8 enkla övningar mot huvudvärk

Spänningshuvudvärk och migrän är bland de vanligaste åkommorna. Med dessa övningar kan du lindra smärtorna och ta bort symptomen – både akut och på längre sikt.

Kvinna har huvudvärk och masserar nacken.

Många gånger börjar huvudvärk i axelmusklerna och kan masseras bort.

© Jakob Helbig

Om arbetar målinriktat och följer vårt genomarbetade program kan du säga hejdå till din spänningshuvudvärk. Programmet kan på några veckor ta bort alla symptom. Behöver du smärtlindring här och nu räcker fem minuter.

DÄRFÖR ÄR ÖVNINGARNA SÅ EFFEKTIVA

  • Muskler och leder i överkroppen blir starkare och smidigare.

  • Rörliga leder och avslappnade muskler tar upp mer syre från blodet.

  • När leder och muskler får mer syre kan det fungera avslappnande på lång sikt och akut smärtlindrande.

Ladda ner det ultimata huvudvärksprogrammet här under – och kom igång med programmet redan idag!

Slipp huvudvärken

När huvudet värker kostar det energi, fokus och koncentration. För en del är huvudvärken nästan en invalidiserande och dagligen åter­kommande plåga. Huvudvärk har blivit en av de mest vanliga åkommorna som drabbar i övrigt friska människor.

Tre procent lider av kronisk spänningshuvudvärk, tio procent får ont i huvudet minst en gång i veckan och kvinnor drabbas oftare av svår huvudvärk än män.

LÄS OCKSA: Varför får man huvudvärk?

Musklerna jobbar övertid Spänningshuvudvärk kallas också strukturell huvudvärk eftersom den kommer från de strukturer och de mekaniska förhållanden som kroppen utsätts för när du till exempel drar upp axlarna lite för mycket, biter ihop käkarna när du oroar dig, eller när du inte ligger bra i sängen.

Om du lägger dig till med vanor som låser musklerna på ett visst sätt spänner du delar av kroppen och använder inte andra delar, som annars kunde avlasta de muskler som jobbar övertid – och det är särskilt musklerna i den översta delen av överkroppen.

Därför får du huvudvärk

  • Du rör inte musklerna tillräckligt.
  • Du får för lite frisk luft.
  • Du sover inte tillräckligt bra på natten.
  • Du andas inte tillräckligt djupt.
  • Du dricker för lite vätska under dagen.
  • Du sitter inte på rätt sätt.

LÄS OCKSA: Vad är migrän?

Träna bort huvudvärken

Om du vill bli av med huvudvärken ska du stärka och slappna av i muskler och leder i halsen, nacken och axlarna. När dessa blir starkare håller du automatiskt huvudet rätt och spänningarna minskar.

Den styrkan får du genom att göra de målinriktade övningarna i vårt program mot huvudvärk. Innan du tränat upp styrkan och dess­utom gjort dig av med några av de ovanor som ger dig huvudvärk, kan du använda de flesta övningarna för akut smärtlindring på bara fem minuter.

LÄS OCKSA: Vad är Hortons huvudvärk?