Man skalar potatis
© iStock

Nyttigaste tillagningen av potatis

Har du slutat äta potatis för du tror att det är onyttigt? Det är synd för det finns massor av sunda vitaminer i potatis. Men det beror på hur du tillagar den.

8 februari 2018 av Redaktionen

Därför kan du lugnt äta potatis

Den ljusbruna rotfrukten har på grund av ett högt innehåll av stärkelse fått rykte om sig att vara fettbildande. Men det är synd. Utöver att vara en av de råvaror som är mest mättande relativt antalet kalorier så är en oskalad potatis nämligen fylld av viktiga näringsämnen som kroppen behöver.

Till skillnad från ris och pasta innehåller potatis med skal faktiskt så mycket C-vitamin att 250 gram räcker för att täcka halva ditt dagsbehov. Samtidigt är den ovala rotfrukten också en källa till B-vitamin och mineraler som kalium och järn.

Hur nyttig potatisen är beror dock på hur den tillagas. Om du äter potatis i form av pommes frites och chips finns inte mycket nyttighet kvar. Läs nedan hur du tillagar potatisen så nyttigt som möjligt.

LÄS OCKSÅ: Är sötningsmedlet aspartam farligt? Och hur mycket lightläsk kan man dricka?

Fyra medelstora potatisar

Fyra medelstora potatisar ger dig 3,5 gram fibrer, vilket är mer än 10 procent av den mängd du ska ha per dag.

© iStock

Nyttigaste sättet att tillaga potatis

Ät dem med skalet kvar

Högst koncentration av vitamin B och C finns i skalet eller strax därunder. Skalet bidrar också med massor av fibrer så nöj dig därför med att skrubba potatisarna rena, till exempel med en grov kökssvamp.

Lägg dem i blöt

Ska du ugnsbaka eller steka potatis kan det vara en bra idé att först blötlägga de skurna bitarna i 20 minuter. Det minimerar bildandet av det cancerframkallande ämnet akrylamid som uppstår vid temperaturer över 120°.

Låt dem kallna

Om du äter potatisen kall har stärkelsen omvandlats till så kallad resistent stärkelse, vilken, liksom fibrer, passerar osmält genom tarmsystemet. Det ger tarmbakterierna näring och du känner dig mätt längre.

I FORM rekommenderar
På I FORM Kostdagbok hittar du fler än 700 sunda recept som ger inspiration till kalorisnåla recept och som hjälper dig till en sundare livsstil.
Testa I FORM Kostdagbok gratis i 5 dagar

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar