Röd linssoppa med rostade kikärter och mandlar

30 minuter
538 kcal

Vill du ha soppa på veckans meny, så testa den här goda linssoppan med rostade kikärter och mandlar. Den perfekta rätten en kall och trött kväll.

Röd linssoppa med rostade kikärtor och mandel

RÖD LINSSOPPA – Perfekt för att ge lite värme och liv till en kall och tråkig kväll

© wichmann+bendtsen

Röd linssoppa med rostade kikärter och mandlar

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • ½ gul lök
  • 2 morötter
  • 2 små purjolökar
  • 2 tsk + 2 msk extra virgin olivolja
  • 1 gurkmejarot
  • 1 tsk harissa eller ½ tsk chiliflagor
  • 8 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
  • 2 dl passerade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 6 msk röda linser
  • 1 dl kikärter från burk
  • 10 mandlar
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • Ett par kvistar koriander eller bredbladig persilja

Så här gör du linssoppa med röda linser

  • Tärna lök och morötter. Gör iordning purjolöken och skiva den.
  • Stek löken mjuk och blanda i 2 tsk olja. Riv gurkmejaroten fint – du ska använda 1 tsk. Lägg gurkmejan i kastrullen tillsammans med harissa eller chili och späd med buljong. Låt soppan sjuda i 10 minuter.
  • Mixa soppan med 2 msk olja. Komplettera ev med mer buljong för att få rätt konsistens.
  • Tillsätt passerade tomater, tomatpuré och linser och låt soppan sjuda i 10 minuter tills linserna är al dente.
  • Torka kikärterna med hushållspapper och rosta dem och mandlarna på en torr stekpanna. Skär mandlarna grovt.
  • Smaka av soppan med salt, peppar och chili. Servera med kikärter, mandlar

TIPS! Harissa är en stark chilipasta, som används mycket i det nordafrikanska köket. Använd den när du vill sätta fart på smaken, t ex i dressingar, soppor, såser och kötträtter.


Älskar du också röd linssoppa?

Då kanske du också är nyfiken på vilket tillbehör som sätter pricken över i:et på en god, krämig röd linssoppa? Eller behöver du några tips på hur du bäst fryser din linssoppa?

Få svaren här!

1 Goda, nyttiga tillbehör till din linssoppa


Om du behöver inspiration till vad du kan använda som tillbehör till din linssoppa kan du titta här:

  • Färska örter: Hacka färsk persilja, koriander, dill eller basilika och strö det över linssoppan för en frisk smak.
  • Citronsaft: En skvätt färskpressad citronsaft kan ge en frisk och syrlig smak som balanserar linssoppans smak.
  • Grekisk yoghurt eller kvarg: En sked grekisk yoghurt eller kvarg ger en krämig konsistens och protein, samtidigt som det ger en lätt syrlig smak.
  • Avokado: Tärna avokado och strö den över linssoppan för en krämig konsistens och hälsosamma fetter.
  • Chiliflakes eller färsk chili: För den som gillar lite hetta kan ett strössel chiliflakes eller finhackad färsk chili vara ett bra tillskott.
  • Rostade nötter eller frön: Rostade pumpafrön, solrosfrön eller mandelspån kan ge en fin krispig konsistens och extra hälsosamma fetter och protein.
  • Spenat: Färsk spenat kan tillsättas strax före servering för att låta den kollapsa för extra vitaminer och en fin grön färg.
  • Salladslök eller rödlök: Finhackad salladslök eller rödlök ger en skarp och god smak till linssoppan.
  • Krutonger av fullkornsbröd: Hemlagade fullkornsbrödkrutonger kan ge lite krispighet och extra fibrer.
  • Rivna morötter eller rödbetor: Nyrivna morötter eller rödbetor kan ge en knaprig konsistens och extra vitaminer.

2 Hur många kalorier är det vanligtvis i linssoppa?


Kaloriinnehållet i linssoppa varierar naturligtvis beroende på receptet och de specifika ingredienser som används. I allmänhet innehåller dock en typisk portion linssoppa (cirka 250 ml eller 1 kopp) cirka 300 kalorier.

Detta är baserat på ett enkelt recept på linssoppa som vanligtvis innehåller linser, grönsaker (t.ex. morötter, lök, tomater), buljong och ibland kryddor och örter. Om du tillsätter ingredienser med högre kaloriinnehåll i din linssoppa, t ex olja eller grädde, blir kaloriinnehållet naturligtvis något högre. Men du får ändå en god, hälsosam och mättande middag eller lunch för få kalorier.

3 Vad är röda linser?


Röda linser är torkade frön från baljväxten äkta lins. Växten tillhör ärtfamiljen och har odlats i tusentals år – idag odlas den främst i Indien och Kanada.

Kvinna lagar linsgryta vid spisen

LINSER ÄR NYTTIGA, ENKLA ATT GÖRA OCH ENKLA ATT ÄTA – och de är väldigt mättande. Använd dem i soppor, grytor eller som fyllning i köttbullar eller falafel.

© iStock

Röda linser: Näringsinnehåll

En skål linssoppa innehåller en massa nyttigheter. Röda linser är fullproppade med protein och innehåller även vitamin B, kalium, järn och zink.

Näringsinnehåll per 100 gram

  • Energi: 323 kcal
  • Protein: 22,5 g
  • Fett: 2 g
  • Kolhydrater: 63 g
  • Fibrer: 18 g

Vill du veta mer om de nyttiga och goda linserna? Läs mer här

4 Röda linser: Koktid


Röda linser är perfekta i en soppa – men kan naturligtvis också användas i en mängd andra goda rätter. Koka dem i 15–25 minuter beroende på hur mycket bett du vill ha – fördelen med röda linser är att de kan kokas tills de är mjuka och förvandlas till en utsökt krämig linssoppa.

5 Kan man frysa linssoppa?


Ja, du kan utan problem frysa in linssoppa. Det är ett bra sätt att förvara rester eller förbereda måltider i förväg. Kom ihåg att kyla ner linssoppan först – den ska vara rumstempererad innan den läggs i frysen. Detta förhindrar att iskristaller bildas, vilket kan påverka linsoppans konsistens.

6 Kan linssoppa ge gaser i magen?


Ja, linssoppa kan ge vissa problem med gaser. Linser innehåller komplexa kolhydrater och fibrer som vissa människor tål bra, men som andra kan ha svårt att smälta. Det beror på att linser innehåller oligosackarider, en typ av kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner i tunntarmen. Istället fermenteras de av bakterier i tjocktarmen, vilket kan ge upphov till gaser.

Det höga fiberinnehållet i linssoppa kan också orsaka uppblåsthet och gaser om du inte är van vid att äta en fiberrik kost. Därför kan det vara bra att börja äta linssoppa i mindre mängder för att vänja sig vid de supernyttiga kostfibrerna.

Läs också: FODMAP - lär känna dieten som kan ge dig en lugnare mage