Röd linssoppa med rostade kikärter och mandlar
Vill du ha soppa på veckans meny, så testa den här goda linssoppan med rostade kikärter och mandlar. Den perfekta rätten en kall och trött kväll.
Vill du ha soppa på veckans meny, så testa den här goda linssoppan med rostade kikärter och mandlar. Den perfekta rätten en kall och trött kväll.
Då kanske du också är nyfiken på vilket tillbehör som sätter pricken över i:et på en god, krämig röd linssoppa? Eller behöver du några tips på hur du bäst fryser din linssoppa?
Få svaren här!
Om du behöver inspiration till vad du kan använda som tillbehör till din linssoppa kan du titta här:
Kaloriinnehållet i linssoppa varierar naturligtvis beroende på receptet och de specifika ingredienser som används. I allmänhet innehåller dock en typisk portion linssoppa (cirka 250 ml eller 1 kopp) cirka 300 kalorier.
Detta är baserat på ett enkelt recept på linssoppa som vanligtvis innehåller linser, grönsaker (t.ex. morötter, lök, tomater), buljong och ibland kryddor och örter. Om du tillsätter ingredienser med högre kaloriinnehåll i din linssoppa, t ex olja eller grädde, blir kaloriinnehållet naturligtvis något högre. Men du får ändå en god, hälsosam och mättande middag eller lunch för få kalorier.
Röda linser är torkade frön från baljväxten äkta lins. Växten tillhör ärtfamiljen och har odlats i tusentals år – idag odlas den främst i Indien och Kanada.
Röda linser är perfekta i en soppa – men kan naturligtvis också användas i en mängd andra goda rätter. Koka dem i 15–25 minuter beroende på hur mycket bett du vill ha – fördelen med röda linser är att de kan kokas tills de är mjuka och förvandlas till en utsökt krämig linssoppa.
Ja, du kan utan problem frysa in linssoppa. Det är ett bra sätt att förvara rester eller förbereda måltider i förväg. Kom ihåg att kyla ner linssoppan först – den ska vara rumstempererad innan den läggs i frysen. Detta förhindrar att iskristaller bildas, vilket kan påverka linsoppans konsistens.
Ja, linssoppa kan ge vissa problem med gaser. Linser innehåller komplexa kolhydrater och fibrer som vissa människor tål bra, men som andra kan ha svårt att smälta. Det beror på att linser innehåller oligosackarider, en typ av kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner i tunntarmen. Istället fermenteras de av bakterier i tjocktarmen, vilket kan ge upphov till gaser.
Det höga fiberinnehållet i linssoppa kan också orsaka uppblåsthet och gaser om du inte är van vid att äta en fiberrik kost. Därför kan det vara bra att börja äta linssoppa i mindre mängder för att vänja sig vid de supernyttiga kostfibrerna.
Läs också: FODMAP - lär känna dieten som kan ge dig en lugnare mage