Har du fått munsår?

Det pirrar och spänner i läpparna och vips dyker små blåsor upp! Du har blivit innehavare av ett munsår. Förlika dig med det. För det virus som framkallar munsåret blir du aldrig av med igen. Här guidar vi dig till hur du kan förebygga och behandla herpes-utbrott.

Mun med synliga röda fläckar, som utvecklar sig till ett munsår. Tips till förebyggande och behandling.

MUNSÅR – Det är ett litet sår, men det kan svida av bara H-vete. Få tips till behandling av munherpes.

© iStock

De dyker alltid upp när du minst behöver dem: Munsår! De små svidande såret, som både kan sitta vid munne och på kö- net, bryter nämligen fram när immunförsvaret redan är lågt, på grund av t ex sjukdom, stress eller menstruation. En-två-tre och så har du ett munsår att dras med. Orättvist!

Som tur är finns det goda råd för hur du kan bli av med de vätskefyllda blåsorna – och senare såren –igen. Vi har bett en hudläkare guida oss igenom både förebyggande och behandling, så du blir kyssklar så snabbt som möjligt!

1 Vad är munsår?


Ett munsår är ett svullet, ömt sår med vätskefyllda blåsor som sitter på läpparna eller runt munnen. Det är väldigt besvärande, men försvinner av sig själv efter ett par veckor.

Munsår av den här typen framkallas av viruset herpes simplex, som förkortas HSV. Herpesviruset finns i två varianter: HSV-1, som ger munsår – även kallat herpes labialis. Och HSV-2, herpes genitalis, som ger herpesblåsor på könsorganen.

Herpes labialis är det allra vanligaste. Det är faktiskt så många som åtta av tio svenskar som är smittade med HSV-1. De flesta får viruset redan när de är barn. Men det är bara cirka hälften av oss som får munsår. Hos flertalet av oss ligger nämligen herpesviruset latent. Men när du väl har smittats av viruset stannar det kvar i kroppen hela livet. Vissa får utbrott ofta, andra väldigt sällan eller aldrig. Ofta blir utbrotten mildare och mer sällan återkommande med åldern.

Läs också: Vad är bältros – och vad kan jag göra åt det?

2 Hur vet man att man har fått munsår?


Det tar vanligtvis upp till tre veckor från det du smittas med HSV-1-virus, till dess du får de första symptomen på att ett munsår är på väg. Om det alltså över huvud taget kommer. För kanske är du en av dem som har herpesvirus i kroppen, utan att det visar sig som ett sår. Så är det för sex av tio smittade.

De första tecknen på att du är på väg att få ett munsår är att det sticker och kliar på läpparna och får en känsla av att de svullnar. Det utvecklas små, vätskefyllda blåsor på ett avgränsat område – ofta vid mungiporna. Vissa får också influensaliknande symptom som huvudvärk och feber innan munsåret bryter ut. Det är framförallt barn och människor som har en herpesblåsa för första gången som reagerar så. Symptomen försvinner när såret blir synligt. Själva munsåret försvinner inom ett par veckor, om du inte förkortar processen med en behandling.

Munsår

HUR VET MAN ATT DET ÄR HERPES? Herpes skapar ett svullet, ömt sår med vätskefyllda blåsor, som ofta sitter på läpparna eller omkring munnen.

© iStock

3 Hur utvecklas munsåret?


VIRUSET VAKNAR

När ett utbrott av munherpes börjar beror det på att virus, som annars ligger i dvala vid nervrötterna, beger sig mot överhuden där det skapar de karaktäristiska och smärtsamma blåsorna.

VIRUSET DRAR SIG TILLBAKA

Efter ett par veckor börjar såret att läka. Det sker i takt med att viruset söker sig bort från överhuden och ner till nervernas rötter där det kom ifrån. Där lägger det sig för att sova.

VIRUSET I DVALA

När viruset sover har du inga symptom. Och ditt immunförsvar kommer att göra vad det kan för att livet inte ska vakna. Men det kan komma perioder då det inte lyckas. Och då börjar allt från början med sårbildning som vid tidigare utbrott.

Munsår

Om du bär på herpesvirus ligger det för det mesta i dvala nere vid nervrötterna. Om det väcks, ger det sig upp till överhuden och bildar rodnad och små, vätskefyllda blåsor, som utvecklar sig till ett sår.

4 Hur smittar munherpes


Det är inte svårt att smittas av ett munsår. För trots att herpesvirus inte smittar via luften, utan bara vid tät fysisk kontakt, så är det ett virus som lätt sprider sin smitta. Du blir primärt smittad vid direkt beröring av sår mot hud. Indirekt smitta via toalettstolar, handdukar, bestick och liknande saker är inte lika vanligt. Många inleder den livslånga bekantskapen med herpesvirus tidigt i livet, t ex i förskolan eller i skolan. Men även senare i livet kan både kärlek och vänskap smitta med munsår. Kyssar, sex och andra former av beröring av de områden där munsåret sitter är nämligen väldigt vanliga smittoorsaker.

Munherpes

UNDVIK SMITTA – Smitta sker i de allra flesta fall via fysisk kontakt som en kyss. Men har du ett pågående herpesutbrott ska du inte dela handduk med andra.

© iStock

5 Hvornår smitter forkølelsessår?


Eftersom fler är 80 procent av oss är bärare av herpesvirus, så är det naturligtvis en konst att undvika det. Men du styr undan smittan bäst genom att ha koll på när munsåret är som mest givmilt med att dela ut virus.

Generellt smittar ett munsår mest medan det vätskar sig, och blåsorna spricker. När det har kommit en skorpa på såret och det har torkat ut, är smittorisken som minst. Men HSV-viruset är lömskt. Bärare av herpesvirus kan faktiskt smitta även under sårfria perioder. Den symptomfria smittan är dock vanligast vid herpes genitalis – alltså HSV-2. Men det händer också att herpes labialis överförs från personer utan synliga symptom

6 Kan munherpes smitta till underlivet?


Ja, munherpes kan sprida sin smitta till de nedre regionerna. Herpes labialis sätter sig oftast på läpparna medan herpes genitalis föredrar könsdelarna. Men trots att de två virustyperna har sina föredragna territorier så kan de komma på avvägar så att munherpes smittar till könsorganen och könsherpes sätter sig på andra ställen än underlivet.

Därför är det viktigt att inte ha oralsex om du har ett munsår. Du ska också vara uppmärksam på att du kan sprida smittan till fler ställen på dig själv genom att röra munsåret och sedan ett annat område utan att tvätta händerna mellan.

SÅ UNDVIKER DU ATT SMITTA DIG SJÄLV OCH ANDRA

  • Rör bara vid munsåret när du behandlar det med salva.
  • Tvätta alltid händerna efter att du rört vid såret.
  • Undvik kyssar och annan närkontakt när du har ett munsår.
  • Ha inte oralsex när du har ett aktivt munsår.

7 Vad framkallar munsår?


Ditt immunförsvar ser för det mesta till att herpesviruset ligger i dvala utan att göra skada. Men viruset kan väckas och skapa sår på läpparna. När viruset vaknar är inte helt lätt att förutsäga. Man vet dock att det finns vissa tillstånd som kan sätta fart på sårbildningen.

Bland annat kan förkylning och influensa trigga viruset så att det kommer upp till hudytan. Det är därför som herpes labialis ibland kallas förkylningsblåsor. När du är sjuk blir ditt immunförsvar nämligen upptaget med att försöka göra dig frisk. Och då har viruset fri väg för att blossa ut i ett smärtsamt sår. Det finns också andra tillstånd som kan väcka viruset.

DET KAN UTLÖSA ETT UTBROTT

Munsår

STARKT SOLLJUS

Munherpes

STRESS

Munherpes

KYLA

Munherpes

MENSTRUATION

Munherpes

GRAVIDITET

Munherpes

SJUKDOM

8 Hur förebygger man munsår?


Har du herpesvirus i kroppen, så blir du aldrig av med det igen. Men du kan göra en del saker för att undvika ofta förekommande och aggressiva utbrott genom att stärka immunförsvaret så det håller viruset i dvala så gott det går.

LÄS OCKSÅ: Kärlbristningar – så här förebygger och behandlar du

DET KAN DU GÖRA

  • Lev hälsosam – ät varierat och grönt, drick massor av vatten, sov ordentligt och motionera.

  • Ät kosttillskott med vitamin B, C och D och aminosyror som stärker huden och immunförsvaret.

  • Se upp för solen. Använd ett solstift med hög SPF på läpparna. Sök skugga och undvik att sola i direkt sol.

  • Skydda läpparna mot frost och blåst. Täck dem med halsduken och smörj in dem med fet läppcerat.

  • Undvik så långt som möjligt att bli stressad, eftersom framförallt långvarig stress påverkar immunförsvaret.

  • Skär ner på tryptofanhaltiga matvaror som t ex nötter och choklad. Tryptofan kan framkalla utbrott.

9 Hur behandlar man munsår?


Först den dåliga nyheten: Det finns inget vaccin eller något läkemdel som kan ta bort herpesvirus. När du väl har fått HSV-1 i kroppen är viruset ditt för alltid. Och nu till det mer upplyftande: Du kan med rätt behandling minimera utbrotten av munsår. Det du behöver är ett antiviralt medel – alltså ett ämne som bekämpar virusinfektionen.

För behandling av munsår används ofta det aktiva ämnet aciklovir. Vetenskapliga undersökningar backar också upp ämnets lindrande effekt. Bland annat har man i en amerikansk studie sett att läkningen av munsår i genomsnitt tar 16 dagar utan behandling och 10 dagar med behandling med aciklovir. Det är alltså en bra idé att behandla munsår och inte bara vänta på att det ska försvinna av sig själv. Här är behandlingsmöjligheterna:

TABLETTER

Får du ofta förekommande och kraftiga utbrott av munherpes, t ex på grund av nedsatt immunförsvar, så kan tabletter med aciklovir vara en räddning. Det är ingen behandlingsform man använder till i övrigt friska personer. Tabletterna gör inte att du slipper munsår, men de kan ge dig färre och mildare utbrott. Tabletterna är receptbelagda, och skrivs ut av läkare.

SALVA

I de flesta fall är den bästa behandlingen en salva med aciklovir. Men du ska behandla området så fort du kan känna att ett utbrott är på väg. Har du haft munsår förut, så känner du igen tecknen: pirr, klåda och värme i läppen. Om du går på med salvan redan i det stadiet kan du troligen begränsa eller kanske helt undvika utbrottet. Väntar du med salvan tills det uppstått en rodnad där såret är på väg, så kan du nog inte göra något åt att det uppstår men du kan minimera utbrottet. Salva med aciklovir köper du receptfritt på apotek.

PLÅSTER

När munsåret har blommat ut helt så handlar det om att begränsa smittan, förkorta utbrottet och minska de synliga såren. Till det syftet kan du använda ett särskilt plåster, med antibakteriellt medel, så att såret hålls fritt från bakterier. Plåstret döljer såret lite och fungerar som en sköld som minskar risken för att du smittar dig själv och andra. Men vänta ändå med pussarna tills såret har torkat. Herpesplåster kan köpas receptfritt på apotek.

Läs också: Så här blir du av med nageltrång

10 När ska man uppsöka läkarvård?


Det är inte nödvändigt att uppsöka läkaren för ett vanligt munsår. Men om det uppstår en stafylokock-infektion i såret bör du gå till läkaren för att få antibiotika. Lider du av atopiskt eksem kan munsåret breda ut sig till ett större område av ansiktet och kroppen. Det kräver också läkarbehandling. Och om du upplever att munsåret inte har försvunnit inom en månad så är det också bra att låta en läkare ta en titt på det.

Källa: Flemming Andersen, specialistläkare i hud- och könssjukdomar, ph.d.
Artikeln publicerades i I FORM nr 11/2022