda syndarna.

© iStock

Det kan verka nästan omöjligt att helt undvika ultraprocessade livsmedel, eftersom de smyger sig in i mycket av det vi äter varje dag.

Men det finns faktiskt vissa ultraprocessade produkter som är värre än andra. Det är framför allt de som innehåller mycket konserveringsmedel, smakförstärkare och tillsatser som emulgeringsmedel.

Det är särskilt dessa du bör hålla extra uppsikt med, menar Anne Tjønneland, professor och cancerforskare:

”Det handlar om att välja produkter som är minst ultraprocessade. Om du till exempel vill ha kex är det bättre att välja dem med ett enda emulgeringsmedel än dem med åtta.”

Vi har delat in de ultraprocessade livsmedlen i tre kategorier efter hur dåliga de är: ”De uppenbara”, ”de du tror är hälsosamma” och ”ersättningsprodukterna”.

1 De uppenbara


De allra värsta ultraprocessade livsmedel och drycker hittar du här i kategorin "De uppenbara".

Förutom att de ofta är mycket ultraprocessade – det vill säga att de vanligtvis innehåller smakförstärkare, färgämnen och andra tillsatser – är dessa livsmedel också ofta fyllda med mycket socker, salt och ohälsosamma fetter och har lågt näringsvärde.

”Vi har alltid vetat att godis, chips, färdigbakade kakor, kex osv är ohälsosamt. Det måste man självklart börja med att undvika”, säger Anne Tjønneland.

Ett enkelt sätt att undvika de värsta ultraprocessade produkterna är helt enkelt att följa de officiella kostråden.

Enligt Livsmedelsverket äter många svenskar för lite frukt och grönsaker, och för lite fullkorn, för mycket rött kött och charkprodukter, och får i sig för mycket salt och socker.

Om du vill minska på de värsta ultraprocessade livsmedlen ska du följa dessa två officiella kostråd: ”Ät mindre av det söta, salta och feta” och ”släck törsten med vatten”.

Om du följer dessa två råd har du faktiskt redan kommit en bra bit på vägen. Du kan läsa mer om de officiella kostråden här.

2 De du tror är nyttiga


Du kanske tror att du väljer hälsosamt när du väljer lightprodukter, sockerfria snacks eller proteinbarer.

Men se upp!

Många av de produkter som marknadsförs som hälsosamma är faktiskt också extremt bearbetade.

”Du tror egentligen att du är hälsosam. Men ofta innehåller produkterna en massa emulgeringsmedel och socker”, förklarar Anne Tjønneland.

Titta på ingrediensförteckningen. Ju fler ingredienser du inte känner till, desto större är sannolikheten att produkten är ultraprocessad.

Välj istället ett produkt som inte innehåller tillsatser eller bara mycket få, t ex naturell yoghurt eller laga maten själv hemma så mycket som möjligt.

Prova till exempel vårt recept på hemlagade müslibarer – de är perfekta som hälsosamma snacks fyllda med kostfiber från gryn och kärnor.

3 Ersättningsprodukterna


Marknaden är full av växtbaserade produkter. Men även om de är bättre för klimatet är de inte nödvändigtvis bättre för dig, eftersom de ofta innehåller t ex smakämnen, färgämnen, konserveringsmedel och tillsatser.

Det är naturligtvis inte alla vegetariska och veganska produkter som är ultraprocessade. Anne Tjønnelands tydliga rekommendation är: Titta på innehållsförteckningen.

Läs också: Lär känna din köttersättning

"Om du står med en vegetarisk biff som till exempel bara innehåller grönsaker och ägg, så har du en bra produkt. Men du kan också hitta växtbaserade produkter som liknar kött eller korv, som kanske innehåller 7–8 emulgeringsmedel, socker, artificiella sötningsmedel och alltför finfördelade grönsaker", påpekar Anne Tjønneland. Det är dem man ska undvika.

Hon nämner havredryck som ett exempel. När havregryn finfördelas för att bli ”mjölk” försvinner fibrerna och man får istället en sockerdryck som inte bidrar till mättnadskänslan.

KÄLLA: Anne Tjønneland, professor och cancerforskare