Den klassiska Caesarsallad är en populär rätt på många caféer. Den är dock både enkel och god att göra själv hemma. Kolla bara in vår nyttiga version av caesarsallad med kyckling, matvete och avokado.
Läs mer om Caesarsallad här:
Det beror förstås på receptet. Det är framförallt i dressingen, parmesanosten och brödkrutongerna som kalorierna gömmer sig. Vill du ha en lättare variant är det alltså de ingredienserna du ska fokusera på.
Kalorier i I FORMs recept på caesarsallad: 344 kcal perperson.
Kolla våra kalorisnåla recept här
Det kan du absolut. I det ursprungliga receptet på caesarsallad ingick faktiskt inte ens kyckling. Om du vill ha en mer mättande, vegetarisk sallad kan du ev tillsätta mättande proteiner i form av kikärter och mer fett i form av t ex extra parmesan eller avokado.
Jadå! Du kan i alla fall förbereda ingredienserna, men vänta helst med att blanda ihop salladen tills precis innan den ska serveras.
Förberedelse dagen innan:
- Stek kycklingfiléerna och ställ dem i kylen.
- Skölj och slunga salladsbladen. Ställ dem i kylskåp i salladsslungan eller i en plastbytta med lock.
- Mixa dressingen. Smaka av och förvara den i kylskåp i en burk med lock.
- Gör brödkrutonger. Låt dem svalna helt och lägg dem i en lufttät behållare med lock.
- Hyvla stora flagor parmesan och lägg dem försiktigt i en bytta med lock. Förvara i kylen.
- Om du följer I FORMs recept: Koka matvete, låt svalna, lägg i en burk med lock och ställ i kylen.
Strax före servering:
- Skär kycklingen i skivor och sallad och avokado i bitar.
- Blanda sallad, kyckling och ev avokado och matvete på ett fat.
- Droppa dressing över salladen, lägg över parmesanflagor och brödkrutonger och kvarna peppar över.
Har du bråttom idag? Kolla vår meny med 5 rätter du kan laga på max 20 minuter.
Håll koll på dressingen. En dressing kan vara en fet historia. Därför är det en bra idé att hålla igen lite. I FORMs dressing är gjord på majonäs, parmesan och olivolja. För att spara på kalorierna rekommenderar vi 1 msk dressing per person.
Vill du ha mer dressing än så, så gör en kalorisnål version med en kvarg.
Yes! I det klassiska receptet mixas ofta några sardellfiléer ner i dressingen och det ger en god, salt smak som inte alls smakar fisk.
Men om du eller dina gäster inte älskar tanken på att ha fisk i salladsdressingen är det bara att skippa sardellerna. Istället kan du smaksätta dressingen med worcestershiresås som i I FORMs recept. Såsen innehåller faktiskt koncentrerad sardell – men det behöver du ju inte berätta för någon (så länge hen inte är allergisk)...
Absolut – det gör vi i vårt eget recept. Istället för råa äggulor som i det ursprungliga receptet har vi valt att använda majonäs. Om du väljer att göra dressingen med råa äggulor så köp gärna pastöriserade.
I FORM älskar nyttiga dippar och dressingar. Hitta goda recept här.
Om alla råvaror är färska kan dressingen hålla 4–5 dagar i kylen. Det kräver dock att dressingen inte har stått på matbordet medan ni har ätit salladen.
Har du gjort en större portion dressing än du ska använda så ställ den i kylskåpet direkt.
Testa också våra andra goda caesarsallader här:
Vi ger dig 5 tips på hur du kan göra din caesarsallad ännu nyttigare.
En salladslunga – slut med blaskig sallad. Om du inte äger en salladsslunga är det dags att köpa en. För ingen vill ha en blaskig sallad och det är krångligt och tidsödande att torka salladsblad. De bästa salladsslungorna gör jobbat på några sekunder och de allra flesta kan man också använda för att förvara sallad i.
En osthyvel fixar fina flagor. l caesarsalladen ska parmesanen hyvlas i flagor och inte rivas. Du kan hyvla parmesanen genom att skrapa på osten med en vass kniv. Men det är allra bäst att använda en potatisskalare eller en osthyvel. Då går det snabbt att få fina flagor.
En stavmixer ger en krämig dressing. Gör du dressingen med sardellfiléer behöver du en stavmixer för att få en jämn och krämig dressing. Du kan också använda en vanlig mixer.