Så här gör du mandelmjöl
Det är superenkelt att göra mandelmjöl. Prova vårt recept, få massor av tips och bli inspirerad av hur du kan använda detta hälsosamma och glutenfria mjöl.
Det är superenkelt att göra mandelmjöl. Prova vårt recept, få massor av tips och bli inspirerad av hur du kan använda detta hälsosamma och glutenfria mjöl.
Om du är van vid att baka kakor, som vaniljkransar och makroner, känner du förmodligen till mandelmjöl.
Men detta speciella mjöl har också börjat dyka upp i många andra recept, särskilt bröd och kakor, men även i middagsrecept.
Det finns flera anledningar till detta, t ex att mjölet ger en fin, söt smak eller att det innehåller en lång rad hälsosamma ämnen.
Många använder också mjöl för att det är glutenfritt och kolhydratfattigt.
Detta gör det lämpligt att använda i mat och bakverk för personer som antingen är glutenintoleranta eller följer en lågkolhydratdiet, till exempel ketodiet.
Oavsett varför du vill använda mandelmjöl kommer den här artikeln att hjälpa dig att lära dig mer om detta speciella mjöl.
Vi berättar hur du gör ditt eget mjöl på några minuter och ger dig massor av inspiration till hur du kan använda det i ditt kök.
Mandelmjöl är superenkelt att göra. Allt du behöver är en matberedare, en mixer eller en minihackare – och en påse mandlar, förstås...
Mandelmjöl (pr 100 g) | Vetemjöl (pr 100 g) | ||
---|---|---|---|
Kalorier | 606 kcal | 343 kcal | |
Protein | 25,6 g | 10,6 g | |
Kolhydrater | 7,8 g | 69,7 g | |
Kostfibrer | 10,6 g | 6,0 g | |
Fett | 52,1 g | 1,5 g | |
E-vitamin | 23,4 α-TE | 0,434 α-TE | |
Kalcium | 257 mg | 17,6 mg | |
Järn | 3,4 mg | 1,17 mg | |
Magnesium | 264 mg | 25,4 mg | |
Kalium | 730 mg | 155 mg | |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet |
Du kan köpa mandelmjöl i de flesta större livsmedelsbutiker eller hälsokostbutiker.
Det är ganska dyrt att köpa, men du kan ofta köpa mandlar på extrapris och göra ditt eget mjöl mycket billigare.
I grund och botten är mandelmjöl nyttigt.
Mjölet består enbart av mixade mandlar, som är fulla av hälsosamma fetter samt kostfibrer, E-vitamin och mineraler som kalcium, järn, magnesium och kalium.
Jämfört med vetemjöl får du mycket färre kolhydrater och mycket mer protein och nyttiga näringsämnen. På grund av fettet innehåller mandelmjöl dock mycket mer kalorier.
Mandelmjöl är särskilt lämpligt för pannkakor, våfflor och kakor, dvs bakverk som inte kräver jäst.
Du kan också använda mjölet i bröd och kakor, t ex tårtbottnar och hallonpajer, men det fungerar bäst i kombination med vetemjöl. Det finns två anledningar till detta.
För det första är mandelmjöl inte särskilt bra på att binda ihop en deg. För det andra innehåller det inte gluten och har därför ingen jäskraft.
Om du vill ersätta en del av vetemjölet i ett recept kan du använda riktlinjerna nedan. Observera att en deg med mandelmjöl kräver mer vätska än en deg med enbart vetemjöl.
Om du köper avfettat eller fettreducerat mandelmjöl får du ett mandelmjöl som innehåller mindre fett och därmed färre kalorier.
Mjölet tillverkas av skalade mandlar, som sedan kallpressas för att avlägsna en del av fettet. Det fettreducerade mandelmjölet används särskilt i samband med en lågkolhydratdiet, t ex ketodiet.
I många fall kan du ersätta det med vanligt vetemjöl. Om du bakar kommer dock konsistensen att bli annorlunda.
Om du är glutenintolerant kan du använda andra glutenfria mjölsorter, t ex bovetemjöl, majsmjöl, kikärtsmjöl och rismjöl. Läs mer om dessa mjölsorter här.