De dyker alltid upp när du minst behöver dem: Munsår! De små svidande såret, som både kan sitta vid munne och på kö- net, bryter nämligen fram när immunförsvaret redan är lågt, på grund av t ex sjukdom, stress eller menstruation. En-två-tre och så har du ett munsår att dras med. Orättvist!
Som tur är finns det goda råd för hur du kan bli av med de vätskefyllda blåsorna – och senare såren –igen. Vi har bett en hudläkare guida oss igenom både förebyggande och behandling, så du blir kyssklar så snabbt som möjligt!
Ett munsår är ett svullet, ömt sår med vätskefyllda blåsor som sitter på läpparna eller runt munnen. Det är väldigt besvärande, men försvinner av sig själv efter ett par veckor.
Munsår av den här typen framkallas av viruset herpes simplex, som förkortas HSV. Herpesviruset finns i två varianter: HSV-1, som ger munsår – även kallat herpes labialis. Och HSV-2, herpes genitalis, som ger herpesblåsor på könsorganen.
Herpes labialis är det allra vanligaste. Det är faktiskt så många som åtta av tio svenskar som är smittade med HSV-1. De flesta får viruset redan när de är barn. Men det är bara cirka hälften av oss som får munsår. Hos flertalet av oss ligger nämligen herpesviruset latent. Men när du väl har smittats av viruset stannar det kvar i kroppen hela livet. Vissa får utbrott ofta, andra väldigt sällan eller aldrig. Ofta blir utbrotten mildare och mer sällan återkommande med åldern.
Läs också: Vad är bältros – och vad kan jag göra åt det?
Det tar vanligtvis upp till tre veckor från det du smittas med HSV-1-virus, till dess du får de första symptomen på att ett munsår är på väg. Om det alltså över huvud taget kommer. För kanske är du en av dem som har herpesvirus i kroppen, utan att det visar sig som ett sår. Så är det för sex av tio smittade.
De första tecknen på att du är på väg att få ett munsår är att det sticker och kliar på läpparna och får en känsla av att de svullnar. Det utvecklas små, vätskefyllda blåsor på ett avgränsat område – ofta vid mungiporna. Vissa får också influensaliknande symptom som huvudvärk och feber innan munsåret bryter ut. Det är framförallt barn och människor som har en herpesblåsa för första gången som reagerar så. Symptomen försvinner när såret blir synligt. Själva munsåret försvinner inom ett par veckor, om du inte förkortar processen med en behandling.
Det är inte svårt att smittas av ett munsår. För trots att herpesvirus inte smittar via luften, utan bara vid tät fysisk kontakt, så är det ett virus som lätt sprider sin smitta. Du blir primärt smittad vid direkt beröring av sår mot hud. Indirekt smitta via toalettstolar, handdukar, bestick och liknande saker är inte lika vanligt. Många inleder den livslånga bekantskapen med herpesvirus tidigt i livet, t ex i förskolan eller i skolan. Men även senare i livet kan både kärlek och vänskap smitta med munsår. Kyssar, sex och andra former av beröring av de områden där munsåret sitter är nämligen väldigt vanliga smittoorsaker.
Eftersom fler är 80 procent av oss är bärare av herpesvirus, så är det naturligtvis en konst att undvika det. Men du styr undan smittan bäst genom att ha koll på när munsåret är som mest givmilt med att dela ut virus.
Generellt smittar ett munsår mest medan det vätskar sig, och blåsorna spricker. När det har kommit en skorpa på såret och det har torkat ut, är smittorisken som minst. Men HSV-viruset är lömskt. Bärare av herpesvirus kan faktiskt smitta även under sårfria perioder. Den symptomfria smittan är dock vanligast vid herpes genitalis – alltså HSV-2. Men det händer också att herpes labialis överförs från personer utan synliga symptom
Ja, munherpes kan sprida sin smitta till de nedre regionerna. Herpes labialis sätter sig oftast på läpparna medan herpes genitalis föredrar könsdelarna. Men trots att de två virustyperna har sina föredragna territorier så kan de komma på avvägar så att munherpes smittar till könsorganen och könsherpes sätter sig på andra ställen än underlivet.
Därför är det viktigt att inte ha oralsex om du har ett munsår. Du ska också vara uppmärksam på att du kan sprida smittan till fler ställen på dig själv genom att röra munsåret och sedan ett annat område utan att tvätta händerna mellan.
Ditt immunförsvar ser för det mesta till att herpesviruset ligger i dvala utan att göra skada. Men viruset kan väckas och skapa sår på läpparna. När viruset vaknar är inte helt lätt att förutsäga. Man vet dock att det finns vissa tillstånd som kan sätta fart på sårbildningen.
Bland annat kan förkylning och influensa trigga viruset så att det kommer upp till hudytan. Det är därför som herpes labialis ibland kallas förkylningsblåsor. När du är sjuk blir ditt immunförsvar nämligen upptaget med att försöka göra dig frisk. Och då har viruset fri väg för att blossa ut i ett smärtsamt sår. Det finns också andra tillstånd som kan väcka viruset.
Har du herpesvirus i kroppen, så blir du aldrig av med det igen. Men du kan göra en del saker för att undvika ofta förekommande och aggressiva utbrott genom att stärka immunförsvaret så det håller viruset i dvala så gott det går.
LÄS OCKSÅ: Kärlbristningar – så här förebygger och behandlar du
Först den dåliga nyheten: Det finns inget vaccin eller något läkemdel som kan ta bort herpesvirus. När du väl har fått HSV-1 i kroppen är viruset ditt för alltid. Och nu till det mer upplyftande: Du kan med rätt behandling minimera utbrotten av munsår. Det du behöver är ett antiviralt medel – alltså ett ämne som bekämpar virusinfektionen.
För behandling av munsår används ofta det aktiva ämnet aciklovir. Vetenskapliga undersökningar backar också upp ämnets lindrande effekt. Bland annat har man i en amerikansk studie sett att läkningen av munsår i genomsnitt tar 16 dagar utan behandling och 10 dagar med behandling med aciklovir. Det är alltså en bra idé att behandla munsår och inte bara vänta på att det ska försvinna av sig själv. Här är behandlingsmöjligheterna:
Läs också: Så här blir du av med nageltrång
Det är inte nödvändigt att uppsöka läkaren för ett vanligt munsår. Men om det uppstår en stafylokock-infektion i såret bör du gå till läkaren för att få antibiotika. Lider du av atopiskt eksem kan munsåret breda ut sig till ett större område av ansiktet och kroppen. Det kräver också läkarbehandling. Och om du upplever att munsåret inte har försvunnit inom en månad så är det också bra att låta en läkare ta en titt på det.
Källa: Flemming Andersen, specialistläkare i hud- och könssjukdomar, ph.d.
Artikeln publicerades i I FORM nr 11/2022