Morotssoppa med rött ris, creme fraiche och jordnötter

30 minuter
584 kcal

Forvandla den vackra orange grönsaken till en ännu vackrare soppa med samma färg. Här får du receptet på en god och krämig morotssoppa med rött ris, creme fraiche och jordnötter.

Morotssoppa med rött ris, creme fraiche och jordnötter

Morotssoppa med rött ris, creme fraiche och jordnötter

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 1 dl rött ris, okokt vikt – eller vanligt ris/råris/fullkornsbulgur
  • 1 gul lök
  • 2 fett vitlök
  • 2 msk extra virgin olivolja
  • 2 morötter
  • 6 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
  • 10 små tomater eller 1 burk krossade tomater
  • 1 burk tomatpuré
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • ½ tsk chiliflagor
  • 1 näve persilja
  • 1 näve mynta
  • 50 g jordnötter
  • 2 msk sweetchilisås
  • 4 msk creme fraiche

Så gör du

  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen och ställ åt sidan.
  • Tärna lök och vitlök och stek dem blanka och mjuka i olivolja i en kastrull.
  • Skär morötter i tärningar och lägg dem i kastrullen, och stek ett par minuter. Lägg i buljong och koka upp.
  • Tillsätt tomater och tomatpuré och låt soppan sjuda i 10 min. Mixa den och smaka av med salt, peppar och chiliflagor.
  • Hacka persilja och mynta grovt.
  • Rosta jordnötterna i en stekpanna, lägg i chilisås och låt koka upp.
  • Servera soppan med ris, creme fraiche och varma, chilirostade nötter samt persilja och mynta.

TIPS! Koka gärna en större portion ris och frys ner i mindre portioner. Då har du fyllning till soppor och sallader redo till nästa gång.