Gröna bönor – så här lagar du mat av vitaminbomberna
De är fulla av protein, fibrer och vitaminer. Dessutom är de superenkla att laga god rätter med. Här är den ultimata guiden till dessa avlånga gröna läckerheter – även kända som haricots verts.
De är fulla av protein, fibrer och vitaminer. Dessutom är de superenkla att laga god rätter med. Här är den ultimata guiden till dessa avlånga gröna läckerheter – även kända som haricots verts.
Man kan nästan se det på dem! Haricots verts eller gröna bönor osar av nyttighet! Och listan av hälsosamma fördelar är lång. De innehåller massor av vitaminer och mineraler.
Men även om du inte är på jakt efter nyttig mat, så ät dem för smakens skull. Har du inga idéer om hur du tillagar dem så får du massor av förslag här. Du får mycket mättnad för nästan inga kalorier, eller pengar.
Smaklig måltid!
Mums – en färsk böna. Eller? Nej. Det finns en anledning till att gröna bönor och haricots verts inte ska ätas som plockgrönsaker. De innehåller nämligen lektiner som kan ge illamående och magont. Därför ska färska gröna bönor alltid kokas eller stekas.
Gröna bönor är rika på kostfibrer som är bra för tarmhälsan och ämnesomsättningen. Samtidigt är de rika på protein och är kalorisnåla = med nästan gratis mättnadskänsla.
Här är listan över allt det nyttiga som bönorna innehåller:
Det finns bara 30 kalorier per 100 g gröna bönor, vilket gör det till en superlågkalorigrönsak. Dessutom innehåller den mycket protein.
Kolla in den kompletta översikten över grönsakens näringsämnen här.
Ja, de kan absolut frysas, men de ska blancheras först. Fryser du ner dem färska tappar de sprödheten och saftigheten och blir vattniga och sladdriga. Koka eller ånga dem snabbt i vatten, ca 2–3 min. Låt dem rinna av i ett durkslag eller en sil innan de fryses ner.
Haricots verts är samma sak som gröna bönor, de är bara mindre mogna. Det är alltså tala om små och späda gröna bönor som är skördade innan de har hunnit utveckla frön. Du känner igen haricots verts på att bönan är mer jämn och smal.
Gröna bönor är dubbelbra för klimatet. Deras klimatbelastning är väldigt låg, som du kan se i tabellen. Men inte nog med det, så fångar de – precis som andra baljväxter – kväve i luften och suger ner det i jorden, där det fungerar som ett slags gödningsmedel.
Kanske inte på frukostgröten. Men utöver det finns det nästan oändliga möjligheter för att lägga bönor i din vanliga mat.
I PAJER: Skär de gröna bönorna i mindre bitar och blanda dem med äggstanningen tillsammans med t ex lök och bacon eller andra ingredienser, som du gillar som pajfyllning.
SOM VARMT TILLBEHÖR: Börja t ex med att steka bacontärningar i stekpannan. Droppa av baconet och stek bönorna i stekpannan, ev tillsammans med vitlök. Blanda de stekta bönorna med stekt bacon och lägg det i en skål. Servera som varmt tillbehör.
Bönorna kan också blandas direkt med kött, som i detta enkla recept med kyckling.
SOM POMMES FRITES: Bönpommes är nyttigare än de av potatis, men minst lika goda. Häll bönor i en plastpåse med olja och salt och skaka ihop. Bred ut bönorna på en plåt med bakplåtspapper och baka i ugnen vid ca 200 grader i 30–40 min, tills de är spröda, men inte brända. Håll koll!
Servera t.ex. bönpommes med bakad torsk som i detta recept.
I GRYTOR: Gröna bönor är goda i vegetariska grytor eftersom bönorna mättar bra. Stek t ex lök, gröna bönor, zucchini och tärnad potatis i olivolja med chili, cayennepeppar och ev andra kryddor. Häll krossad tomat över och låt rätten sjuda tills potatisen är klar.
I KNIPPEN: Lägg de gröna bönorna i små knippen. Snurra en skiva bacon om varje knippa och lägg bönpaketen på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen vid ca 200 grader i 15–20 min, tills bacon och bönor är gyllene och spröda.
I PASTARÄTTER: Blir din pasta carbonara lite för gräddtung och grönsaksfattig så testa att vända ner kokta, gröna bönor i rätten.
SOM SALLAD: Bönsallad kan göras på många sätt och är superenkelt. Koka bönorna och låt svalna.
Tillför andra ingredienser efter eget tycke och smak, t ex:
Det finns nästan inga gränser för vilka rätter du kan använda bönor i. Här hittar du receptinspiration för allt från soppor till fräscha varmrätter och sallader.