Att du har lagt de första 50 åren bakom dig är ingen ursäkt för att lägga löpskorna på hyllan. Tvärtom kan löpträning bidra till att du håller dig frisk och rörlig hela livet. Löpning hjälper dig att hålla vikten, bevara muskelmassan, stärka skelettet och minska risken för sjukdomar som typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och demens.
Särskilt på längre distanser som maraton och ultralopp kan många hålla en riktigt hög nivå även i 50-årsåldern. Du kan dock behöva göra några mindre justeringar i din träning med tiden.
Värm upp länge
En medelålders kropp kräver mer uppvärmning än en ung kropp – särskilt inför intervaller och andra tuffa träningspass. Jogga i 10-15 min. och gör därefter ett par accelerationer i ca 100 m tills du närmar dig sprinttempo. Avsluta med några höga knälyft, hälkickar och indianhopp.
Lyssna på kroppen
Kroppen behöver längre tid för återhämtning ju äldre den är – särskilt efter högintensiv löpträning. Var därför extra noggrann med återhämtningen, och lägg in en extra vilodag eller två om kroppen känns trött och sliten efter ett hårt träningspass.
Träna alternativt
Löpning är tufft för leder och senor i ben och fötter. Fundera därför på att komplettera löpträningen med annan konditionsträning. Välj något du tycker är roligt och som gör att pulsen stiger utan att benen belastas. Det kan t.ex. vara cykling, rullskidor, simning, kajak eller crosstrainer.
Växla underlag
Undvik att löpa på hårda betongtrottoarer och gatstenar, utan sök dig i stället till grusvägar och terrängslingor. Ett mjukare underlag dämpar stötarna mot kroppen, och ett ojämnt underlag gör att belastningen blir mindre enformig.