Salade Nicoise

30 minuter
449 kcal

Den franska salladen är perfekt som kvällsmat och tar bara 30 minuter att tillaga.

Salade nicoise

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

2 personer

  • 200 g små färskpotatisar
  • 200 g gröna bönor
  • Kallpressad rapsolja
  • 2 ägg
  • 100 g salladsmix av späda sorter
  • 1 citron
  • 10 halva valnötskärnor
  • 150 g färsk tonfisk
  • Extra jungfruolja
  • Havssalt och svartpeppar
  • En näve små oliver med kärnor
  • 2 msk dijonvinägrett

Gör så här

  • Skrubba och koka potatisarna mjuka, men med tuggmotstånd kvar – ca 12 minuter. Halvera dem.

  • Gör i ordning bönorna och koka i lättsaltat vatten med en droppe olja i 3 minuter. Lägg direkt över i iskallt vatten/vatten med istärningar. Låt dem sedan få rinna av i en sil. Halvera ev på längden.

  • Koka äggen åt det lite lösare hållet – i 8 minuter.

  • Skölj och slunga salladen torr.

  • Filea citronen: Skär av topp och botten, ställ den upp, skär bort skalet inkl det vita. Skär nu loss varje filé mellan membranen.

  • Rosta valnötterna.

  • Stek tonfisken i olivolja på hög värme några få minuter på varje sida. Tonfisken ska bara vara lätt stekt, men fortfarande rå i mitten. Skiva tonfisken.

  • Lägg upp salladen med potatis, bönor, ägg, tonfisk, oliver, valnötter, citron och dijonvinägrett.

Gör din egen dijon-vinägrette

  • 0,5 dl vitvinsvinäger, 1 msk dijon­senap, 2 dl extra jungfruolja, Havssalt och nymalen svartpeppar.

  • Vispa vinäger och senap och häll sedan i oljan i en tunn, oavbruten stråle under konstant vispning. Smaka av med salt och peppar.