“Ska vi bara äta sallad? Det blir jag inte mätt på!” Är det något du också hört, så är svaret: Det beror helt på vilka ingredienser man använder. En god sallad kan absolut vara en hel middag, vilket passar extra bra en varm sommardag, när de flesta av oss inte orkar med en stor och tung måltid.
På I FORM älskar vi sallader, men för att de ska kunna funka som en huvudmåltid krävs det att de innehåller – förutom alla grönsaker – både proteiner, kostfibrer och fett.
Geniala proteinkällor till sallad: Kyckling, lax, tonfisk, räkor, ägg, torkade bönor, linser, quinoa, bönor, ärtor, parmesanost eller skyrdressing.
Superbra fiberbomber till sallad: Kål, fullkornspasta, torkade bönor, linser, rotfrukter, dinkel, matvete eller quinoa.
Nyttiga fettval till din sallad: Avokado, fetaost, parmesan, lax, nötter, frön, pesto eller vinägrett.
När du komponerar salladen, så tänk gärna i olika konsistenser och tillagningsmetoder. Det ger något extra om du kompletterar råa sallader med t ex ugnsbakade rotfrukter, stekt svamp eller rostade nötter.
I veckans meny får du exempel på goda, mättande sallader. Du kan t ex se fram emot en läskande sommarsallad med kyckling, matvete och massor av vattenmelon. En japaninspirerad rätt med räkor, avokado, edamamebönor och wasabidressing. Och en mättande blomkålssallad med varmrökt lax, quinoa och bönor.
Veckan avslutas med sommarens godaste sallad. Nämligen en smarrig blomkålssallad med machesallad, gurka, granatäppelkärnor, massor av saftiga jordgubbar och en topping av salta mandlar.
Smaklig måltid!
Veckans tips
Alla älskar inte dressing på sallad, så servera den gärna vid sidan av. På så sätt blir det också lättare att använda eventuella rester. Salladen blir nämligen mindre blöt om den inte ska övernatta i kylskåpet under ett täcke av dressing.
I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten
Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.