Rödbetssoppa
© wichmann+bendtsen

Rödbetssoppa med grönkålschips

Supper er gode året rundt, men de kan altså noget ekstra, når det er bidende koldt udenfor. Vi har smidt et ordentligt læs grøntsager i suppegryden, tilsat krydderier og ladet dem simre. Prøv eksempelvis denne skønne og farverige rødbedesuppe med grønkålschips._SV

15 februari 2018 av Signe Moesby Leth

Rödbetssoppa med grönkålschips

4 portioner

500 g rödbetor
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
15–20 g ingefära
1 näve bredbladig persilja
1 tsk timjan, torkad
1½ dl kvarg
1 l vatten
Havssalt
Svartpeppar, färskmald


Topping:

4 msk kvarg
4 msk pistagenötter, osaltade

Så gör du 

  • Skala och skär rödbetorna i tärningar. Lägg dem på ett fat, täck med folie och baka i 200 grader i 25–30 min. Börja sedan med chipsen (se recept).
  • Skär purjolöken i skivor och hacka vitlök och ingefära fint. Lägg ner det med rödbetorna och de andra ingredienserna i en gryta.
  • Koka upp soppan och sänk sedan värmen. Låt den sjuda i 15–20 min.

  • Mixa soppan med en stavmixer. Smaksätt med salt, peppar och timjan.
  • Lägg upp soppan med en klick kvarg, grönkålschips och grovhackade pistagenötter.

Har du rödbetor över? Då är det bara fantasin som sätter gränser för vilka rätter du kan använda dem i. Här hittar du bl a recept på rödbetspannkakor, rödbetsbröd och rödbetshummus.

Näringsinnehåll per person (inkl chips): 

Energi: 219 kcal
Protein: 12,4 g
Fett: 8,4 g
Kolhydrater: 26,6 g
Kostfibrer: 5,8 g

Grönkålschips


© iStock

Grönkålschips 

4 grönkålsblad
½ msk olivolja
½ tsk lökpulver
½ tsk vitlökspulver
Havssalt


Därför ska du frossa i grönkål.

Så gör du

  • Ta bort och släng stjälkarna. Riv bladen i mindre bitar, skölj och torka försiktigt.
  • Gnid försiktigt in olivolja på alla bladbitar. Tillsätt kryddorna och blanda.
  • Lägg grönkålen på en bakplåt med bakplåtspapper. Baka i 150 grader i 20–24 min. Vänd på dem under tiden.  

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar