Gröna bönor – så här lagar du mat av vitaminbomberna

De är fulla av protein, fibrer och vitaminer. Dessutom är de superenkla att laga god rätter med. Här är den ultimata guiden till dessa avlånga gröna läckerheter – även kända som haricots verts.

Nyskördade gröna bönor

GRÖNA BÖNOR - Haricots verts ger bra mättnadskänsla och innehåller nästan inga kalorier. Och så kan de tillagas på massor av olika sätt.

© iStock

Man kan nästan se det på dem! Haricots verts eller gröna bönor osar av nyttighet! Och listan av hälsosamma fördelar är lång. De innehåller massor av vitaminer och mineraler.

Men även om du inte är på jakt efter nyttig mat, så ät dem för smakens skull. Har du inga idéer om hur du tillagar dem så får du massor av förslag här. Du får mycket mättnad för nästan inga kalorier, eller pengar.

Smaklig måltid!

1 Hur länge ska gröna bönor koka?


Gröna bönor i en kastrull.

Kokta gröna bönor

Bönor bör alltid kokas. Så här gör du det enkelt.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 200 g gröna bönor (färska)
  • vatten
  • 2 tsk havssalt

Så här kokar du gröna bönor

  • Skär bort båda ändarna på bönorna.
  • Koka upp lite vatten i botten av en kastrull.
  • Tillsätt salt.
  • Lägg bönorna i kastrullen och ånga i 6-8 minuter.
  • Häll av vattnet och ge dem en snabb iskall dusch med kranen. På så sätt behåller de sin smak och färg och behöver inte koka ytterligare.

Frysta bönor behöver ångkokas ännu kortare tid eftersom de redan är blancherade. Koka dem därför bara i 3 minuter. Men häll fortfarande kallt vatten över dem i slutet.


Gröna bönor i mikron

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 200 g Gröna bönor
  • Vatten
  • 2 tsk Salt

Så kokar du gröna bönor i mikrovågsugnen

  • Skär bort båda ändarna på bönorna.
  • Lägg de gröna bönorna i en skål som tål mikrovågsugn.
  • Tillsätt lite vatten och lite salt.
  • Tillaga dem vid 750 W i 5 min.
  • Rör runt i dem under tiden.

Om bönorna är frysta behöver du inte tillsätta vatten. Observera också att det är bäst att inte tina dem först.


2 Varför ska man inte äta råa gröna bönor?


Mums – en färsk böna. Eller? Nej. Det finns en anledning till att gröna bönor och haricots verts inte ska ätas som plockgrönsaker. De innehåller nämligen lektiner som kan ge illamående och magont. Därför ska färska gröna bönor alltid kokas eller stekas.

3 Vad gör gröna bönor nyttiga?


Gröna bönor är rika på kostfibrer som är bra för tarmhälsan och ämnesomsättningen. Samtidigt är de rika på protein och är kalorisnåla = med nästan gratis mättnadskänsla.

Här är listan över allt det nyttiga som bönorna innehåller:

Är bönor på burk lika nyttiga som färska gröna bönor?

Teckning av en burk gröna bönor.
© iStock

Ja! Konserverade grönsaker bevaras tillräckligt bra genom uppvärmning, vilket påverkar vitaminhalten, men det gör även den vanliga matlagning i det egna köket.

Och eftersom gröna bönor och haricots verts alltid måste värmebehandlas för att bryta ner det giftiga lektinet, är burkbönor nästan lika nyttiga som färska. Men smaken och konsistensen är inte riktigt densamma.

Läs också: Är baljväxter på burk lika nyttiga?

4 Hur många kalorier innehåller gröna bönor?


Det finns bara 30 kalorier per 100 g gröna bönor, vilket gör det till en superlågkalorigrönsak. Dessutom innehåller den mycket protein.

Kolla in den kompletta översikten över grönsakens näringsämnen här.

5 Kan gröna bönor frysas?


Ja, de kan absolut frysas, men de ska blancheras först. Fryser du ner dem färska tappar de sprödheten och saftigheten och blir vattniga och sladdriga. Koka eller ånga dem snabbt i vatten, ca 2–3 min. Låt dem rinna av i ett durkslag eller en sil innan de fryses ner.

6 Vad är det för skillnad på gröna bönor och haricots verts?


Haricots verts är samma sak som gröna bönor, de är bara mindre mogna. Det är alltså tala om små och späda gröna bönor som är skördade innan de har hunnit utveckla frön. Du känner igen haricots verts på att bönan är mer jämn och smal.

7 Är gröna bönor bra för klimatet?


Gröna bönor är dubbelbra för klimatet. Deras klimatbelastning är väldigt låg, som du kan se i tabellen. Men inte nog med det, så fångar de – precis som andra baljväxter – kväve i luften och suger ner det i jorden, där det fungerar som ett slags gödningsmedel.

En kvinna odlar bönor i grönsakslandet.

GRÖNA BÖNOR – Om du odlar dem i din egen trädgård sparar du miljön från både förpackningsmaterial och transport.

© iStock

8 Så här odlar du gröna bönor


Buskbönor och störbönor
© iStock

Buskbönor och störbönor

Det finns två typer av bönor, men buskbönorna är enklast att ha att göra med, för de behöver inte bindas upp för att få klätterstöd.

Teckning – så här sår du bönor
© iStock

Hitta en bra plats

Buskbönor ska sås på en solig plats i väldränerade jord, som är minst 10 grader varm. Ofta först i slutet av maj eller början av juni. Tar de sig inte, kan du så fler till midsommar.

Så buskbönor på 2,5 cm djup och med 5–10 cm avstånd mellan fröna i rader. Det ska vara 60–90 cm mellan raderna.

Teckning - vattna bönplantor
© iStock

Vattna växterna

Vattna bönorna ordentligt när du har planterat dem. Vattna sedan efter behov. Helst på morgonen så att jorden torkar under dagen. Under sommaren kan bönorna skördas. Det är viktigt att skörda dem innan de blir för stora, för de är som godast när de är små.

9 Gröna bönorna i matlagningen


Kanske inte på frukostgröten. Men utöver det finns det nästan oändliga möjligheter för att lägga bönor i din vanliga mat.

I PAJER: Skär de gröna bönorna i mindre bitar och blanda dem med äggstanningen tillsammans med t ex lök och bacon eller andra ingredienser, som du gillar som pajfyllning.

SOM VARMT TILLBEHÖR: Börja t ex med att steka bacontärningar i stekpannan. Droppa av baconet och stek bönorna i stekpannan, ev tillsammans med vitlök. Blanda de stekta bönorna med stekt bacon och lägg det i en skål. Servera som varmt tillbehör.

Bönorna kan också blandas direkt med kött, som i detta enkla recept med kyckling.

SOM POMMES FRITES: Bönpommes är nyttigare än de av potatis, men minst lika goda. Häll bönor i en plastpåse med olja och salt och skaka ihop. Bred ut bönorna på en plåt med bakplåtspapper och baka i ugnen vid ca 200 grader i 30–40 min, tills de är spröda, men inte brända. Håll koll!

Servera t.ex. bönpommes med bakad torsk som i detta recept.

I GRYTOR: Gröna bönor är goda i vegetariska grytor eftersom bönorna mättar bra. Stek t ex lök, gröna bönor, zucchini och tärnad potatis i olivolja med chili, cayennepeppar och ev andra kryddor. Häll krossad tomat över och låt rätten sjuda tills potatisen är klar.

I KNIPPEN: Lägg de gröna bönorna i små knippen. Snurra en skiva bacon om varje knippa och lägg bönpaketen på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen vid ca 200 grader i 15–20 min, tills bacon och bönor är gyllene och spröda.

I PASTARÄTTER: Blir din pasta carbonara lite för gräddtung och grönsaksfattig så testa att vända ner kokta, gröna bönor i rätten.

SOM SALLAD: Bönsallad kan göras på många sätt och är superenkelt. Koka bönorna och låt svalna.

Tillför andra ingredienser efter eget tycke och smak, t ex:

  • Grovhackade mandlar och parmesanflagor
  • Dressing av rivet citronskal, olivolja och peppar från kvarn
  • Smulad fetaost och finhackade soltorkade tomater
  • Sesamfrön eller solrosfrön som i detta recept
En böna med båda ändarna avskurna.

Så här gör du i ordning de gröna bönorna

Om bönorna är färska och råa ska du komma ihåg att nypa av de två ändarna innan du tillagar dem. Det kan du göra med fingrarna eller med en sax eller en kniv.

10 Recept med gröna bönor


Det finns nästan inga gränser för vilka rätter du kan använda bönor i. Här hittar du receptinspiration för allt från soppor till fräscha varmrätter och sallader.

Salade Niçoise med bönor
© wichmann+bendtsen

Salade Niçoise

Den franska sommarsalladen, salade niçoise, är perfekt för varma sommarkvällar och tar mindre än 30 minuter att göra.

Du hittar receptet här

Plåt med stekta ägg, bönor, tomater och blomkål
© wichmann+bendtsen

Plåtmat med stekt ägg, bönor, tomater och blomkål

Stekt ägg i ugn. Det är superenkelt! Och när du steker dem tillsammans med goda grönsaker får du en god och kalorisnål vegetarisk rätt.

Du hittar receptet här

Bakad torsk med korngrynssallad och bönfritters
© wichmann+bendtsen

Bakad torsk med matvete och bönpommes i ugn

Vi sätter fisk på menyn med det här receptet på bakad torsk med matvete och bönpommes. Mums!

Du hittar receptet här

Piggvar med gröna bönor

Piggvar med haricots verts, hollandaisesås och ugns­stekt potatis

Bönor är perfekta att grilla. Här har den traditionella fläskkarrén ersatts med fisk, så att du även får i dig de hjärtvänliga omega-3-fettsyrorna.

Du hittar receptet här

Omelett med gröna bönor och lax

Omelett med lax och bönor

Extra mättnadskänsla, mer fibrer och färre kalorier – ja tack! Ät den till middag eller lunch. Och du bestämmer själv om du vill ha lax till eller inte.

Du hittar receptet här

Blomkålssallad med bönor och varmrökt lax

Blomkålssallad med varmrökt lax

Ingen går hungrig från bordet med denna läckra och matiga sallad med varmrökt lax, blomkål, quinoa och bönor.

Du hittar receptet här

Kålsoppa med bönor
© Skovdal Nordic

Supergod kålsoppa

Njut av en rykande varm och nyttig soppa som går snabbt och enkelt att röra ihop.

Du hittar receptet här

Pastasallad med bönor
© wichmann+bendtsen

Pastasallad med potatis, bönor och pesto

Har du potatis och bönor över i kylskåpet? Gör då den här salladen! Det blir en hälsosam och näringsrik middag på mindre än 30 minuter.

Du hittar receptet här

Buljongsoppa med bönor
© wichmann+bendtsen

Buljong med kyckling, ärter, bönor och örter

Denna läckra soppa med quinoa, kyckling och mycket mer är perfekt för kallare dagar. Den är fullproppad med örter och grönsaker, inklusive bönor, och tar bara 20 minuter att tillaga.

Du hittar receptet här

Gryta med bönor

Gröna bönor i gryta

Glöm de okokta frysta bönorna från din barndom, här är ett recept på gröna bönor som är lika gott som det är enkelt.

Du hittar receptet här