Så här gör du mandelmjöl

Det är superenkelt att göra mandelmjöl. Prova vårt recept, få massor av tips och bli inspirerad av hur du kan använda detta hälsosamma och glutenfria mjöl.

En skål med mandelmjöl och några mandlar vid sidan om

MANDELMJÖL är snabbt och enkelt att göra själv - och det är ett hälsosamt tillskott till ditt bröd eller din kaka.

© iStock

Om du är van vid att baka kakor, som vaniljkransar och makroner, känner du förmodligen till mandelmjöl.

Men detta speciella mjöl har också börjat dyka upp i många andra recept, särskilt bröd och kakor, men även i middagsrecept.

Det finns flera anledningar till detta, t ex att mjölet ger en fin, söt smak eller att det innehåller en lång rad hälsosamma ämnen.

Är glutenfritt

Många använder också mjöl för att det är glutenfritt och kolhydratfattigt.

Detta gör det lämpligt att använda i mat och bakverk för personer som antingen är glutenintoleranta eller följer en lågkolhydratdiet, till exempel ketodiet.

Oavsett varför du vill använda mandelmjöl kommer den här artikeln att hjälpa dig att lära dig mer om detta speciella mjöl.

Vi berättar hur du gör ditt eget mjöl på några minuter och ger dig massor av inspiration till hur du kan använda det i ditt kök.

1 Vad är mandelmjöl?


Mandelmjöl är helt enkelt mandlar som finfördelats till mjöl, t ex i en mixer.

Mandlar hälls i en mixer för att omvandlas till mandelmjöl

HAR DU EN MIXER, en minihackare eller matberedare kan du göra ditt eget mandelmjöl.

© iStock

2 Hur gör man mandelmjöl?


Mandelmjöl är superenkelt att göra. Allt du behöver är en matberedare, en mixer eller en minihackare – och en påse mandlar, förstås...

3 Recept på hemgjort mandelmjöl


En hög mandelmjöl

Hemgjort mandelmjöl

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 portion

  • 400 g mandlar

Så här gör du:

  • Lägg mandlarna i en matberedare eller mixer.
  • Mixa tills alla mandlar är helt pulveriserade som mjöl.
  • Förvara mandelmjölet i en lufttät behållare.

Du behöver inte skala mandeln först, om du inte vill ha en mycket ljus kaka.

Om du skalar mandeln och har lagt den i blöt i vatten innan, se till att den är helt torr innan du mixar. Annars riskerar du att mjölet får en marsipanliknande konsistens.


Mandelmjöl (pr 100 g) Vetemjöl (pr 100 g)
Kalorier 606 kcal 343 kcal
Protein 25,6 g 10,6 g
Kolhydrater 7,8 g 69,7 g
Kostfibrer 10,6 g 6,0 g
Fett 52,1 g 1,5 g
E-vitamin 23,4 α-TE 0,434 α-TE
Kalcium 257 mg 17,6 mg
Järn 3,4 mg 1,17 mg
Magnesium 264 mg 25,4 mg
Kalium 730 mg 155 mg
Kilde: DTU Fødevareinstituttet

4 Var kan man köpa mandelmjöl?


Du kan köpa mandelmjöl i de flesta större livsmedelsbutiker eller hälsokostbutiker.

Det är ganska dyrt att köpa, men du kan ofta köpa mandlar på extrapris och göra ditt eget mjöl mycket billigare.

5 Är mandelmjöl nyttigt?


I grund och botten är mandelmjöl nyttigt.

Mjölet består enbart av mixade mandlar, som är fulla av hälsosamma fetter samt kostfibrer, E-vitamin och mineraler som kalcium, järn, magnesium och kalium.

Jämfört med vetemjöl får du mycket färre kolhydrater och mycket mer protein och nyttiga näringsämnen. På grund av fettet innehåller mandelmjöl dock mycket mer kalorier.

6 Hur använder jag mandelmjöl?


Mandelmjöl är särskilt lämpligt för pannkakor, våfflor och kakor, dvs bakverk som inte kräver jäst.

Du kan också använda mjölet i bröd och kakor, t ex tårtbottnar och hallonpajer, men det fungerar bäst i kombination med vetemjöl. Det finns två anledningar till detta.

För det första är mandelmjöl inte särskilt bra på att binda ihop en deg. För det andra innehåller det inte gluten och har därför ingen jäskraft.

Om du vill ersätta en del av vetemjölet i ett recept kan du använda riktlinjerna nedan. Observera att en deg med mandelmjöl kräver mer vätska än en deg med enbart vetemjöl.

  • För bröd: Ersätt ⅕ av vetemjölet med mandelmjöl.
  • För kakor: Ersätt ⅓ av mjölet med mandelmjöl.
  • För glutenfri bakning: Om mandelmjöl är den enda formen av mjöl i dina bakverk, tillsätt någon form av jäsningsmedel, t ex bakpulver. Om du är glutenintolerant ska du välja glutenfritt bakpulver. Du kan använda loppfröskal som bindemedel.

7 14 recept med mandelmjöl


Pannkaksrecept med mandelmjöl

© wichmann+bendtsen

Keto-pannkakor med hallonskum

Njut av dessa goda pannkakor till frukost, brunch eller dessert. De är sockerfria, glutenfria och kolhydratsnåla.

Se receptet här

© wichmann+bendtsen

Proteinpannkakor med grönsaker och jordnötsdipp

Om du är en proteinälskare kommer du att gilla dessa pannkakor med ägg och keso. Perfekt efter ett hårt träningspass.

Se receptet här

Brödrecept med mandelmjöl

Broccolibröd
© wichmann+bendtsen

Broccolibröd

Får du inte i dig tillräckligt med grönt? Ta då och ät lite bröd. Vårt läckra broccolibröd innehåller ett helt broccolihuvud.

Se receptet här

inbakad korv i bröd
© wichmann+bendtsen

Enkla och nyttiga inbakade korvar

Tror du inte på att korv med bröd kan vara nyttigt? Då har du inte provat våra, bakade med broccoli, ägg och psylliumfröskal.

Se receptet här

Glutenfria chiafrallor
© wichmann+bendtsen

Glutenfria chiafrallor

Inget gluten, men massor av chiafrön, sesamfrön och fullkornsrismjöl. Och väldigt gott, kan vi tillägga!

Se receptet här

En blomkålsfralla med tonfiskröra
© wichmann+bendtsen

Blomkålsbröd med tonfiskröra

På 30 minuter kan du förvandla blomkål till läckra frallor. Och - om du vill - fylla dem med en god och nyttig tonfiskröra.

Se receptet här

Recept på kakor och sötsaker med mandelmjöl

Chokladkaka
© wichmann+bendtsen

Enkel och nyttig chokladkaka

Utan att tveka vågar vi kalla detta för den perfekta chokladkakan. Fluffig, saftig och full av smak – och helt socker- och glutenfri.

Se receptet här

Rabarberkaka med skyrkräm
© wichmann+bendtsen

Rabarberkaka med kvargkräm

Nästa gång rabarbersäsongen är över oss, lova oss att du provar denna vackra upp-och-nedvända kaka.

Se receptet här

Apelsinkaka

Apelsinkaka med mandel

Smaken har ökat och kalorierna minskat i denna läckra, svampiga apelsinkaka. Passar utmärkt till en kopp te.

Se receptet här

Makroner, småkakor
© wichmann+bendtsen

Whoopie pies

De är SÅ fina, de små makronerna med härlig vaniljsås. Men vilken ska man välja - den med vanilj- och citronbas eller den med chokladbas...?

Se receptet här

Dadel-bar a la Snickers
© wichmann+bendtsen

Snick-snacks med dadlar och jordnötter

Känner vi någon som gillar choklad, jordnötter, "karamell" och hälsosamma snacks...? Vi trodde väl det.

Se receptet här

Maträtter med mandelmjöl, recept

Blomkålsgratäng
© wichmann+bendtsen

Blomkålsgratäng med skinka och rödkålssallad

För vissa kommer det att väcka minnen av mormor, för andra kommer det att vara en helt ny upplevelse. Låt oss presentera: Blomkålsgratäng!

Se receptet här

Blomkålspizza med kyckling, svamp och grönkål
© wichmann+bendtsen

Blomkålspizza med kyckling, kål och svamp

Pizza är gott - men hälsosam pizza med blomkålsbotten är ännu bättre. Kanske din middag ikväll?

Se receptet här

Kycklingburgare med broccolibulle
© wichmann+bendtsen

Kycklingburgare med glutenfritt broccolibröd

Kan man göra en hälsosam hamburgare med hembakade bullar på en halvtimme? Ja, det kan du!

Se receptet här

8 Vad är avfettat mandelmjöl?


Om du köper avfettat eller fettreducerat mandelmjöl får du ett mandelmjöl som innehåller mindre fett och därmed färre kalorier.

Mjölet tillverkas av skalade mandlar, som sedan kallpressas för att avlägsna en del av fettet. Det fettreducerade mandelmjölet används särskilt i samband med en lågkolhydratdiet, t ex ketodiet.

9 Vad kan man använda istället för mandelmjöl?


I många fall kan du ersätta det med vanligt vetemjöl. Om du bakar kommer dock konsistensen att bli annorlunda.

Om du är glutenintolerant kan du använda andra glutenfria mjölsorter, t ex bovetemjöl, majsmjöl, kikärtsmjöl och rismjöl. Läs mer om dessa mjölsorter här.