Studie: Ultraprocessad mat skadar alla organsystem
Färdiglagade måltider av alla slag är en snabb lösning i vardagen, men forskare varnar för att de kan orsaka allvarliga sjukdomar.
Färdiglagade måltider av alla slag är en snabb lösning i vardagen, men forskare varnar för att de kan orsaka allvarliga sjukdomar.
Ultraprocessad mat har kritiserats hårt på senare tid, och nu verkar det som om dessa livsmedel också ökar risken för kroniska sjukdomar och för tidig död.
Detta framgår av den största vetenskapliga översynen av området hittills, sammanställd i en metastudie i den vetenskapliga tidskriften The Lancet.
Forskarna granskade 104 långsiktiga studier. I 92 av dessa fann de ett samband mellan konsumtion av ultrabearbetade livsmedel och risken att utveckla fetma, diabetes typ 2, hjärtsjukdomar, tarmsjukdomar och depression.
"Detta tyder på att ultraprocessad mat skadar alla viktiga organsystem i människokroppen. Bevisen tyder starkt på att människor inte är biologiskt anpassade för att konsumera dem", säger en av författarna, Carlos Monteiro från São Paulo-universitetet.
Läs också: Hämta en kostplan utan ultraprocessade livsmedel här
Han varnar för att ultraprocessade livsmedel tränger undan hälsosamma, färska och obearbetade livsmedel från kosten och utgör ett reellt hot mot den globala hälsan.
Till exempel visar en rapport i Storbritannien visar att ultraprocessade livsmedel står för 60 procent av barnens totala energiintag i landet.
Forskarna efterlyser tydlig märkning av ultraprocessade livsmedel så att konsumenterna lättare kan upptäcka dem.