Kvinna med hosta – håller sig för bröstet och hostar
Hosta

Vid förkylning är det normalt att hosta i upp till flera veckor, men varar hostan längre bör du söka läkare.

© iStock

Så tar du hand om din hosta

Låter du värre än motorn i en gammal bil och snorar hela dagarna kan det vara frestande att gå till doktorn. Oftast är det dock onödigt, för hosta som kommer av förkylning går nästan alltid över av sig självt. Här ser du hur du kan lindra din hosta.

30 januari 2019 av Maria Albøg Jespersen
 

Host, host … suck! Hosta är väldigt slitsamt och irriterande, men också bra. När du hostar är det nämligen kroppens sätt att skydda lungorna mot skräp och smuts. Men kan du själv avgöra vad din hosta beror på? Och hur lång tid kan du gå med hosta innan du bör söka läkare? Vi har granskat en av vinterns stora plågoandar. 


Frågor och svar om hosta

 

Varför uppstår hosta?

Hosta är ett tecken på att det har kommit ner något i luftvägarna som inte ska vara där. Det kan både vara att du har satt något i halsen, eller att du har ett virus, slem eller bakterier i luftvägarna, t ex i samband med en förkylning.

Hosta är alltså kroppen sätt att försöka göra sig av med det som inte ska vara i halsen. Eller med andra ord: En reflex, som ska hindra virus och bakterier från att få fäste i lungorna och ge upphov till lunginflammation.

Den vanligaste orsaken till hosta är förkylning. Om du är förkyld och snorig så rinner inte slemmet bara ut ur näsan, det rinner också bakåt och ner i bronkerna. Det kan utlösa hosta för att slemmet inte ska komma längre ner i luftvägarna och till slut lungorna. Hosta kan dock bero på andra sjukdomar, både kortvariga som bihåleinflammation och akut bronkit samt mer kroniska tillstånd som astma och KOL. 

Har du bihåleinflammation? Se symptomen här.

Är det skillnad på hur hostan låter beroende på orsak?

Det korta svaret är nej. Kanske har du (eller folk omkring dig) inbillat dig att din hosta låter väldigt illa, men faktum är att varken du eller din läkare kan ställa diagnos enbart på hur hostan låter. Diagnosen ställs normalt utifrån en kombination av undersökningar, däribland undersökning med stetoskop, halsprov, blodprover och eventuellt röntgen. 

Om du hostar upp slem kan det dock vara tecken på lunginflammation, men det är inte så att slemhosta per automatik betyder att du har fått lunginflammation. Det kan lika gärna vara tecken på att du har en vanlig förkylning.

Med det sagt kan hostan dock skilja sig åt mellan olika lungsjukdomar. Astma visar sig ofta i form av en varaktig torr och irriterande hosta, medan KOL-patienter plågas av en speciell slemhosta på morgonen. 

Kan jag själv avgöra om min hosta beror på lunginflammation?

Nej, du kan inte själv avgöra om du har lunginflammation – varken utifrån hostan eller övriga symptom.

Som regel bör du söka läkare om du har feber på över 38 grader, om du hostar upp (grönt eller gulaktigt) slem och får andnöd, då detta kan vara tecken på lunginflammation. 

LÄS OCKSÅ: Här är symptomen på lunginflammation

Hur undviker jag att bli smittad med hosta?

Den mest smittsamma källan till hosta är virus, t ex förkylnings- eller influensavirus. De smittar via mikroskopiska, luftburna droppar, som sprids från person till person när vi hostar, nyser eller pratar. Befinner du dig i slutna rum med mycket folk, t ex i en tågkupé eller i en buss, där det finns smittbärare, är det nästan omöjligt att undvika virus som kan ge hosta. Speciellt om ditt immunförsvar är försvagat.

En annan sak som gör det svårt att förebygga host är att virusinfektioner som regel smittar utan att den som är sjuk märker att det smittar. Du är nämligen som mest smittsam 2–3 dagar innan du själv blir sjuk. Det effektivaste sättet att undvika hosta är därför att undvika större folksamlingar och det kan vara svårt.

Något du ändå kan göra är att hålla en god handhygien. Risken att drabbas av luftvägsinfektioner som förkylning eller influensa kan nämligen minskas genom att du undviker att få in virus i munnen. Det gör du bäst genom att tvätta händerna ofta och undvika att röra dig själv i ansiktet. Speciellt när du har rört vid handtag eller trappräcken, som många människor har rört vid.

När bör jag söka läkare för min hosta?

Har du feber? Har du andnöd? Och känner du dig sjuk? Det är de tre frågor du bör ställa till dig själv när du funderar på att söka läkare. Har du både hosta och feber, och eventuellt andnöd, är det nämligen tecken på en infektion som kan kräva behandling, och därför är det viktigt att bli undersökt av läkare. Åtminstone om symptomen varar i mer än 5–6 dagar.

Men om du är feberfri och ditt allmäntillstånd inte är påverkat, så finns det ingen anledning att söka läkare för att du hostar. I de flesta fall handlar det om förkylningshosta, som du får i samband med förkylning. Och den här typen av hosta kan vara i 3–5 veckor utan att en läkare kan göra något.

Vid långvarig hosta (över sex veckor) bör du söka läkare för att utesluta lunginflammation och andra lungsjukdomar, särskilt lungcancer, som visar sig genom långvarig hosta utan feber. Då görs en röntgen av lungorna och en undersökning av din lungfunktion.

Detta är dock undantag. Lider du redan av lungsjukdomar som astma eller KOL, är det viktigt att vara uppmärksam på om din hosta förändras, eller om du blir snabbare andfådd än du brukar, t ex bara av att röra dig hemma. Det kan nämligen vara tecken på att du har en infektion, som du behöver få antibiotika för, eller att din medicin behöver regleras.

Sök läkare för din hosta om …

  • ... du hostar, har feber och upplever andnöd
  • ... du har hostat i över sex veckor i sträck
  • ... du hostar upp blodigt slem
  • ... du lider av astma eller KOL, och din hosta förändras eller du upplever andningssvårigheter som du inte haft förut 

Kan jag träna även om jag hostar?

Oavsett på vilket sätt du är sjuk, är det alltid bra att lyssna till vad kroppen säger. Säger kroppen nej till träning för att du hostar och nyser, hoppa då hellre över träningen.

Vad hjälper mot hosta?

Även om hosta kan vara väldigt störande för din arbetsprestation och din nattsömn, är det inte så mycket du kan göra för att behandla den och det är heller inte meningen. Förtränger du kroppens naturliga hostreflexer, riskerar du nämligen att bli ännu sjukare. Därför finns det ingen anledning att lägga dina surt förvärvade slantar på receptfria hostmediciner, för att lindra din hosta, eftersom de sällan är verksamma. 

I mycket svåra fall kan läkaren skriva ut recept på vissa morfinliknande mediciner som kan dämpa hostan. Dessa används dock främst till redan försvagade personer, t ex patienter med lungcancer.

Om din hosta beror på en förkylning finns det några saker du kan göra för att lindra den. Vid en förkylning kan snoret rinna bakåt och hamna i lungorna, vilket kan ge ännu mer hosta. Då finns det några husmorstips som hjälper dig att bli av med snoret i näsan, så du slipper hosta mer än nödvändigt. Här har vi samlat tre tips för ändamålet.

Hosta – tips som lindrar # 1: Skölj näsan

Använd en nässköljare för att skölja ur näsan med kroppstempererat saltvatten, gärna flera gånger om dagen. På det viset rensar du näsan på snor och gör det enklare att snyta ut det, innan det rinner bakåt. 

Hosta – tips som lindrar # 2: Ta ett varmt bad

Om kroppen blir uppvärmd så utvidgas blodkärlen, och det gör även kärlen i näsan så att snoret lättare rinner ut. Då slipper du att slemmet hamnar i dina lungor så att du sedan måste hosta upp det.

Hosta – tips som lindrar # 3: Höj fotändan på sängen

Lägg till en extra huvudkudde eller en hoprullad filt under nacken när du ska sova, så att ditt huvud kommer upp lite. På så vis kan slemmet rinna ut ur näsan istället för ner i lungorna, och dessutom blir det lättare att andas på det här viset.

Källa: Bjarne Lühr Hansen, specialistläkare i allmänmedicin

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar