Så tar du hand om din hosta

Din hosta kan bero på allt från förkylning till corona, och du blir lätt utmattad och trött. Så vad kan du göra för att bli kvitt din hosta? Och när ska du uppsöka vården? Vi hostar upp allt du behöver veta om din kropps geniala – men också irriterande – reflex.

Kvinna med hosta – håller sig för bröstet och hostar

HOSTA Hosta är en av de vanligaste symptomen på den nya coronaviruset, och du bör därför testa dig för det om du får hosta.

© iStock

Host, host … suck! Hosta är väldigt slitsamt och irriterande, men också bra. När du hostar är det nämligen kroppens sätt att skydda lungorna mot skräp och smuts. Men kan du själv avgöra vad din hosta beror på? Och hur lång tid kan du gå med hosta innan du bör söka läkare? Vi har granskat en av vinterns stora plågoandar.

Vad är hosta?

Hosta är ett tecken på att det har kommit ner något i luftvägarna som inte ska vara där. Det kan både vara att du har satt något i halsen, eller att du har ett virus, slem eller bakterier i luftvägarna, t ex i samband med en förkylning.

Hosta är alltså kroppen sätt att försöka göra sig av med det som inte ska vara i halsen. Eller med andra ord: En reflex, som ska hindra virus och bakterier från att få fäste i lungorna och ge upphov till lunginflammation.

Har du bihåleinflammation? Se symptomen här.

Finns det olika typer av hosta?

Ja, det finns två typer av hosta – en torr och en slemmig. Den torra hostan är den där din hals är irriterad och du känner en kittlande känsla. Den beror på en inflammation i dina övre luftvägar. Den andra typen är en mer lös och blöt hosta som också kallas produktiv hosta. Den uppstår vanligtvis för att en infektion har rört sig ner i de nedre luftvägarna, för då bildas det slem som rinner ner i lungorna. Om du drabbas av en luftvägsinfektion, t ex en förkylning kommer du först få den torra irritationshostan och sedan kan den, mot slutet av sjukdomsförloppet – vanligtvis om du är väldigt snorig eller har dragit på dig en lunginflammation – utvecklas till en slemhosta.

Varför uppstår hosta?

Det finns två orsaker till att du hostar. Antingen är din hals torr och irriterad, eller så har du slem i luftvägarna som rinner ner i dina lungor. Och det kan vara ett symptom på många olika sjukdomar – både helt ofarliga och några mer allvarliga. De vanligaste är:

Förkylning

Din hals gör ont, snoret rinner och du småhostar. Förkylning är den allra vanligaste orsaken till hosta. När du har huvudet fullt av snor rinner slemmet nämligen inte bara ut genom näsan utan också bakåt, ner i bronkerna och då hostar du för att förhindra att slemmet når lungorna.

LÄS OCKSÅ: Så förebygger och lindrar du halsfluss eller Bli av med munsår snabbt

Luftrörskatarr

Är du förkyld kan du ha oturen att drabbas av en irriterande följdsjukdom – t ex luftrörskatarr. Det är en inflammation i luftrören och/eller bronkerna som är ofarlig men som ger långvarig hosta, som både kan vara torr och med slem.

Lunginflammation

Här är det fråga om en slemmig hosta, där slemmet är antingen gul-grönt eller rostbrunt. Även här har du troligen varit förkyld eller haft en annan infektion i de övre luftvägarna först. När du får lunginflammation blir lungvävnaden inflammerad och det är vanligt att få feber, andningssvårigheter och bröstsmärtor och du kommer därför troligen att må väldigt dåligt.

Bihåleinflammation

Har du ont i pannan och bakom ögonen, hostar du och är täppt i näsan? Då har du kanske bihåleinflammation, som också är förkylningens följeslagare. En nässprej kan hjälpa mot den täppa näsan.

Astma

Hosta är ett vanligt symptom på astma, som är ett ihållande inflammationstillstånd i luftvägarna. Den konstanta irritationen gör att det bildas en massa slem som gör luftvägarna trängre, och därför hostar astmatiker. Du känner säkert flera som har en astmasprej liggande i väskan, för 8-10 procent av alla svenskar beräknas ha astma.

Covid-19, coronavirus

Troligen vet du mycket väl att torrhosta är ett av de vanligaste symptomen på det nya coronaviruset, eller covid-19 som är namnet på den sjukdom du kan få om du blir smittad av viruset. Symptomen påminner mycket om dem du får vid influensa – alltså feber, ont i halsen, muskelsmärtor och hosta.

Rökning och KOL

Det är välkänt att cigaretter går hand i hand med hosta. Särkilt rökhosta, som kännertecknas av hosta med slem som de flesta rökare upplever om morgonen. Hostan kommer eftersom den rengöringsmekanism, som finns i friska lungor och som ser till att ta bort giftämnen tar skada av rökningen. Rökare behöver därför hosta för att få upp giftämnena. När lungorna har blivit tillräckligt förstörda får man diagnosen KOL. Uppemot 90 procent av alla som får KOL får det på grund av rökning.

Är det skillnad på hur hostan låter beroende på orsak?

Det korta svaret är nej. Kanske har du (eller folk omkring dig) inbillat dig att din hosta låter väldigt illa, men faktum är att varken du eller din läkare kan ställa diagnos enbart på hur hostan låter.

Ett test som tas i halsen, näsan och via din saliv kan visa om hostan beror på corona. En kombination av undersökningar, däribland undersökning med stetoskop, halsprov, blodprover och eventuellt röntgen kan ge svar på andra infektioner.

Om du hostar upp slem kan det dock vara tecken på lunginflammation, men det är inte så att slemhosta per automatik betyder att du har fått lunginflammation. Det kan lika gärna vara tecken på att du har en vanlig förkylning.

Med det sagt kan hostan dock skilja sig åt mellan olika lungsjukdomar. Astma visar sig ofta i form av en varaktig torr och irriterande hosta, medan KOL-patienter plågas av en speciell slemhosta på morgonen.

Kan jag själv avgöra om min hosta beror på lunginflammation?

Nej, du kan inte själv avgöra om du har lunginflammation – varken utifrån hostan eller övriga symptom.

Som regel bör du söka läkare om du har feber på över 38 grader, om du hostar upp (grönt eller gulaktigt) slem och får andnöd, då detta kan vara tecken på lunginflammation.

LÄS OCKSÅ: Här är symptomen på lunginflammation

Hur vet jag om min hosta beror på corona?

Hur smart skulle det inte vara om du själv kunde avgöra om din hosta berodde på coronavirus? Det kan du dessvärre inte, för den hosta som uppstår som en följd av corona skiljer sig inte från den du får från andra virusinfektioner. Får du en lindrig variant av covid-19 är hostan torr, men om du har otur och drabbas mer allvarligt blir den slemmig. Hostar låter och känns med andra prd precis som vid andra virusinfektioner, så du måste testa dig för att få svar.

Hur undviker jag att bli smittad med hosta?

Vi kan knappt röra oss i samhället utan att bli påminda om hur vi skyddar oss själva och andra mot corona. Och det är precis samma råd som gäller när vi vill undvika att bli smittade av hosta. Den mest smittsamma källan till hosta är virus, t ex förkylnings- eller influensavirus. De smittar via mikroskopiska, luftburna droppar, som sprids från person till person när vi hostar, nyser eller pratar. Befinner du dig i slutna rum med mycket folk, t ex i en tågkupé eller i en buss, där det finns smittbärare, är det nästan omöjligt att undvika virus som kan ge hosta. Speciellt om ditt immunförsvar är försvagat.

En annan sak som gör det svårt att förebygga hosta är att virusinfektioner som regel smittar utan att den som är sjuk märker att det smittar. Du är nämligen som mest smittsam 2–3 dagar innan du själv blir sjuk. Det effektivaste sättet att undvika hosta är därför att undvika större folksamlingar och det kan vara svårt.

Något du ändå kan göra är att hålla en god handhygien. Risken att drabbas av luftvägsinfektioner som förkylning eller influensa kan nämligen minskas genom att du undviker att få in virus i munnen. Det gör du bäst genom att tvätta händerna ofta och undvika att röra dig själv i ansiktet. Speciellt när du har rört vid handtag eller trappräcken, som många människor har rört vid.

Skydda dig själv och andra mot hosta

  • Tvätta händerna ofta, eller använd handsprit.
  • Undvik att ta i hand, kindpussas och kramas – begränsa den fysiska kontakten.
  • Hosta eller nys i ditt armveck - inte i händerna.
  • Håll avstånd och be andra ta hänsyn.
  • Städa ofta - både hemma och på arbetsplatsen.

När bör jag söka läkare för min hosta?

Har du feber? Har du andnöd? Och känner du dig sjuk? Det är de tre frågor du bör ställa till dig själv när du funderar på att söka läkare. Har du både hosta och feber, och eventuellt andnöd, är det nämligen tecken på en infektion som kan kräva behandling, och därför är det viktigt att bli undersökt av läkare. Åtminstone om symptomen varar i mer än 5–6 dagar.

Corona har dock förändrat läget för den tumregeln, och du bör du testa dig direkt när du får hosta. Du bör stanna hemma vid minsta symptom och se till att få göra ett test. Riktlinjerna för covid-19 ändrar sig dock löpande och kan se olika ut beroende på var du bor, så gå in på 1177 vårdguiden för vidare information om läget.

Men om du är feberfri och ditt allmäntillstånd inte är påverkat, så finns det ingen anledning att söka läkare för att du hostar. I de flesta fall handlar det om förkylningshosta, som du får i samband med förkylning. Och den här typen av hosta kan vara i 3–5 veckor utan att en läkare kan göra något.

Vid långvarig hosta (över sex veckor) bör du söka läkare för att utesluta lunginflammation och andra lungsjukdomar, särskilt lungcancer, som visar sig genom långvarig hosta utan feber. Då görs en röntgen av lungorna och en undersökning av din lungfunktion.

Detta är dock undantag. Lider du redan av lungsjukdomar som astma eller KOL, är det viktigt att vara uppmärksam på om din hosta förändras, eller om du blir snabbare andfådd än du brukar, t ex bara av att röra dig hemma. Det kan nämligen vara tecken på att du har en infektion, som du behöver få antibiotika för, eller att din medicin behöver regleras.

Kan jag träna även om jag hostar?

Nej - i alla fall inte utanför hemmets väggar. Hosta kan vara ett symptom på covid-19 och du ska därför stanna hemma tills du får ett negativt provsvar.

Oavsett på vilket sätt du är sjuk, är det alltid bra att lyssna till vad kroppen säger. Säger kroppen nej till träning för att du hostar och nyser, hoppa då hellre över träningen.

Vad hjälper mot hosta?

Även om hosta kan vara väldigt störande för din arbetsprestation och din nattsömn, är det inte så mycket du kan göra för att behandla den och det är heller inte meningen. Förtränger du kroppens naturliga hostreflexer, riskerar du nämligen att bli ännu sjukare. Därför finns det ingen anledning att lägga dina surt förvärvade slantar på receptfria hostmediciner, för att lindra din hosta, eftersom de sällan är verksamma.

I mycket svåra fall kan läkaren skriva ut recept på vissa morfinliknande mediciner som kan dämpa hostan. Dessa används dock främst till redan försvagade personer, t ex patienter med lungcancer.

Om din hosta beror på en förkylning finns det några saker du kan göra för att lindra den. Vid en förkylning kan snoret rinna bakåt och hamna i lungorna, vilket kan ge ännu mer hosta. Då finns det några husmorstips som hjälper dig att bli av med snoret i näsan, så du slipper hosta mer än nödvändigt. Här har vi samlat tre tips för ändamålet.

Hosta – tips som lindrar # 1: Skölj näsan

Använd en nässköljare för att skölja ur näsan med kroppstempererat saltvatten, gärna flera gånger om dagen. På det viset rensar du näsan på snor och gör det enklare att snyta ut det, innan det rinner bakåt.

Hosta – tips som lindrar # 2: Ta ett varmt bad

Om kroppen blir uppvärmd så utvidgas blodkärlen, och det gör även kärlen i näsan så att snoret lättare rinner ut. Då slipper du att slemmet hamnar i dina lungor så att du sedan måste hosta upp det.

Hosta – tips som lindrar # 3: Höj fotändan på sängen

Lägg till en extra huvudkudde eller en hoprullad filt under nacken när du ska sova, så att ditt huvud kommer upp lite. På så vis kan slemmet rinna ut ur näsan istället för ner i lungorna, och dessutom blir det lättare att andas på det här viset.

Ska jag göra något åt min hosta?

Det kan vara otroligt irriterande och utmattande att hosta – särskilt om det stör din sömn. Och du kan lindra en torr irritationshosta med en kopp te, eller få bukt med snoret med råden högre upp i artikeln. Men om din hosta är slemmig ska du inte göra något för att hålla den tillbaka. Om din lungor är fyllda av slem hostar du ju för att få upp det, och motarbetar du den reflexen riskerar du att bli ännu mer sjuk.

Är hosta farligt?

Nej, som regel är hosta ofarligt. Det är en försvarsmekanism som tvärtom ser till att hålla dina luftvägar rena, så att du inte blir (mer) sjuk Om det pågår under en längre period kan du bli öm i bröstkorgen av alla stötvisa utandningar. Och om det handlar om att du har fått något i halsen kan det naturligtvis bli farligt om du inte kan få upp det igen. Hosta kan också i sällsynta fall vara ett symptom på allvarliga sjukdomar som lungcancer – längre upp i artikeln kan du se när du ska kontakta läkaren.

Källa: Bjarne Lühr Hansen, specialistläkare i allmänmedicin