Det händer i kroppen när du får corona

Vad händer egentligen i kroppen när coronavirus har tagit sig in? Det har vi frågat en professor i infektionssjukdomar om.

Kvinna testas i näsan för covid-19.

COVID-19 – ger oss ofta feber, huvudvärk, kosta och snorig näsa.

© iStock

Vi vet alla hur coronavirus smittar, så den delen skippar vi. När viruspartiklar väl har trängt in genom din näsa eller mun vandrar de ner och sätter sig på celler i dina luftvägar. Här börjar viruset infektera så många celler som möjligt innan immunförsvaret upptäcker det. Hur allvarligt sjuk du blir beror på ditt immunförsvar. Immunförsvaret försämras generellt gradvis ju äldre man blir, och då ökar även risken att bli allvarligt sjuk i covid-19.

När immunförsvaret slår larm aktiveras de vita blodkropparna. Några av dem bildar antikroppar, som är proteiner som kan lära sig känna igen virus och bekämpa det. Första gången kroppen utsätts för ett virus tar det ett tag innan det har hunnit bildas tillräckligt med antikroppar.

Vid en ny attack av samma typ går det snabbare. Vid vaccinationer utnyttjar vi immunförsvarets minne. Du vaccineras med ett försvagat virus som inte kan ge mer än en lindrig infektion. Det gör att immunförsvaret är förberett för en ny attack.

Vad händer i kroppen om jag får covid-19?

Hinner ditt immunförsvar bekämpa viruset medan det bara infekterat de övre luftvägarna, kommer du undan med
milda symptom och är frisk igen efter 3-7 dagar.

Tip: Tryck på punkterna för att läsa mer
Covid-19

Feber och huvudvärk

Det är vanligt att få feber när immunförsvaret aktiveras – troligen för att det jobbar mer effektivt vid en förhöjd kroppstemperatur. Med febern följer ofta huvudvärk.

Hosta

Du börjar att hosta för att viruset irriterar luftvägarna och skapar en ökad produktion av slem.

Irriterade slemhinnor

När virus invaderar cellerna i slemhinnan blir de irriterade och bildar mer slem. Har viruspartiklarna kommit in genom näsan blir du snorig

Lunginflammation

Om du har otur och viruset når lungorna får du lunginflammation som bl a ger dig svårt att andas och kan ge smärtor vid djupa andetag. I allvarliga fall kan du behöva hjälp med syretillförsel eller hjälp från en respirator. Det kan nämligen komma så mycket slem i lungorna att de har svårt att andas in syre och ut koldioxid så din syresättning i blodet blir låg

Källa: Eskild Petersen, adjungerad professor i infektionssjukdomar på Århus Universitet.

Artikeln publicerades i I FORM nr 5/2022