Rödbetssoppa med grönkålschips

1 timme
219 kcal

Soppor är goda året runt, men det är lite extra gott när det är kallt ute. Vi har lassat på ordentligt med grönsaker i sopporna, tillsatt kryddor och låtit det sjuda. Testa exempelvis den här goda och färgglada rödbetssoppan med grönkålschips.

Rödbetssoppa

Rödbetssoppa med grönkålschips

1 timme
219 kcal
Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 portioner

  • 250 g rödbetor
  • ½ purjolök
  • 1 fett vitlöksk
  • 7½ g ingefära
  • ½ näve bredbladig persilja
  • ½ tsk timjan, torkad
  • ¾ dl kvarg
  • ½ l vatten
  • Havssalt
  • Svartpeppar, färskmald

Topping

  • 2 msk kvarg
  • 2 msk pistagenötter, osaltade

Så gör du

  • Skala och skär rödbetorna i tärningar. Lägg dem på ett fat, täck med folie och baka i 200 grader i 25–30 min. Börja sedan med chipsen (se recept).
  • Skär purjolöken i skivor och hacka vitlök och ingefära fint. Lägg ner det med rödbetorna och de andra ingredienserna i en gryta.
  • Koka upp soppan och sänk sedan värmen. Låt den sjuda i 15–20 min.
  • Mixa soppan med en stavmixer. Smaksätt med salt, peppar och timjan.
  • Lägg upp soppan med en klick kvarg, grönkålschips och grovhackade pistagenötter.

Har du rödbetor över? Då är det bara fantasin som sätter gränser för vilka rätter du kan använda dem i. Här hittar du bl a recept på rödbetspannkakor, rödbetsbröd och rödbetshummus.


Grönkålschips
© iStock

Grönkålschips

30 minuter
Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 4 grönkålsblad
  • ½ msk olivolja
  • ½ tsk lökpulver
  • ½ tsk vitlökspulver
  • Havssalt

Så gör du

  • Ta bort och släng stjälkarna. Riv bladen i mindre bitar, skölj och torka försiktigt.
  • Gnid försiktigt in olivolja på alla bladbitar. Tillsätt kryddorna och blanda.
  • Lägg grönkålen på en bakplåt med bakplåtspapper. Baka i 150 grader i 20–24 min. Vänd på dem under tiden.