Popcorn – är det nyttiga snacks?
Popcorn är mycket populärt. Men är det nyttigare än chips? Ta reda på det här och se hur du kan poppa popcorn på ett så nyttigt och kalorisnålt sätt som möjligt.
Popcorn är mycket populärt. Men är det nyttigare än chips? Ta reda på det här och se hur du kan poppa popcorn på ett så nyttigt och kalorisnålt sätt som möjligt.
Det finns nästan inget bättre än varma, nypoppade popcorn.
Och dessa krispiga godsaker är mer än bara en biografklassiker; de är ett av världens äldsta snacks. Arkeologiska fynd visar faktiskt att människor poppade majs för över 5 000 år sedan i det som idag är Mexiko.
Vi är alla överens om att dessa lätta, puffade kärnor är jättegoda. Men är popcorn nyttigt? Hur många kalorier innehåller popcorn? Hur poppar man popcorn i kastrull? Kan man poppa popcorn utan fett?
Här hittar du svaren på alla dina frågor – och vårt enkla recept på popcorn i kastrull och popcorn i airfryer.
Nej, det är inte nyttigt, men om du poppar dem själv kan de vara ett hälsosammare alternativ till chips och andra snacks.
Om du poppar popcorn själv kan du bestämma hur mycket och vilken typ av fett du vill tillsätta.
Dessutom kan du också minska mängden salt genom att tillverka dina egna snacks. Salt är viktigt för kroppen, men många av oss konsumerar för mycket, vilket kan bidra till högt blodtryck och ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
Därför är det en bra idé att minska saltintaget om du vill göra dina snacks lite hälsosammare.
Antalet kalorier i popcorn varierar beroende på om du poppar i kastrull, köper mikropopcorn eller en påse med färdiga popcorn.
Det beror helt på skålens storlek. I en standardskål avsedd för en person kan du räkna med cirka 30 gram popcorn. Detta motsvarar drygt 140 kalorier om du till exempel har gjort popcornen i en kastrull.
En påse färdig popcorn innehåller vanligtvis cirka 100 gram. Det motsvarar knappt 500 kalorier.
Älskar du också att smaska på dessa krispiga, salta snacks i mörkret på bio? Här kan du se hur många kalorier du får:
Kalorier per storlek:
Näringsinnehåll popcorn per 100 g | Popcorn kalorier – mikro | Popcorn kalorier – i kastrull | Popcorn kalorier – färdigpoppade |
---|---|---|---|
Kalorier | 505 kcal | 468 kcal | 493 kcal |
Kolhydrater | 52 g | 58 g | 53 g |
Protein | 10 g | 10 g | 8 g |
Fett | 27 g | 20 g | 25 g |
Kostfibrer | 8 g | 8 g | 8 g |
Källa: DTU |
Att göra popcorn över en lägereld är lika enkelt som att göra det i en kastrull på spisen. Och det är något mycket speciellt med att sitta runt elden och höra de första poppningarna i kastrullen, medan doften av varm majs, rostad olja och lägereldsrök sprider sig.
Du kan göra popcorn över en lägereld i antingen en tjockbottnad kastrull med lock eller en lägereldspanna, som du kan hitta i de flesta stormarknader. Du kan också göra popcorn över en lägereld i ett popcornnät på en pinne. Den består av två nät som kan öppnas och stängas för att bilda en boll.
Om du använder en kastrull eller panna, tillsätt olja och värm upp den innan du lägger i majskornen. Precis som när du gör popcorn i en kastrull.
Om du gör dem i ett nät måste de vändas i olja innan du lägger dem i nätet.
Det är lätt att göra popcorn i en airfryer, och resultatet blir härligt krispigt och fluffigt.
Du behöver:
Så här gör du:
Nej. Lägg aldrig en påse med mikrovågsugnspopcorn i en airfryer, eftersom påsen kommer att brinna.
Det är inte heller någon bra idé att ta ut majskärnorna ur påsen och försöka tillaga dem i en luftfritös. Kärnorna kan vara förbehandlade och har vanligtvis en ytbehandling i form av fett och olika tillsatser som smörarom, emulgeringsmedel eller sötningsmedel.
Dessa ingredienser är avsedda för den milda, fuktiga uppvärmningen i en mikrovågsugn, men inte för den torra, cirkulerande värmen i en airfryer. Du riskerar alltså att få popcorn som smakar illa och en ayrfryer som är belagd med en fet hinna på insidan.
I genomsnitt innehåller mikropopcorn mer fett (26,8 g) än popcorn som poppas i kastrull (20,2 g).
Samtidigt kan du själv välja vilken olja du vill använda och därmed se till att kärnorna poppas i en hälsosam vegetabilisk olja. Det nyttigaste valet är därför att äta hempoppade popcorn.
Ja, det anses vara ultraprocessat eftersom det innehåller tillsatser som konserveringsmedel, smakförstärkare och färgämnen.
Detta är ännu ett viktigt skäl att poppa egna popcorn.
Ny forskning visar att ultraprocessade livsmedel kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar och vissa typer av cancer.
Nej, inte som regel. Popcorn som poppas i kastrull av hela majskorn med lite olja och salt anses vara ett minimalt bearbetat livsmedel.
De består fortfarande av hela kärnor och har inte genomgått någon omfattande industriell bearbetning som mikropopcorn eller färdigpoppade popcorn i påsar, som kan innehålla allt från smakämnen, färgämnen och konserveringsmedel till smöraromer.
Älskar du salta snacks? Men är du osäker på vilka snacks som är nyttigast?
Lär dig mer med vår topp 10-lista över olika salta snacks och deras kaloriinnehåll per 100 gram.
I allmänhet är det bara nötter som är relativt nyttiga. För alla andra salta snacks handlar det mer om vilka som är minst ohälsosamma.
Visste du att du kan hälla dina majskärnor i en kruka istället för en kastrull?
Du kan förvandla dem till popcorngräs, som är ett dekorativt prydnadsgräs för trädgården eller balkongen. Eller så kan du gro de små kärnorna till hälsosamma och välsmakande mikrogrönsaker. Groddarna har en söt och lätt lakritsliknande smak och är perfekta som garnering på en sallad eller smörgås.
Ja, din hund kan få popcorn som godis då och då, men det måste vara helt fett- och saltfritt.
Om du har en fyrbenta vän som delar din smak, bör du poppa dem själv – och du får inte tillsätta olja eller salt, eftersom det kan vara skadligt för din hunds hälsa.
Ge inte din hund opoppade popcorn, eftersom de kan skada tänderna eller utgöra en kvävningsrisk.
Ditt barn bör ha fyllt 3 år innan det får äta popcorn, enligt Livsmedelsverket. Precis som nötter, morötter, frön och liknande livsmedel kan popcornkärnor fastna i halsen och orsaka kvävning. De kan också hamna i fel hål och hamna i lungorna, där de kan orsaka allvarlig lunginflammation.
Förutom att ta hänsyn till om ditt barn är minst 3 år gammalt bör du också ta hänsyn till om det kan tugga maten ordentligt. Under de första levnadsåren lär sig ditt barn fortfarande att tugga, har kanske inte alla tänder och har en omogen sväljreflex.