50 tips för 50+

En maskin som har varit i gång i ett halvt århundrade behöver regelbundet smörjas och vårdas för att den ska hålla sig hel och fungera även framöver. På samma sätt behöver din kropp ha lite extra omtanke efter att du fyllt 50 år. Att helt stoppa kroppens åldrande går inte, men med rätt motion, kost och livsstil kan du förlänga ditt liv med många år.

50 tips till 50 plus

FÅ VÅRA TIPS FÖR ATT HÅLLA DIG FRISK HELA LIVET Det finns ingen anledning att stagnera bara för att man blir äldre. Se här hur du får ut mer av livet.

© iStock

Skona huden

Tänk på att alltid skydda dig med solfaktor i solen, och kolla samtidigt in dina födelsemärken när du ändå smörjer in dig. Antalet födelsemärken ökar nämligen med åldern. Håll koll på om födelsemärkena ändrar form, färg börjar klia eller blir såriga och börjar blöda.

Visste du att motion har en föryngrande effekt på din hud? En studie visade att deltagarnas hud såg betydligt yngre ut efter bara tre månaders träning.

Håll koll på midjemåttet

För en del ökar magen i omfång när de kommer upp i 50-års­åldern. Ett stort midjemått indikerar att det finns en del fett mellan de inre organen där det kan skapa extra stor skada. Bukhålefettet leder till ökad inflammation i kroppen och kan också leda till livsstilssjukdomar som typ 2-diabetes och hjärt-kärlbesvär.

Sunt Riskzon Hälsofara
Man < 80 cm 80 - 88 cm > 88 cm
Kvinna < 94 cm 94 - 102 cm > 102 cm
Mand-dame-50

Var rädd om dina vän­ner

Har du goda vänner och andra nära relationer i ditt liv, minskar du risken att bli sjuk, stressad och deprimerad. Ensamhet kan å andra sidan ge såväl psykiska som fysiska symtom. Det sistnämnda ökar risken att dö i förtid med cirka 30 procent, visar en studie från Brigham Young University med mer än tre miljoner deltagare.

Skaffa en tränare

För många innebär 50-årsåldern att man får lite mer tid över och ekonomin blir bättre än vad den har varit tidigare. Kanske kan du utnyttja det för att optimera din träning och sätta upp nya mål med hjälp av en personlig tränare?

Träna balansen

Vi får svårare att hålla balansen med åldern. Ja, redan från 30-årsåldern börjar det gå utför, och senare i livet har balansförmågan stor påverkan på hur länge man kan klara sig själv. Vill du undvika att balansen försämras mer än nödvändigt, så är det bra om du tränar den – och det kan du göra med allt från yoga till en runda på mtb:n.

Yogaövningar som utmanar balansen

Kom igång med att träna yoga: Enkla träningsvideor för hemmaträning

Trädet

Stå med benen lite isär och med händerna längs sidorna. Lägg sedan vikten på ena benet, lyft det andra och placera foten på insidan av motsatt innerlår eller underben. Det är viktigt att du inte placerar foten på knäet. Håll ihop händerna framför bröstkorgen, eller för upp dem mot himlen. Du kan antingen titta rakt fram eller så kan du träna din balans lite mer genom att blunda med ett öga eller två. Håll balansen så länge det känns bra. Byt sedan ben.

Krigarposition 3

Börja i stående. Lägg vikten på det ena benet. Luta dig framåt och lyft samtidigt det andra benet tills det upplyfta benet är i rak linje med överkroppen och parallellt med marken. Sträck armarna framåt som en rak förlängning av ryggen. Titta på en punkt framför dig på marken. Håll den positionen under cirka fem andetag. Byt därefter till det andra benet.

Gå till en optiker

Det händer mycket med ögonen när de åldras. Förändringarna tar framför allt fart efter 50. Det är oundvikligt att synen försämras med stigande ålder, men det finns ändå mycket du kan göra för att ta hand om dina ögon på bästa sätt. Den försämrade synen kan bl.a. ge muskelspänningar och huvudvärk. Besök därför en optiker som kan hjälpa dig att hitta en bra lösning.

Fyll tomrummet därhemma

När ungarna flyttat hemifrån kan det lätt kännas tomt och tråkigt. Men det kan samtidigt kännas bra eftersom du plötsligt får mer tid över. Fråga dig själv vad du vill göra som är utvecklande och som känns roligt att hålla på med. Här är två exempel.

Bli volontär
Ideellt arbete handlar självklart om att göra något för andra, men enligt undersökningar har insatsen också en positiv effektiv på ens egen hälsa och lyckokänsla. Volontärer är generellt mer nöjda med livet, har större självtillit och färre symptom på depression och även en lägre dödlighet än den övriga befolkningen.

Skaffa hund
Kanske är det nu drömmen om en fyrbent vän ska uppfyllas? Hundar är inte bara bra sällskap utan hjälper också till med att hålla sina ägare friska. En studie visar t.ex. att sannolikheten för att uppfylla det dagliga motionsbehovet är fyra gånger större hos hundägare än hos de som är utan hund.

Håll igång de små grå

Hjärngymnastik kan, tillsammans med nyttig kost och motion, hjälpa till att hålla hjärnan skärpt hela livet. Forskning visar att man man skjuta fram den kognitiva försämringen och minska risken för demens om man fortsätter att stimulera hjärnan intellektuellt. Se till att utmana de små grå med exempelvis schack, korsord och sudoku.

Övergångsåldern?

Kvinnor brukar vara i 45-55-årsåldern när de kommer in i övergångsåldern och äggstockarna slutar att bilda det kvinnliga könshormonet östrogen. Män har också en övergångsålder, andropausen, som beror på att testosteronnivåerna gradvis sjunker från 40–50-årsåldern. Hos en del kan symptomen på övergångsåldern vara så jobbiga att det går ut över livskvaliteten. Som tur är finns det hjälp att få – bl.a. kan hormonbehandling vara en lösning för vissa.

Kvinnor
● Svettning
● Sömnbrist
● Torra slemhinnor
● Viktökning
● Humörsvängningar
● Värk och obehagskänsla i muskler och leder

Män
● Trötthet
● Sämre ork
● Nedsatt sexlust
● Erektions­problem
● Sviktande humör

kvinna med kettlebell leende i naturen

KETTLEBELL – Både maskiner och vikter är bra, men med fria vikter blir träningen mer överförbar till vardagliga aktiviteter.

© Thomas Dahl

Lyft vikter

Om du inte redan har börjat att styrketräna, så är det dags att du gör det nu. Att lyfta vikter är nämligen bland det bästa man kan göra för att minska de negativa effekter som följer av att man åldras – framför allt kan du motverka en minskning av muskelmassan, vilken annars börjar märkas i 50–60-årsåldern.

Glöm inte dina tänder

Många drabbas av extremt höga tandläkarräkningar efter att de fyllt 50 – men så behöver det inte vara. Med en bra mun­hygien kan man komma långt när det gäller att förebygga bland annat tandkötts­inflammation. Frekventa besök hos tandhygienisten eller tandläkaren är också klokt att prioritera när man är medelålders.

Ta hand om Brösten

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland svenska kvinnor. Varje år får omkring 8 000 kvinnor i Sverige diagnosen bröstcancer. Var uppmärksam och gå till läkare om du upptäcker en knöl eller andra oförklarliga förändringar i brösten. Och tacka ja till erbjudandet om mammografiundersökning­ som alla kvinnor mellan 40–74 år får – det är viktigt för att upptäcka och förebygga bröstcancer.

Stärk ske­lettet

Med åldern blir skelettet svagare, och särskilt kvinnor kan drabbas av benskörhet och benbrott när de kommer upp i åren. Du kan dock göra mycket själv för att hålla skelettet i trim och ju tidigare du börjar, desto bättre.

Kvinna springer

INTERVALLER – Vill du bli snabbare är det bara att sätta långa benet före.

© sats

Ta på löpskorna

Att du har lagt de första 50 åren bakom dig är ingen ursäkt för att lägga löpskorna på hyllan. Tvärtom kan löpträning bidra till att du håller dig frisk och rörlig hela livet. Löpning hjälper dig att hålla vikten, bevara muskelmassan, stärka skelettet och minska risken för sjukdomar som typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och demens.

Särskilt på längre distanser som maraton och ultralopp kan många hålla en riktigt hög nivå även i 50-årsåldern. Du kan dock behöva göra några mindre justeringar i din träning med tiden.

Värm upp länge
En medelålders kropp kräver mer uppvärmning än en ung kropp – särskilt inför intervaller och andra tuffa träningspass. Jogga i 10-15 min. och gör därefter ett par accelerationer i ca 100 m tills du närmar dig sprinttempo. Avsluta med några höga knälyft, hälkickar och indianhopp.

Lyssna på kroppen
Kroppen behöver längre tid för återhämtning ju äldre den är – särskilt efter högintensiv löp­träning. Var därför extra noggrann med återhämtningen, och lägg in en extra vilodag eller två om kroppen känns trött och sliten efter ett hårt träningspass.

Träna alternativt
Löpning är tufft för leder och senor i ben och fötter. Fundera därför på att komplettera löpträningen med annan konditions­träning. Välj något du tycker är roligt och som gör att pulsen stiger utan att benen belastas. Det kan t.ex. vara cykling, rullskidor, simning, kajak eller crosstrainer.

Växla underlag
Undvik att löpa på hårda betongtrottoarer och gatstenar, utan sök dig i stället till grusvägar och terrängslingor. Ett mjukare underlag dämpar stötarna mot kroppen, och ett ojämnt underlag gör att belastningen blir mindre enformig.

Sov gott

Sömnen är mycket viktig för den fysiska och mentala hälsan. Med åldern upplever en del att de får svårare att somna, de sover ytligare och vaknar ofta. Risken för snarkningar (och därmed sämre sömnkvalitet) ökar också med åldern – antagligen eftersom tendensen till övervikt ökar, och för att vävnaden i svalget blir slappare. Ta sömnproblemen på allvar och se till att skapa riktigt bra sömnvanor.

Så får du bättre sömn

  • Gå till sängs och kliv upp vid samma tider varje dag.
  • Var fysiskt aktiv varje dag och se till att vistas utomhus i dagsljus.
  • Drick dagens sista kopp kaffe på eftermiddagen.
  • Stäng av TV:n, datorn och andra skärmar en timme före läggdags och dämpa ljuset. Se till att det är tyst, mörkt och en lagom temperatur i sovrummet.

Hur mycket sömn behöver man egentligen?

Ät anti­inflam­ma­toriskt

En nyttig och varierad kost är viktig för att din kropp ska kunna tackla de utmaningar som följer med åldern. Fundera eventuellt på att testa så kallad antiinflammatorisk kost. Några potentiella effekter av kost­metoden är starkare immunförsvar, mer ork och energi samt bättre återhämtning efter träning, sjukdom och skador.

Tänk positivt

Tänker du ”det där klarar jag nog”, när du möter ett hinder, eller är du mer en ”glaset-är-halvtomt-typ”? Hur du tar dig an världen kan faktiskt påverka hur länge du lever. Studier har visat att optimister lever upp till sju år längre än pessimister.

Den typen av resultat ska självklart ses i ljuset av att de mest livsglada människorna också kan vara de som motionerar mest, sover bäst och äter nyttigast. Inte desto mindre finns det en stark anledning att tro att en positiv livssyn leder till att man lever längre – och inte minst till många fler bra och njutbara levnadsår.

Mät ditt blod­tryck

Ditt blodtryck säger en del om hur hjärtat och blodkärlen mår. Om ditt blodtryck är högt så innebär det att ditt hjärta pumpar blod genom blodkärlen med ett högre tryck än normalt, och det sliter på både hjärta och blodkärl. Sannolikheten är stor att du inte själv känner att du har högt blodtryck, och därför är det viktigt att du mäter det då och då.

Som grafen nedan visar ökar risken kraftigt med åldern, och efter fyllda 50 har över 25 procent högt blodtryck.

Högt blodtryck

Fördelat på ålder och kön (internationella siffror).

Källa: Journal of the American Society of Hypertension

Njut av livet!

Kanske börjar kroppen att knaka lite i fogarna, men livets andra halvlek kan faktiskt bli ännu bättre än den första. Studier visar att lyckan är formad som en U-kurva genom livet. Vi är lyckligast i 20-årsåldern, sedan sjunker lyckonivån gradvis tills vi är runt 50 innan det vänder igen. Som äldre kan vi nå samma lycko­nivå som i unga dagar.