Clementinkaka med kanel och kardemumma

Vi har låtit oss förföras av syrligt söta citrusfrukter med en god clementinkaka med kanel och kardemumma. Perfekt att bjuda på, eller äta själv!

Clementinkaka med kanel och kardemumma

ANVÄND CITRUSFRUKTER – i en smarrig kaka med kanel och kardemumma.

© wichmann+bendtsen

Clementinkaka med kanel och kardemumma

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 1 clementiner
  • ½ dl bovetemjöl
  • ¼ tsk bakpulver
  • ¼ tsk vaniljpulver
  • ¼ tsk kanel
  • ¼ tsk kardemomme
  • ¼ dl kokossocker, alternativt vanligt socker
  • ¼ dl grekisk yoghurt
  • ½ ägg
  • ¾ msk rapsolja

Topping:

  • ⅓ dl grekisk yoghurt
  • ¼ msk lönnsirap
  • ¼ tsk vaniljpulver
  • ¼ clementin
  • ¼ granatäpple
  • ¼ näve mynta

Så här gör du

  • Värm ugnen till 175 g.
  • Skala clementinerna. Ta bort så mycket av det vita som möjligt. Skär i tärningar. Spara saften som rinner ut när du skär.
  • Blanda mjöl, bakpulver, vanilj, kryddor och socker i en skål.
  • Tillsätt grekisk yoghurt, clementinerna, clementinsaften, ägg och olja, och vänd runt tills du har en jämn smet.
  • Häll smeten i en kakform om ca 24 cm i diameter, och grädda i ugnen i 45 min, tills kakan är gyllenbrun.
  • Låt kakan svalna medan du förbereder toppingen. Blanda yoghurt, lönnsirap och vaniljpulver. Bred ut ett jämnt lager topping på kakan.
  • Skala clementinen, och skär i tunna skivor. Pilla loss kärnorna från granatäpplet. Pynta kakan med clementinskivor, granatäpple och mynta.

Är du jämt sötsugen? Få fler recept på nyttiga kakor här.

TIPS! Du enkelt anpassa kakan till olika säsonger och årstider – om sommaren blir den till exempel supergod med persikor istället för clementiner.