Vad är skillnaden mellan processad och ultraprocessad mat?
Forskare menar att om du äter för mycket ultraprocessad mat ökar din risk för sjukdomar avsevärt. Men när är något ultraprocessat?
Forskare menar att om du äter för mycket ultraprocessad mat ökar din risk för sjukdomar avsevärt. Men när är något ultraprocessat?
Ultraprocessade livsmedel har verkligen varit i fokus den senaste tiden.
Studier har visat att ultraprocessade livsmedel kan leda till fetma och öka risken för sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.
Men innan du går i panik och tömmer alla köksskåp för att göra dig av med allt som inte är rått och fångat eller plockat av dig själv, läs vidare här.
Vet du egentligen vilka livsmedel som endast är processade och vilka som är ultraprocessade?
Med hjälp av Anne Tjønneland, professor och cancerforskare ger vi dig verktyg för att se skillnaden mellan processade och ultraprocessade livsmedel.
Låt oss börja med att titta på de processade livsmedlen.
Att ett livsmedel är bearbetat betyder i grund och botten bara att det inte längre är i sin ursprungliga form, förklarar Anne Tjønneland:
”Om du tillagar en råvara, till exempel kokar, steker eller bakar den, blir den bearbetad, men inte ultrabearbetad”.
Till exempel är ett hembakat rågbröd, en hemlagad gryta eller en bulle från bageriet processade.
Mycket av den mat vi äter är därför processad på ett eller annat sätt.
Det är dock inte de bearbetade livsmedlen du ska undvika, utan de ultraprocessade livsmedlen.
Läs också: Så här upptäcker du ultraprocessade livsmedel
Problemet är att det kan vara svårt att skilja mellan processade och ultraprocessade livsmedel.
Anne Tjønneland har dock en konkret minnesregel för att upptäcka skillnaden. Hon kallar den för ”metod och tillsatser”.
Det vill säga, är produkten tillverkad med en metod som du inte kan använda i ditt eget kök – till exempel kemisk modifiering, där man ändrar livsmedlets egenskaper med hjälp av kemiska processer? Eller innehåller livsmedlet tillsatta ingredienser som du inte har hemma, till exempel maltodextrin eller emulgeringsmedel?
Om du kan svara ja på bara en av de två frågorna är produkten med stor sannolikhet ultraprocessad.
Titta på ingrediensförteckningen. Om den är full av ämnen som du inte har en aning om vad det är eller som du aldrig skulle använda i ditt eget kök, undvik dessa produkter."— Anne Tjønneland, professor och cancerforskare
Låt oss ta ett exempel: müslibarer. De framhålls ofta som ultraprocessade. Men du kan enkelt göra en müslibar hemma i ditt eget kök – är den hemlagade müsli-baren då ultraprocessad?
Nej, är det klara svaret från Anne Tjønneland. För om du ger dig på att laga müslibarer hemma, lägger du förmodligen inte i emulgeringsmedel, färgämnen eller surhetsreglerande medel – ingredienser som ofta finns på baksidan av etiketten på de müslibarer du hittar i hyllorna i snabbköpet. Och det är just dessa ingredienser som gör produkten ultraprocessad.
Här hittar du receptet på hemlagade müslibarer
Det finns dock stora skillnader mellan produkterna.
Du kan köpa müslibarer som endast innehåller frukt, nötter och kanske lite kakao, kanel, kokos eller andra naturliga smakämnen. De är alltså inte ultraprocessade – även om du köper dem i en butik.
I den andra änden av skalan finns extremt ultraprocesserade müslibarer, där du nästan inte känner igen några av ingredienserna i produkten. Och så är det med väldigt många livsmedel.
Det handlar om att titta på produktens ingrediensförteckning, poängterar Anne Tjønneland:
”Finns det ingredienser som du inte känner till eller skulle kunna använda i ditt eget kök, till exempel emulgeringsmedel, eller är den tillverkad med metoder som bara industrin kan använda? Då är den ultraprocessad.”
Läs också: Så omvandlar du gram till dl
Nej – du kan läsa mer om det här. Å andra sidan är många produkter som du kanske tror är hälsosamma faktiskt ultraprocessade.
”Vi vet alla att chips och småkakor är ohälsosamma och att vi inte ska äta för mycket av det. Men det blir svårt för konsumenten när ultraprocessade produkter marknadsförs som hälsosamma”, säger Anne Tjønneland.
De ultraprocessade matvarorna är nämligen ofta märkta med texter som: "rik på fibrer", "lågt fettinnehåll", "utan tillsat socker" och "källa till protein".
KÄLLA: Anne Tjønneland, professor och cancerforskare