Sallad är nyttigare än du tror

Trodde du att sallad var ungefär som grönt vatten? Tänk då istället i termer av K-vitamin, A-vitamin, folat och kalium. För sallad är mycket nyttigare än sitt rykte och alla salladssorter kan inte dras över samma kam.

Kvinna plockar sallad från trädgårdsland

Spröd sallad direkt från trädgården? Ja tack!

© iStock

5 nyttiga sallader

Babyspenat

Kännetecken: Babyspenat är vanlig spenat vars blad har skördats tidigare. Därför är bladen mindre och mer fina och spröda än vanliga spenatblad. De har samtidigt en mild och delikat smak.

Rik på: Vitamin K och A, folat och kalium.

Effekt: Babyspenat har ett högt innehåll särskilt av vitamin K och A. 25 gram av denna läckra sallad kan täcka ditt dagliga vitamin K-behov och endast 100 gram babyspenat bidrar med nästan 50 procent av ditt dagliga behov av vitamin A.

LÄS OCKSÅ: Hur mycket A-vitamin behöver jag?

Babyspenat innehåller lite mer protein än andra typer av sallad med omkring 2,3 gram per 100 gram och den kan därför mätta lite mer än andra typiska salladssorter.

Använd den till: blandade sallader, smoothies, pannkakssmet, tårtor, pastarätter och wraps.

Så smyger du in mer grönt i vardagen

Babyspenat

BONUSINFO Babyspenat innehåller både antioxidanter och massor av A-vitamin.

© iStock

Ruccolasallad

Kännetecken: Ruccola är en släkting till brysselkål, broccoli och andra medlemmar av Brassicaceae-familjen. Den har en lätt igen­kännlig, nötaktig och lite bitter smak som gör den perfekt i många olika rätter, bland annat i matiga sallader.

Rik på: En lång rad bioaktiva komponenter.

Effekt: Bioaktiva komponenter är ämnen som påverkar levande organismer. Näringsforskare är mycket intresserade av bioaktiva komponenter eftersom de menar att de har en antioxiderande effekt och kan skydda cellerna. Samspelet mellan ämnena kan bidra till att förebygga åderförkalkning, autoimmuna sjukdomar och vissa typer av cancer.

KÄLLA: National Library of Medicine

Använd den till: blandade sallader, carpaccio, hamburgare, pizza och pastarätter.

Läs också: Ruccola: Salladen full av vitaminer och mineraler

Ruccolasallad

BONUSINFO Ruccola är gott på pizza och på pastarätter

© wichmann+bendtsen

Isbergssallad

Kännetecken: Isbergssallad är en mycket saftig sallad. Den har en mild smak och spröd konsistens.

Rik på: Vitamin K samt folsyra och mineralet kalcium.

Effekt: Den saftiga isbergssalladens största vinst är att den består av hela 95 procent vatten, och därmed extremt få kalorier. Den milda smaken för den samtidigt till en vinnare bland barn, och är därför en bra grönsak att öva sig på, innan man börjar äta mer potenta grönsaker som kål och rotfrukter.

Använd den till: Blandade sallader, hamburgare, wraps, pitabröd, pastasallad.

Saknar du inspiration till middagen? Här får du ett hav av recept med sunda rätter som kan lagas på max 30 minuter. Smaklig måltid!

Isbergssallad

Testa att steka isbergsallad - mums!

© wichmann+bendtsen

Romansallad

Kännetecken: Romansallad har en delikat, spröd och lite söt smak. Bladstrukturen gör att den håller bättre. Den kan enkelt skäras i fina, tvärgående skivor och klarar värme bättre än de flesta andra sallader. Strukturen gör den också lämplig som tillbehör och dekoration på till exempel en macka. Och så är den särskilt känd som huvudingrediensen i den klassiska Caesarsalladen.

Rik på: A-vitamin, C-vitamin, folsyra och kalium.

Effekt: Det är lite mer drag i romansallad än i isbergssallad, men den är fortfarande mild och barnvänlig.

Använd den till: Cesarsallad, wokrätter, blandade sallader, wraps, grillat.

Få mer energi i vardagen med en matplan. Få ett hav av enkla och sunda matplaner här.

Romansallad

Den klassiska salladen till cesarsallad är krispigt god

© iStock

Huvudsallad

Kännetecken: Huvudsallad har fina, runda, mjuka blad och en mycket mild smak som gör den till ett säkert val för en lång rad sallader, till exempel för barn.

Innehåll: A-vitamin, K-vitamin och kalium. Och väldigt lågt kaloriinnehåll.

Effekt: Kaloriinnehållet i huvudsallad är extremt lågt och den milda smaken gör salladen väldigt användbar och mycket allsidig.

Använd den till: sallader, på hamburgare och smörgåsar

Huvudsallad

Vänta gärna med att göra iordning salladen till precis innan du ska äta den, så den inte blir blaskig.

© iStock