Är det en bra idé att äta multivitaminer?

Många av oss äter dem för att vara på den säkra sidan. Men är det smart att äta multivitamin? Eller slösar du bara dina pengar och får en skadlig dos vitaminer? Här lär vi dig mer om multivitaminer och när de kan vara bra att få i sig.

Multivitamintabletter

MULTIVITAMIN – vilken typ av multivitamin du ska välja beror på var i livet du befinner dig.

© iStock

Multivitaminer innehåller massor av olika vitaminer och mineraler så att du enkelt och snabbt får i dig allt du behöver. Men det råder delade meningar om multivitamin. Det är nämligen möjligt att få i sig de nödvändiga vitaminerna och mineralerna genom en en sund och varierad kost, och då är multivitaminer överflödigt. Så är det en bra idé att äta kostillskottet, och när i så fall? Här svarar vi på 6 frågor om multivitaminer.

1 Vad är multivitaminer?


Multivitaminpiller är det kosttillskott som flest av oss äter. De innehåller, som namnet antyder, flera olika vitaminer och mineraler. Vissa multivitaminer är gjorda för vuxna, andra är gjorda för barn och så finns det sorter för gravida och andra med särskilda behov.

Det finns lika många multivitaminvarianter som det finns producenter. Och de finns både med och utan mineraler.

Multivitaminpiller innehåller oftast 3 element

Fettlösliga vitaminer i multivitamin
© iStock

Fettlösliga vitaminer i multivitaminer

A-, D-, E- och K-vitamin.

Vattenlösliga vitaminer i multivitamin
© iStock

Vattenlösliga vitaminer i multivitaminer

C-vitamin och familjen av B-vitaminer.

Mineraler i multivitamin
© iStock

Mineraler i multivitaminer

T ex järn, zink, selen, kalcium och magnesium.

2 Är multivitamintabletter en bra idé?


Meningarna är delade, även bland fackfolk. Det blir inte heller lättare av att tabletterna innehåller olika doser. Det är ingen fara att äta en bra multivitamintablett i rekommenderad dos. För vissa är det bra, för andra gör det varken till eller från.

Du kan inte med säkerhet veta om du är en av dem som blir hjälpt av dem. Det finns grupper, för vilka forskarna är övertygade om att multivitaminerna har en gynnsam effekt. Det gäller bl a om din kost är bristfällig. Det kan den t ex vara om du går på en diet, äter ensidigt eller väldigt lite. Du kan också gynnas av multivitamintabletter om du tränar mycket eller är gravid.

Multivitaminer är nämligen först och främst bra för att förebygga brister. Om du har brist på en specifik vitamin eller mineral är doserna i en multivitamin ofta för låga för att kompensera för underskottet. Här kan det vara nödvändigt att äta ett specifikt kosttillskott under en period, t ex extra D-vitamin, järn eller kalcium.

LÄS OCKSÅ: Har du behov av järntillskott?

Vitaminer i kost

VITAMINER I KOSTEN – äter nu hälsosamt och varierat har du troligen inget behov av multivitaminer.

© iStock

3 Hur vet jag om jag har brist på vitaminer eller mineraler?


Vi svenskar är relativt bra på att få i oss vitaminer och mineraler via kosten. Men det finns några typer av vitaminer som är vanligt att ha brist på. D-vitamin är ett av dem, framförallt i vissa grupper. Många av oss får också i oss för lite järn. Även magnesium och B-vitaminer är det en del vuxna som inte får tillräckligt av.

Det kan vara svårt att veta om du har någon typ av brist, inte ens blodprover kan visa nivåer av alla vitaminer och mineraler. Äter du efter de officiella kostråden får du dock i dig allt du behöver, och behöver troligen inte äta någon multivitamintabletter.

4 Kan jag ta andra tillskott tillsammans med multivitamin?


Kanske – det beror på vem du är, din hälsa, din livsstil och innehållet i den multivitamin du tar. Fiskolja och andra omega-3-produkter är det ofta inga problem att kombinera med multivitaminer. Var dock uppmärksam på levertran, eftersom det vanligtvis innehåller D- och A-vitamin, och du därmed riskerar överdosering.

LÄS OCKSÅ: Vad gör fiskolja i kroppen?

Vitaminer och mineraler anges på etiketten som % av referensintaget (RI) – procent av ett genomsnittlig dagligt intag. För att undvika överdosering kan du hålla dig till den här tumregeln:

A-, K- och E-vitamin:

  • Håll dig under 100 % av RI.

Övriga vitaminer och mineraler:

  • Håll dig under 200 % av RI. Det enda generella undantaget är D-vitamin, som vi med fördel kan äta lite mer av på vintern.

5 Vilken typ av multivitamin ska jag välja?


Ditt behov varierar beroende på var i livet du befinner dig. Välj en multivitamintablett som är sammansatt efter just din målgrupp. Var dessutom uppmärksam på att produkten inte innehåller för höga doser. Kolla också att den innehåller mineraler, vilket inte alltid är fallet.

6 Hur tar jag min multivitamintablett på bästa sätt?


Du ska helst äta din multivitamintablett i samband med en måltid. Kroppen tar nämligen upp de fettlösliga vitaminerna bäst tillsammans med fett från din mat. Upptagningen av järn är alltid ett problem.

Järn tas bäst upp själv, ev tillsammans med ett glas juice. Du får lite, men inte allt du behöver från en multivitamintablett. Därför väljer några att utelämna järn i multivitamintabletter och istället äta det som ett separat tillskott.

Källa: Morten Dahl, specialläkare och undervisande forskare

Andre källor: Altomkost.dk, DTU, PubMed: Multivitamin/mineral supplements, PubMed: Multivitamin-multimineral supplementation and mortality, PubMed: Multivitamin use and adverse birth outcomes in high-income countries

Artikeln publicerades i I FORM nr 18/2021