Rödbetssoppa med grönkålschips
4 portioner
500 g rödbetor1 purjolök
2 vitlöksklyftor
15–20 g ingefära
1 näve bredbladig persilja
1 tsk timjan, torkad
1½ dl kvarg
1 l vatten
Havssalt
Svartpeppar, färskmald
Topping:
4 msk kvarg4 msk pistagenötter, osaltade
Vill du äta vegetariskt till middag oftare? Här hittar du flera nyttiga, vegetariska recept
Så gör du
- Skala och skär rödbetorna i tärningar. Lägg dem på ett fat, täck med folie och baka i 200 grader i 25–30 min. Börja sedan med chipsen (se recept).
- Skär purjolöken i skivor och hacka vitlök och ingefära fint. Lägg ner det med rödbetorna och de andra ingredienserna i en gryta.
- Koka upp soppan och sänk sedan värmen. Låt den sjuda i 15–20 min.
- Mixa soppan med en stavmixer. Smaksätt med salt, peppar och timjan.
- Lägg upp soppan med en klick kvarg, grönkålschips och grovhackade pistagenötter.
Har du rödbetor över? Då är det bara fantasin som sätter gränser för vilka rätter du kan använda dem i. Här hittar du bl a recept på rödbetspannkakor, rödbetsbröd och rödbetshummus.
Näringsinnehåll per person (inkl chips):
Energi: 219 kcal
Protein: 12,4 g
Fett: 8,4 g
Kolhydrater: 26,6 g
Kostfibrer: 5,8 g

Grönkålschips
4 grönkålsblad½ msk olivolja
½ tsk lökpulver
½ tsk vitlökspulver
Havssalt
Därför ska du frossa i grönkål.
Så gör du
- Ta bort och släng stjälkarna. Riv bladen i mindre bitar, skölj och torka försiktigt.
- Gnid försiktigt in olivolja på alla bladbitar. Tillsätt kryddorna och blanda.
- Lägg grönkålen på en bakplåt med bakplåtspapper. Baka i 150 grader i 20–24 min. Vänd på dem under tiden.