Allting är bättre på sommaren. Vädret är ljummet och härligt (i alla fall är chansen större), stora, tunga kängor är utbytta mot flipflops och humöret är på topp.
Och så är det ju maten! För just nu finns det massor av färska, spröda och nyttiga råvaror på butikernas hyllor, som sätter pricken över i och skapar den perfekta semesterkänslan. Finns det till exempel något somrigare än en nyuppgrävd färskpotatis med smör, söta, röda jordgubbar med mjölk, ångad, spröd sparris eller en vattenmelon där saften rinner ner längst hakan när du har tagit ett bett där du sitter på stranden? Nej – och det är just dessa råvaror vi hyllar i den här artikeln och det med rätta. För det är en sak att allt smakar bättre på sommaren när råvarorna har fått rejält med sol och värme, men dessutom är sommarmat också ofta synonymt med mer hälsa och en lägre klimatbelastning. Många råvaror innehåller nämligen fler vitaminer och antioxidanter nu under högsäsong. Det gäller t ex för potatis, där innehållet av C-vitamin i färskpotatisen i juli är över dubbelt så högt som i en potatis av samma storlek i februari.
Och det finns mer att vara glad över. Priserna är nämligen som lägst just nu, och många av råvarorna är också mer klimatvänliga under sommarhalvåret, eftersom de växer här på våra egna breddgrader och därför inte behöver transporteras halvvägs över jordklotet. Här nedanför ger vi dig tips och idéer till hur du får ut mest av de suveräna sommardelikatesserna där hemma. Smaklig måltid.
Artikeln publicerades i I FORM nummer 10/2021