Nyttig Caesarsallad med kyckling, avokado och dressing

30 minuter
344 kcal

Den klassiska salladen är en populär rätt på många caféer, men du kan lätt göra din egen goda caesarsallad. Få massor av nyttiga tips här, och spana in vår version med bl a kyckling, matvete och avokado.

En tallrik Caesarsallad med kyckling, avokado, brödkrutonger och dressing.

ÄLSKAR DU CAESARSALLAD? - – då kommer du att älska vår version där vi har tillfört god avokado och mättande matvete. Mums!

© wichmann+bendtsen

Caesarsallad med kyckling, avokado och dressing

Älskar du Caesarsallad? Kolla in I FORMs goda och hälsosamma recept på Caesarsallad med kyckling, matvete, avokado och en god dressing utan sardeller. (Om du vill ha dressing med sardeller kan du kolla in vårt recept längre ner på sidan).

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 1 Kycklingfiléer, stekta eller kokta
  • 1 Romansallad
  • ½ Avokado
  • 37 g Matvete, kokt
  • 25 g Parmesan
  • 2 msk Dressing

Krutonger

  • 50 g Dagsgammalt bröd
  • ½ msk Extra virgin olivolja
  • ½ fett Vitlöksklyfta
  • ½ tsk Torkade örter
  • ½ tsk Havssalt

Dressing

  • ½ fett vitlöksklyfta
  • 1 msk Parmesan
  • 1½ msk Majonäs
  • 1 msk Extra virgin olivolja
  • ½ msk Citronsaft
  • ½ tsk Worcestershiresås
  • ½ tsk Senap
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen

Så här gör du

  • Värm ugnen till 175 grader.
  • Skär brödet till krutonger och vänd dem i olja, pressad vitlök, örter och salt.
  • Häll krutongerna på en plåt med bakplåtspapper och baka i 10-15 min tills de är gyllene och spröda.
  • Hacka vitlök och parmesan fint till dressingen.
  • Rör ihop de övriga ingredienserna. Smaka av.
  • Skär kycklingen i skivor och sallad och avokado i små bitar. Blanda med matvete och krutonger. Fördela på 4 tallrikar. Lägg parmesan i flagor på toppen och häll 1 msk dressing över varje portion.

TIPS Istället för matvete kan du använda rester av råris, bulgur eller liknande som du har hemma.


Den klassiska Caesarsallad är en populär rätt på många caféer. Den är dock både enkel och god att göra själv hemma. Kolla bara in vår nyttiga version av caesarsallad med kyckling, matvete och avokado.

Läs mer om Caesarsallad här:

1 Hur många kalorier är det i caesarsallad?


Det beror förstås på receptet. Det är framförallt i dressingen, parmesanosten och brödkrutongerna som kalorierna gömmer sig. Vill du ha en lättare variant är det alltså de ingredienserna du ska fokusera på.

Kalorier i I FORMs recept på caesarsallad: 344 kcal perperson.

Kolla våra kalorisnåla recept här

2 Kan man göra caesarsallad utan kött till vegetarianer?


Det kan du absolut. I det ursprungliga receptet på caesarsallad ingick faktiskt inte ens kyckling. Om du vill ha en mer mättande, vegetarisk sallad kan du ev tillsätta mättande proteiner i form av kikärter och mer fett i form av t ex extra parmesan eller avokado.

Vegetarisk caesarsallad → Testa I FORMs recept här

Kan man göra Caesarsallad med lax?

Kan man göra caesarsallad med lax?

Du kan förstås ta vilket recept som helst och byta ut kycklingen mot rökt eller varmrökt lax.

Det blir också en god sallad, men om det fortfarande kommer smaka som caesarsallad är nog tveksamt. Men prova dig fram!

3 Kan man göra caesarsallad i förväg?


Jadå! Du kan i alla fall förbereda ingredienserna, men vänta helst med att blanda ihop salladen tills precis innan den ska serveras.

Förberedelse dagen innan:

  • Stek kycklingfiléerna och ställ dem i kylen.
  • Skölj och slunga salladsbladen. Ställ dem i kylskåp i salladsslungan eller i en plastbytta med lock.
  • Mixa dressingen. Smaka av och förvara den i kylskåp i en burk med lock.
  • Gör brödkrutonger. Låt dem svalna helt och lägg dem i en lufttät behållare med lock.
  • Hyvla stora flagor parmesan och lägg dem försiktigt i en bytta med lock. Förvara i kylen.
  • Om du följer I FORMs recept: Koka matvete, låt svalna, lägg i en burk med lock och ställ i kylen.

Strax före servering:

  • Skär kycklingen i skivor och sallad och avokado i bitar.
  • Blanda sallad, kyckling och ev avokado och matvete på ett fat.
  • Droppa dressing över salladen, lägg över parmesanflagor och brödkrutonger och kvarna peppar över.

Har du bråttom idag? Kolla vår meny med 5 rätter du kan laga på max 20 minuter.

4 Kalorisnål Caesar-dressing med sardeller


Håll koll på dressingen. En dressing kan vara en fet historia. Därför är det en bra idé att hålla igen lite. I FORMs dressing är gjord på majonäs, parmesan och olivolja. För att spara på kalorierna rekommenderar vi 1 msk dressing per person.

Vill du ha mer dressing än så, så gör en kalorisnål version med en kvarg.

5 Kan man göra caesardressing utan sardeller?


Yes! I det klassiska receptet mixas ofta några sardellfiléer ner i dressingen och det ger en god, salt smak som inte alls smakar fisk.

Men om du eller dina gäster inte älskar tanken på att ha fisk i salladsdressingen är det bara att skippa sardellerna. Istället kan du smaksätta dressingen med worcestershiresås som i I FORMs recept. Såsen innehåller faktiskt koncentrerad sardell – men det behöver du ju inte berätta för någon (så länge hen inte är allergisk)...

Sardeller i caesardressingen

SARDELLER I CAESARDRESSINGEN | Det går utmärkt att göra caesardressing utan sardeller! Det ger dock en mycket god - och inte alls "fiskig" - smak.

© gettyimages

6 Kan man göra caesardressing utan rå äggula?


Absolut – det gör vi i vårt eget recept. Istället för råa äggulor som i det ursprungliga receptet har vi valt att använda majonäs. Om du väljer att göra dressingen med råa äggulor så köp gärna pastöriserade.

I FORM älskar nyttiga dippar och dressingar. Hitta goda recept här.

7 Hur länge håller caesardressing?


Om alla råvaror är färska kan dressingen hålla 4–5 dagar i kylen. Det kräver dock att dressingen inte har stått på matbordet medan ni har ätit salladen.

Har du gjort en större portion dressing än du ska använda så ställ den i kylskåpet direkt.

8 Fler recept på caesarsallad


Testa också våra andra goda caesarsallader här:

4 läckra recept på caesarsallad:

Caesarsallad recept
© wichmann+bendtsen

Spröd caesarsallad med kyckling

Caesarsallad är en säker vinnare och kan lagas på bara 15 minuter. Här serveras den med kyckling, tomat och parmesanost och toppas med läcker dressing.

Här får du receptet

Caesarsallad recept
© wichmann+bendtsen

Caesarsallad med brysselkål med kikärtskrutonger

Ska du laga middag utan kött? I den här alternativa versionen av den klassiska ceasarsalladen har brödkrutongerna ersatts av spröda kikärter, som ökar proteininnehållet väsentligt. Smaklig måltid!

Här får du receptet

Caesarsallad recept
© wichmann+bendtsen

Caesarsallad med kyckling och parmesan

I FORMs caesarsallad innehåller 30 procent färre kalorier än den klassiska versionen.

Här får du receptet

9 Kan man göra caesarsallad nyttigare?


Vi ger dig 5 tips på hur du kan göra din caesarsallad ännu nyttigare.

1. Byt ut de vita krutongerna

Det mest kalorisnåla valet är att skippa brödkrutongerna helt. Det vore dock synd, för de spröda, knapriga krutongerna bidrar med mycket till salladen. Istället föreslår vi två alternativ.

Välj grovt bröd. Skippa det vita brödet och använd istället grovt bröd och rågbröd. Det ger dig fler fibrer, mineraler och vitaminer.

Välj kikärter. Använder du kikärter istället för bröd som ett slags krutonger får du fler mättande kostfibrer och proteiner. Kikärtskrutonger är också ett bra val för dig som inte tål gluten.

Kikärtor på burk till kikärtskrutonger
© iStock

Kikärtskrutonger

Det här behöver du:

  • 120 g kikärtor från burk
  • 1⁄2 msk extra virgin olivolja
  • 1 tsk örter, t ex rosmarin, timjan, oregano och basilika
  • 1⁄2 tsk havssalt • 1∕3 tsk vitlökspulver

Så här gör du:

  1. Häll bort spadet från kikärtorna, skölj dem och torka dem försiktigt med hushållspapper.
  2. Häll kikärtorna i en skål med olja och vänd runt. Tillsätt kryddor och rör ordentligt.
  3. Lägg kikärtorna på en plåt med bakplåtspapper och baka i ca 30 min, eller tills de är spröda.
Grönkål i caesarsallad

2. Byt salladsbladen mot kål

Om du vill kliva högre upp på hälsostegen kan du byta ut salladsblad mot spetskål och få fler hälsosamma ämnen, t ex C-vitamin. Väljer du grönkål måste du tugga lite mer på salladen, i gengäld ökar du även vitamin- och mineralhalten samt antioxidanthalten och mer än tredubblar mängden kostfiber.

Här nedan kan du se mängden kostfiber och C-vitamini romansallad, spetskål och grönkål:

Innehåll av kostfibrer och vitamin C i romansallad, spetskål och grönkål
© I FORM

3. Lägg i extra grönsaker

Har du lust kan du lägga extra grönsaker i din caesarsallad. I vår egen version har vi tillfört avokado, men testa också salladen med t ex tomater, ärtor, grön sparris, gurka eller gröna bönor.

4. Ta bort skinnet från din kyckling

Kyckling är generellt ett magert och proteinrikt kött och därmed ett hälsosamt och bra val. Räknar du kalorier kan du med fördel välja kyckling utan skinn eftersom det sitter en hel del kalorier där.

Kyckling, kött, rå: 128 kcal per 100 g
Kyckling, kött och skinn,rå: 174 kcal per 100 g

Kostfiber i caesarsallad

5. Tillför kostfibrer

Fiberrika kornprodukter är ett bra inslag i en sallad, eftersom de bidrar med massor av budgetvänlig mättnad. Koka dem gärna i buljong så de får lite mer smak.

5 fiberbomber till din caesarsallad
Kostfibrer per 100 g, rå:

  • Matvete: 16,1 g
  • Pärlkorn: 13,4 g
  • Bulgur: 9,8 g
  • Fullkornspasta: 9,6 g
  • Råris: 4,2 g

Källa: DTU

10 Vilka köksredskap behöver du för att göra caesarsallad?


En salladslunga – slut med blaskig sallad. Om du inte äger en salladsslunga är det dags att köpa en. För ingen vill ha en blaskig sallad och det är krångligt och tidsödande att torka salladsblad. De bästa salladsslungorna gör jobbat på några sekunder och de allra flesta kan man också använda för att förvara sallad i.

En osthyvel fixar fina flagor. l caesarsalladen ska parmesanen hyvlas i flagor och inte rivas. Du kan hyvla parmesanen genom att skrapa på osten med en vass kniv. Men det är allra bäst att använda en potatisskalare eller en osthyvel. Då går det snabbt att få fina flagor.

En stavmixer ger en krämig dressing. Gör du dressingen med sardellfiléer behöver du en stavmixer för att få en jämn och krämig dressing. Du kan också använda en vanlig mixer.

I FORM 12/2023