Världens bästa fläskfilégryta med ris och broccoli

30 minuter
637 kcal

Vi har uppgraderat vinterklassikern fläskfilégryta och fyllt den med goda grönsaker som broccoli och morötter. En nyttigare, men minst lika god version!

Fläskfilégryta med ris och broccoli

RIKTIG MORMORMAT – bara väldigt nyttig nyttigare. Du kan naturligtvis tillföra bacon och vispgrädde om du vill ha lyxversionen någon dag.

© wichmann+bendtsen

Världens bästa fläskkarrégryta med ris och broccoli

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 250 g fläskfilé
  • 200 g champinjoner
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 1 msk extra virgin olivolja
  • 1 tsk havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • 2 tsk paprika
  • 3 tsk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • ½ grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl kaffegrädde, max 9 %
  • Ev lite majsstärkelse

Tillbehör:

  • 300 g broccoli
  • 60 g råris, rå vikt

Så här gör du fläskfilégryta med ris och grönsaker

  • Skär fläskfilén i skivor och banka dem lite platta med handen.
  • Dela champinjonerna i kvartar och skär lök och morot i skivor.
  • Bryn fläskfiléskivorna i stekpannan i hälften av oljan. Salta och peppra och lägg åt sidan.
  • Stek champinjonerna och lök i resten av oljan. Tillsätt morötter, paprika och tomatpuré.
  • Lägg tillbaka fläskfilén i brytan och häll i krossade tomater, vatten och smulad buljongtärning. Låt sjuda i cirka 15 minuter.
  • Skär broccolin i buketter och ånga snabbt.
  • Lägg kaffegrädden i fläskfilégrytan och smaka av rätten. Red ev med lite majsstärkelse utrörd i kallt vatten om du vill att grytan ska bli tjockare.
  • Servera fläskfilégrytan med kokt råris och ångad broccoli.

Tips! Har du barn som också ska äta så koka extra ris, så det finns energi för de som ska växa. Skölj det gärna innan du kokar det.


Fläskfilégryta – en riktig mormor-klassiker

De flesta av oss förknippar kanske fläskfilégryta med barndomen – eller ett mysigt besök hos mor- eller farföräldrar. Fläskfilégryta är utan tvekan en gammal klassiker, men med tiden har den förfinats och varierats så att den kan serveras i en betydligt hälsosammare version.

Här får du svar på några av de vanligaste frågorna om fläskfilégryta.

1 Är fläskfilégryta nyttigt?


Ja och nej. Det beror helt på hur du tillagar den. Här hos oss hittar du den i en version som din kropp kommer att älska – utan alltför många av de ohälsosamma animaliska fetterna som grädde eller bacon.

Och oroa dig inte, vår version av fläskfilégryta med ris kommer fortfarande att få det att vattnas i munnen på dig.

paprika-pulver i en skål

PAPRIKA är en av de viktigaste ingredienserna i en fläskfilégryta. Kryddan ger den vackra färgen och den karaktäristiska varma smaken.

© iStock

2 Vilket kött ska jag använda till fläskfilégryta med ris?


Om du vill vara klassisk väljer du fläskfilé till din gryta. Men du kan också göra en gryta på kyckling eller kalkon.

3 Vilka tillbehör passar till fläskfilégryta?


De flesta serverar fläskfilégryta med antingen ris eller potatismos. Om du vill ha en version som är fullproppad med näringsämnen kan du välja att servera den med fullkornsris och gärna lite grönsaker eller en god sallad vid sidan om.

Fullkornsris innehåller många nyttiga näringsämnen, till skillnad från vitt ris. Det vita riset har skalats och i processen har det förlorat en viss mängd vitaminer, mineraler och kostfiber.

Om du inte har råd med fullkornsris kan du prova parboiled ris. Det är vitt ris som har genomgått en avdunstningsprocess där näringsämnena från skalet har pressats in i riskornet. Detta innebär att vitaminer och mineraler bevaras.

Läs också: Hur du kokar ditt ris enligt de officiella rekommendationerna

4 Hur länge håller sig fläskfilégryta i kylskåpet?


Din gryta håller sig fräsch i kylen i 2-3 dagar. Kom ihåg att täcka den väl eller placera den i en lufttät behållare.

Om du inte känner för att äta fläskfilégryta två gånger på en vecka, frys in den, den håller sig bra.

Läs också: Hur länge din mat håller i frysen